Μεγάλη Σαρακοστή

ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΥΡΙΤΣΗ (Αρχιεπισκοπή Αμερικής)

Φίλτατοι και αγαπητοί αναγνώσται, της μεγάλης αυτής ηλεκτρονικής εφημερίδος  του απανταχού ελληνισμού, που είναι ένας συνδετικός κρίκος για όλους μας. Πρέπει ο κρίκος αυτός  για να ανθέξει και για να ανθέξει χρειάζεται και ¨λάδωμα”.  Το “λάδωμα” αυτό, είναι ένα μικρό βοήθημα δια τα πολλαπλά έξοδα, έστω και από αυτό το υστέρημα. Ας κάνουμε το καθήκον μας. Δίδοντας ένα βοήθημα. Για να συνεχίσει το θεόσταλτο έργον του. Και όσοι από σας θα ήθελαν να επικοινωνήσουν μαζί μου, το εν Αμερική τηλέφωνό μου είναι + 704 258 5220.

Η αρθρογραφία αυτή γίνεται δια τηλεφώνου.

Την περασμένη Κυριακή, ήτανε η πρώτη Κυριακή των νηστειών. Και είναι γνωστή ως Κυριακή Ορθοδοξίας. Και λέγεται ορθοδοξίας επειδή έγινε η αναστήλωση των Ιερών Εικόνων.  Ύστερα από 100 χρόνια πολεμική εναντίων των εικόνων.  Αλλά έδωσε ο Θεός και η Οικουμενική Σύνοδος επανέφερε και πάλι με τον Αυτοκράτορα τις Ιερές Εικόνες, που στολίζουν και λαμπρύνουν τις εκκλησίες μας.

Ασπαζόμενοι τις Εικόνες, δεν ασπαζόμεθα το ξύλο ή τον χρωματισμό. Αλλά η σκέψη μας και ο νους μας πηγαίνουν στο πρωτότυπο, στο τι αντιπροσωπεύουν. Εμείς οι ορθόδοξοι λατρεύομε μόνον Πατέρα, Υίον και Άγιον Πνεύμα, Τριάδα Ομοούσιον και αχώριστον. Επίσης λατρεύουμε την Θείαν Κοινωνία και τον Τίμιο Σταυρό. Τους Αγίους που αντιπροσωπεύουν οι εικόνες,  τους τιμούμε αλλά υπεράνω όλων την Παναγίαν Παρθένον. Που έγινε το Δοχείο δια του οποίου ο Χριστός ήλθε εις τον κόσμον.

Κυριακή Ορθοδοξίας εννοεί και Ορθοπραξίαν από όλους μας. Και ο νους μου αυτή τη στιγμή πηγαίνει στους άρχοντας του Έθνους. Οι κυβερνώντες έχουν το αίσθημα ορθοπραξίας; Εύχομαι και προσεύχομαι. Διότι άλλοι μεν πιστεύουν και άλλοι δεν πιστεύουν. Η πατρίδα μας σήμερα, έχει ξεφύγει από τον Νόμο του Θεού. Έχομε πολιτικούς οι οποίοι είναι άθεοι. Συζούν ανευ γάμου. Και τα παιδιά τους παραμένουν αβάπτιστα. Πώς θέλουν αυτοί να κυβερνήσουν έναν ορθόδοξο λαό; Οι οποίοι έχουν μέσα τους ξενοκίνητες, σκοτεινές δυνάμεις;

Εδώ έρχεται μία Άνοιξις. Απεσταλμένμος από τον Θεό, ο Αρχάγγελος Γαβριήλ,  μεταφέρει εις την Παρθένον Μαρίαν, Παραδείσιον Κρίνον. Είναι αλήθεια ότι ο ελληνορθόδοξος λαός, υπέρτιμά την Παναγίαν Παρθένον.

Μία ξενάγησις εις τα πολυστένακτα βουνά της Μακεδονίας, και της Βορείου Ηπείρου, θα ειδούμε ακόμη κόκκαλα ηρώων προσπαθώντας να περιφρουρήσουν ό,τι Ιερό και Όσιο έχει η Ελλάς.

