«Ελπιδοφόρο μήνυμα για την πολιτιστική μας κληρονομιά έστειλαν οι Θεσσαλοί της Ευρώπης»

Ηχηρό μήνυμα ενότητας και αισιοδοξίας εστάλη από τη Νυρεμβέργη της Γερμανίας για το μέλλον της πολιτιστικής κληρονομιάς μας με βασικούς πρεσβευτές της τη Θεσσαλική Νεολαία Ευρώπης που από νωρίς κατέκλυσε την αίθουσα Eventhalle στο Gartenstadt της Νυρεμβέργης. Στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκαν εθνικοτοπικοί και πολιτιστικοί Σύλλογοι από πολλές περιοχές της Γερμανίας προκειμένου να παρουσιάσουν μουσικοχορευτικά και θεατρικά δρώμενα άμεσα συνυφασμένα με τη θεσσαλική παράδοση.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης κ. Διαμαντής Γκίκας κήρυξε την επίσημη έναρξη του 9ου Φεστιβάλ στη Νυρεμβέργη τονίζοντας τη μεγάλη βαρύτητα που θέτει η Ομοσπονδία στη Θεσσαλική Νεολαία και καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους.

Στο Φεστιβάλ παραβρέθηκαν οι Ιερείς της Ενορίας Νυρεμβέργης π. Σωτήριος Τσουρλής και π. Αλέξανδρος Τζατζάνης, η εκπρόσωπος του Γενικού Προξενείου Μονάχου κ. Χυνα, η Γραμματέας του Παγκοσμίου Σ.Α.Ε. κ. Όλγα Σαραντοπούλου, ο Δήμαρχος Πύλης του Νομού Τρικάλων κ. Κώστας Κουφογάζος, ο Αντιδήμαρχος Τρικκαίων κ. Σπανός, η Γραμματέας της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων κ. Μαρία Χριστίνα Μπακλαβά, η επικεφαλής της αποστολής της Eurovision κ. Λίτσα Πισκερά, η Δημοσιογράφος από το Euronews κ. Μόνικα Παπαδάτου και ο ρεμπέτης κ. Αγάθων Ιακωβίδης.

Επίσης από την Ελλάδα παραβρέθηκαν η Πρόεδρος του Θεσσαλικού Συλλόγου Φλώρινας κ. Ρένα Κουρεμένου και ο Αντιπρόεδρος του Θεσσαλικού Συλλόγου Θρασίου Πεδίου κ. Θωμάς Κολωβός, καθώς και ο τέως Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δρακότρυπας Καρδίτσης κ. Γεώργιος Στεφανής. Επιπλέον την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κρητών Ευρώπης κ. Ιωάννης Επιτροπάκης και ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ηπειρωτών Ευρώπης κ. Παναγιώτης Τσέπης.

Την εκδήλωση κάλυψε τηλεοπτικά εκ μέρους της ΕΡΤ World και στο πλαίσιο της εκπομπής «ΟΔΥΣΣΕΙΑ» το συνεργείο με τον δημοσιογράφο κ. Λύγδα, την σκηνοθέτη κ. Κόκοτα, τον παραγωγό κ. Καρπούζο και τον οπερατέρ κ. Οικονομίδη.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο π. Σωτήριος Τσουρλής, ενώ ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κουφογάζος και η Γραμματέας της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων κ. Μαρία Χριστίνα Μπακλαβά προσκάλεσαν τους θεσσαλούς ομογενείς στο 5ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αντάμωμα που θα συνδιοργανώσουν φέτος στο Δήμο Πύλης. Ένθερμη ήταν και η στήριξη της Γενικής Γραμματέως του Σ.Α.Ε. κ. Όλγας Σαραντοπούλου κατά τον χαιρετισμό της τόσο για την διοργάνωση όσο και για την ελληνική συμμετοχή στη φετεινή Eurovision.

Το Φεστιβάλ χαρακτηρίστηκε άκρως επιτυχημένο και προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη το γεγονός ότι για πρώτη φορά τιμήθηκαν Ευρωπαίοι Ακαδημαϊκοί, λάτρεις της Θεσσαλίας που με το ερευνητικό τους έργο συνετέλεσαν στο να έρθουν στο φως κρυμμένοι αρχαιολογικοί θησαυροί της. Συγκεκριμένα τιμήθηκαν οι κ. Bruno Helly από την Lyon της Γαλλίας με πρωτοβουλία του οποίου δημιουργήθηκε στην Γαλλία γενικό αρχείο Θεσσαλικών επιγραφών, ο κ. Reinder Reinders από το Groningen της Ολλανδίας επικεφαλής μιας μεγάλης ομάδας ερευνητών υπό την αιγίδα του Ολλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών που έχει φέρει στο φως την αρχαία πόλη Άλο στην περιοχή του Αλμυρού και ο κ. Slawomir Sprawksi από την Κρακοβία της Πολωνίας Διευθυντής του Ινστιτούτου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Jagiellonian που διδάσκει την Ιστορία της Αρχαίας Θεσσαλίας εδώ και αρκετά χρόνια.

