Μήνυμα της Δρ. Όλγας Σαραντοπούλου για την Επέτειο της 1ης Απριλίου

ΜΗΝΥΜΑ ΔΡ. ΟΛΓΑΣ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ  ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ 1ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1955 – ΚΥΠΡΟΣ

Συμπληρώνονται σήμερα 58 χρόνια από την 1η Απριλίου 1955, ημερομηνία έναρξης του  Aπελευθερωτικού Aγώνα του Κυπριακού Λαού ενάντια στην αγγλική κατοχή με σκοπό την Ένωση με την μητέρα Ελλάδα.

Σαν σήμερα, το έπος του 1955-’59 έμελλε να γεμίσει μια ακόμη σελίδα στην λαμπρή ιστορική πορεία της Μεγαλονήσου,  της  μαρτυρικής Κύπρου.

Ολόκληρος ο Ελληνισμός αναγνωρίζει και τιμά  τη  θυσία των Hρώων, υποκλίνεται μπρος στο μεγαλείο του Aγώνα που άνοιξε το δρόμο για την ανεξαρτησία της Κύπρου. Ο Γρηγόρης Αυξεντίου, ο Κυριάκος Μάτσης, ο Μάρκος Δράκος, ο Μιχαλάκης Καραολής, ο Ιάκωβος Πατάτσος, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης και άλλα ηρωικά παλικάρια της Κύπρου έγιναν πρότυπα αυτοθυσίας και ηρωισμού και γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στο πάνθεο της Kυπριακής Eλευθερίας.

Η Κύπρος, έχοντας διανύσει μια πορεία μισού και πλέον αιώνος από εκείνη την ημέρα και μέχρι την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια το 2004, συνάντησε πολλές δυσκολίες, με αποκορύφωμα την τραγωδία του 1974, τις συνέπειες της οποίας βιώνει ακόμη ο λαός της.

Η αυτοθυσία, το πάθος για την ελευθερία  και η πολυπόθητη ιδέα για την  ένωση της Κύπρου με την υπόλοιπη Ελλάδα, σηματοδοτούν το εθνικό μας  χρέος  προς την ιστορία μας αλλά και το μέλλον του Ελληνισμού, για την συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση της Μεγαλονήσου. Μια δικαίωση που θα έρθει με την επίτευξη μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα επανενώσει το έδαφος, το λαό, την οικονομία και τους θεσμούς.  Θα διασφαλίζει το δικαίωμα της επιστροφής των προσφύγων και όλα τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όλων των νομίμων πολιτών της σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών περί Κύπρου, τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Οι ραγδαίες πολιτικές, οικονομικές εξελίξεις στον ευρωπαϊκό χώρο που πρόσφατα χτύπησαν βίαια την Κυπριακή Δημοκρατία προσθέτουν μια ακόμη πρόκληση την οποία πρέπει ενωμένη η Ελλάδα με την Κύπρο να αντιμετωπίσουν. Σε αυτή την εξαιρετικά δυσχερή συγκυρία, ο Απόδημος Ελληνισμός,  κάθε πολίτης της Ελλάδας και της Κύπρου, οι πολιτικές δυνάμεις από κάθε πλευρά έχουν χρέος να προστατεύσουν την εθνική κυριαρχία και οικονομική ανεξαρτησία της Κύπρου.

Η 1η Απριλίου αποτελεί την αφορμή, προσηλώνοντας  τη σκέψη μας στους ηρωικούς Αγωνιστές της ΕΟΚΑ 1955 – ΄59, να οραματιστούμε  το μεγαλείο της θυσίας των παλικαριών εκείνων  και ίσως έτσι να σμιλέψουμε  και ‘μείς όπως και ‘κείνοι «τα σκαλοπάτια που παν στη Λευτεριά».