Τα αγριολούλουδα, παίρνουν χυμό από τα αίματα των ηρώων Ελλήνων και μοσχοβολούν Ελλάδα. Ανάμεσά τους ακτινπ0βόλος σαν άγγελος λάμπει η Ελευθερία. Αναρίθμητες χιλιάδες ψυχές των  Ελλήνων αγωνιστών έχουν κατέβει από τον ουρανό, κρατώντας κρίνα κομμένα από τον Παράδεισο. Όλες ψάλλουν δείχνοντας τα ηρωϊκά κόκκαλα (απ΄τα κόκκαλα βγαλμένη/ των Ελλήνων τα Ιερά/ και σαν πρώτα ανδειωμένη/ χαίρε ω χαίρε ελευθεριά!).

Μια δυνατή φωνή ακούγεται: Προσοχή! Η Υπερμάχος Στρατηγός του Έθνους έρχεται να επιθεωρήσει τις αγιασμένες ψυχές των ηρώων. Χιλιάδες εκατομμύρια γονατίζουν ψάλλοντας Τη Υπερμάχω Στρατηγό τα νικητήρια. Θα έλθει η ώρα, φίλτατοι και αγαπητοί αναγνώστες, που όλοι οι πολιτικοί θα λογοδοτήσουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην μαρτυρική Μεγαλόνησσο Κύπρο!

Σήμερα, τελευταία Κυριακή Μαρτίου, είναι η δευτέρα Κυριακή της Σαρακοστής. Ο Ευαγγελίστής Μάρκος, στο δεύτερο Κεφ. Χωρικά εδάφια 1-12, μας ομιλεί για μια αρρώστεια. Η αρρώστεια αυτή είναι παράλυσις.

Τα νέα παλληκάρια νομίζουν ότι  είναι δυνατοί και έτοιμοι να κάνουν ό,τι καλύτερο για τη ζωή τους. Πλην, όμως, τα πολλά γλέντια αρχίζουν να κατατρώγουν τα νειάτα τους. Πόδια έχουν και πόδια δεν έχουν. Χέρια έχουν και χέρια δεν έχουν.  Λυπηρόν. Ο Παθολόγος μας λέγει ότι πρέπει τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, να κάνουμε μία γενική εξέταση. Ο Πνευματικός γιατρός, η Αγία μας Εκκλησία, μας λέγει το ίδιο. Πρέπει όλοι μας να κάνομε μία πνευματική εξέταση του εαυτού μας.

Με Ιεράν εξομολόγηση, μεταλαμβάνοντας τα Άχραντα Μυστήρια, και όλες τις Ακολουθίες και πνευματικές συμβουλές της.

Υπάρχουν άνθρωποι που μόλις βλέπουν τον πάσχοντα, είναι έτοιμοι να προσφέρουν τη βοήθειά τους. Αλλά αυτοί είναι μετρημένοι.  Σήμερα άραγε, που στην πατρίδα μας  βλέπομε μεγάλη φτώχεια, μεγάλη πείνα, υπάρχουν άραγες ιθύνοντες πολιτικοί να προσφέρουν εις τον δοκιμαζόμενον λαό αυτά που πρέπει να προσφέρουν;  Ή ανεβαίνουν στην καρέκλα και αντί να λύσουν τα σοβαρά προβλήματα που μαστίζουν τον τόπο μας, σκέπτονται πόσα περισσότερα να κλέψουν; Και, μάλιστα όχι μόνον δια τους εαυτούς των, αλλά και για όλα τα σόγια τους! Να, γιατί φτάσαμε σ΄αυτό το σημείο.

Η ώρα έρχεται. Όλοι τους θα καθίσουν στο σκαμνί. Θα δώσουν λόγο των πράξεών τους.

Εώς την άλλη Κυριακή, άγγελος Κυρίου να προβαδίζει τα βήματά σας εις την πλησιεστέραν Εκκλησία της ενορίας σας.

Χαίρεται.