Την παράσταση έκλεψαν και πάλι τα χορευτικά συγκροτήματα των Συλλόγων Νυρεμβέργης, Ντύσσελντορφ, Κολωνίας, Γκύτερσλο, Σβαϊνφουρτ και Τίμπιγκεν, όπου παρουσίασαν λεβέντικους παραδοσιακούς και άλλους χορούς δίνοντας ένα δυναμικό «παρών» και σ΄ αυτό το φεστιβάλ. Εκπρόσωποι των διοικητικών συμβουλίων του κάθε συλλόγου τίμησαν τα παιδιά των χορευτικών ομάδων βραβεύοντάς τα με ένα μετάλλιο της Ομοσπονδίας.

Αποκορύφωμα της βραδιάς ήταν η παρουσία και συμμετοχή του ρεμπέτη Αγάθων Ιακωβίδη ο οποίος θα εκπροσωπήσει φέτος μαζί με τους KOZA MOSTRA την Ελλάδα με το τραγούδι «Alcohol is Free» στο διαγωνισμό της Eurovision στην Σουηδία. Ο καλλιτέχνης έδωσε μεγάλη χαρά στους Έλληνες της Διασποράς οι οποίοι με τη σειρά τους τον αγκάλιασαν και του έδειξαν έμπρακτα την αγάπη τους και την στήριξή τους σε αυτή την προσπάθεια. Ο Αγάθων ανταπέδωσε την αγάπη τους χαρίζοντάς τους ρεμπέτικα τραγούδια με την συνοδεία των μουσικών κ. Κώστα Παρδάλη και κ. Ελευθέριο Σταμπούλογλου.

Συγκινησιακά επιφορτίστηκε η βραδιά με την ανακήρυξη του κ. Νίκου Πολύζου – πρωτεργάτη του Θεσσαλικού Συλλόγου Νυρεμβέργης πριν από τριάντα χρόνια – ως επίτιμο Πρόεδρο του Συλλόγου, ο οποίος διετέλεσε ιδρυτής και Πρόεδρος για πολλά χρόνια στο Σύλλογο. Τη διάκριση απένειμε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλών Ευρώπης κ. Διαμαντής Γκίκας μαζί με την Πρόεδρο του Θεσσαλικού Συλλόγου Νυρεμβέργης κ. Κατερίνα Γκιουλέ. Ο ρεμπέτης Αγάθων του αφιέρωσε για την πολυετή του μετανάστευση ένα ζεϊμπέκικο που το χόρεψε με δάκρυα συγκίνησης.

Αμέσως μετά οι επίσημοι άνοιξαν το χορό και ξεκίνησε πραγματικό τρικούβερτο θεσσαλικό ολονύκτιο γλέντι, με την τοπική μουσική ορχήστρα και τους δεξιοτέχνες από την Ελλάδα κ. Δημήτρη Μιχαλέ (κλαρίνο) και κ. Ελένη Θυμιούλα (τραγούδι).

Η Ομοσπονδία δήλωσε ότι, σκοπεύει, να θέσει και να πετύχει υψηλούς στόχους, να γιορτάσει πολλά φεστιβάλ και να ενώσει ακόμα πιο πολύ τους Θεσσαλούς της Ευρώπης!

Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές και χορηγούς της εκδήλωσης στη Νυρεμβέργη.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

P3300183
Την παράσταση έκλεψαν και πάλι τα χορευτικά συγκροτήματα των Συλλόγων Νυρεμβέργης, Ντύσσελντορφ, Κολωνίας, Γκύτερσλο, Σβαϊνφουρτ και Τίμπιγκεν, όπου παρουσίασαν λεβέντικους παραδοσιακούς και άλλους χορούς δίνοντας ένα δυναμικό «παρών» και σδιοικητικών συμβουλίων του κάθε συλλόγου τίμησαν τα παιδιά των χορευτικών ομάδων βραβεύοντάς τα με ένα μετάλλιο της Ομοσπονδίας.
IMG_2334

Θεσσαλικός Σύλλογος Νυρεμβέργης

IMG_2349

 

 

 

 

 

 

 

Ο Ιερέας της Ενορίας Νυρεμβέργης π. Σωτήριος Τσουρλής

IMG_2381

 

 

 

 

 

 

 

Συγκινησιακά επιφορτίστηκε η βραδιά με την ανακήρυξη του κ. Νίκου Πολύζουπρωτεργάτη του Θεσσαλικού Συλλόγου Νυρεμβέργης πριν από τριάντα χρόνια ως επίτιμο Πρόεδρο του Συλλόγου, ο οποίος διετέλεσε ιδρυτής και Πρόεδρος για πολλά χρόνια στο Σύλλογο. Τη διάκριση απένειμε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλών Ευρώπης κ. Διαμαντής Γκίκας μαζί με την Πρόεδρο του Θεσσαλικού Συλλόγου Νυρεμβέργης κ. Κατερίνα Γκιουλέ. Ο ρεμπέτης Αγάθων του αφιέρωσε για την πολυετή του μετανάστευση ένα ζεϊμπέκικοπου το χόρεψε με δάκρυα συγκίνησης.