Ο Κυπριακός Τύπος, 6 Απριλίου 2013

Η αναστάτωση που προκάλεσαν οι φήμες που κυκλοφόρησαν ότι θα κουρευτούν και οι καταθέσεις στα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα, οι διαβεβαιώσεις ότι οι καταθέσεις στα συνεργατικά είναι ασφαλείς, η συνεδρία της Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου για το τί μέλλει γενέσθαι αναφορικά με το κούρεμα των καταθέσεων, και οι υπολογισμοί για να κλείσει το τελικό ύψος του κουρέματος στις καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Τρομοκράτες με SMS και ψιθύρους”, γράφει ότι ένα δημοσίευμα σε μία ιστοσελίδα, που άφηνε να εννοηθεί πως θα κουρευτούν και οι καταθέσεις στα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα και όπου αλλού βρίσκονται, και το οποίο ανακυκλώθηκε ραγδαίως με sms σε όλη την Κύπρο, προκάλεσε τρόμο, πανικό και χάος, αφού χιλιάδες πολίτες έτρεξαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους και να περισώσουν ό,τι μπορέσουν. Γράφει, επίσης, ότι μεγάλα ερωτηματικά προκύπτουν, κατά την Κυβέρνηση και τα κόμματα, από τους όρους εντολής που έδωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας στην A&M, με αποτέλεσμα να μείνει στο απυρόβλητο η Λαϊκή Τράπεζα. Επίσης, γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα επισκεφθεί το Ισραήλ από τις 6 μέχρι τις 8 Απριλίου.

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Στο Ανώτατο η τύχη του κουρέματος”, γράφει ότι στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου, το τριήμερο 23, 24 και 25 Απριλίου, θα κριθεί οριστικά το τί μέλλει γενέσθαι αναφορικά με το κούρεμα των καταθέσεων, όπως αυτό προβλέπεται από την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο. Γράφει, επίσης, ότι επιστολή με απειλές κατά της ζωής του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και μελών των οικογενειών τους, σε σχέση με τις πρόσφατες εξελίξεις με το κούρεμα καταθέσεων, στάλθηκε ταχυδρομικώς στην εφημερίδα “Πολίτης”. Επίσης, γράφει ότι ουδέτερη στάση τηρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο θέμα του ανοίγματος του τουρκικού ενταξιακού κεφαλαίου 15 για την ενέργεια, καθώς και αναφορικά με τις τουρκικές απειλές εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Δευτέρα το κούρεμα”, γράφει ότι πυρετωδώς προσθαφαιρέσεις γίνονται στα στοιχεία των τραπεζών Λαϊκής και Κύπρου στην Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου μέσα στο Σαββατοκύριακο να κλείσει το τελικό ύψος του κουρέματος στις καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου και τη Δευτέρα να ανακοινωθούν οι τελικοί αριθμοί. Γράφει, επίσης, ότι τίποτα δεν τέλειωσε ακόμα για τα οικόπεδα 4, 5, 6 και 7 στην κυπριακή ΑΟΖ και ότι μεγάλες εταιρείες και κοινοπραξίες επιμένουν και συντάσσονται με την Κυπριακή Δημοκρατία για τα τεμάχια που αμφισβητεί η Τουρκία. Επίσης, γράφει ότι σχέδιο σωτηρίας των χιλίων ταμείων προνοίας και των ταμείων συντάξεων, με 1.4 δισεκατομμύρια ευρώ, που είναι κατατεθειμένα στη Λαϊκή Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου, επεξεργάζεται η Κυβέρνηση.

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Ασφαλείς είναι οι καταθέσεις στα ΣΠΙ”, γράφει ότι ασφαλείς είναι οι καταθέσεις στα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα, όπως ρητά διαβεβαίωσαν χθες Υπουργείο Οικονομικών, Κεντρική Τράπεζα, Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα και Υπηρεσία Εποπτείας Συνεργατικών Εταιρειών, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε από φήμες για δήθεν κούρεμα των καταθέσεων και σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Γράφει, επίσης, ότι ενδιαφέρον για εξαγορά των Κυπριακών Αερογραμμών επέδειξε η εταιρεία κινεζικών συμφερόντων Beijing Yi Xiang Da Investment Co Ltd, η οποία είχε ήδη επαφές με ιθύνοντες της εταιρείας και αρμοδίους του Υπουργείου Οικονομικών. Επίσης, γράφει ότι το ΑΚΕΛ καλεί την Κυβέρνηση να μην αποδέχεται τις αυθαίρετες ερμηνείες στα ζητήματα του φυσικού πλούτου.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο “Φήμες για ΣΠΙ σπείρουν τον πανικό”, γράφει ότι η Κυβέρνηση, η Κεντρική Τράπεζα και το Συνεργατικό Κίνημα έσπευσαν να καθησυχάσουν τους φόβους για νέο κούρεμα καταθέσεων, αφότου κυκλοφόρησαν φήμες που έσπειραν τον πανικό ανάμεσα στους καταθέτες, οι οποίοι δημιούργησαν μεγάλες ουρές έξω από συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα. Γράφει, επίσης, ότι αερογραμμή της Σαμόα, που θα χρεώνει τους επιβάτες της ανάλογα με το σωματικό τους βάρος, υπεραμύνεται της απόφασής της, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα φθηνότερα εισιτήρια, σε κάποιες περιπτώσεις. Επίσης, γράφει ότι υψηλού επιπέδου συνάντηση επαγγελματιών στο χώρο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα πραγματοποιηθεί από Δευτέρα μέχρι Τετάρτη στη Λευκωσία.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)