H κινητή τηλεφωνία συμπλήρωσε 40 χρόνια

Στις 3 Απριλίου 1973, ο Μάρτιν Κούπερ, υπάλληλος της Μοtorola, πραγματοποίησε μία κλήση που τελικά αποδείχθηκε ιστορική. Κάλεσε από το Motorola DynaTAC, το ονομαζόμενο «τούβλο» εξαιτίας του μεγέθους και του βάρους του, έναν αριθμό στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για την πρώτη κλήση κινητής τηλεφωνίας. Η συσκευή εκείνη είχε ύψος 22,86 εκατοστά, αυτονομία 35 λεπτών και μπαταρία που χρειαζόταν δέκα ώρες για να επαναφορτιστεί.

 

Σήμερα, έπειτα από σαράντα χρόνια, η παγκόσμια βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας έχει ετήσια έσοδα που ανέρχονται σε 942 δισεκατομμύρια ευρώ. Γνώρισε αυτή την εξαιρετική άνθηση χάρη στη μεγάλη ποικιλία επιλογών που προσέφερε, την πτώση της τιμής αλλά και τις νέες τεχνολογίες που βρήκαν εφαρμογή στα κινητά. Οι πιο κοινές συσκευές μπορούν σήμερα να τραβήξουν φωτογραφίες, να αναπαραγάγουν μουσική, διαθέτουν παιχνίδια και ο κάτοχός τους μπορεί να «κατεβάσει» χάρτες και να πλοηγηθεί με ευκολία, να παρακολουθήσει και να τραβήξει βίντεο και βέβαια να μιλήσει και να στείλει μηνύματα.

 

Ο Μάικ Σορτ, ειδικός του Ινστιτούτου Μηχανικής και Τεχνολογίας, δήλωσε ότι, τα δέκα πρώτα χρόνια ύστερα από την ιστορική κλήση, η έρευνα και η ανάπτυξη έγιναν κατά κύριο λόγο στα εργαστήρια, ενώ το 1981 η κινητή τηλεφωνία εξαπλώθηκε στις ΗΠΑ.

 

«Από την πρώτη κλήση πριν από σαράντα χρόνια, το κινητό τηλέφωνο εισέβαλε, κατέκτησε και άλλαξε τη ζωή μας. Η πρώτη δεκαετία χαρακτηρίστηκε από ανάπτυξη και επίδειξη των δυνατοτήτων του νέου μέσου, ενώ από το 1980 και μετά έχουμε την ανάπτυξη των αναλογικών δικτύων. Μετά, περάσαμε στην “ψηφιακή δεκαετία” (1993-2003) κατά την οποία η κινητή τηλεφωνία κατέκτησε τα πάντα. Στη συνέχεια έχουμε μια νέα φάση που χαρακτηρίζεται από τον ερχομό της τεχνολογίας 3 G, από το 2003 έχουμε τη δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο και την κυριαρχία των έξυπνων κινητών», τονίζει ο Μάικ Σορτ.

 

Τα σημεία-σταθμοί στην ιστορία της κινητής τηλεφωνίας είναι η μεγάλη ποικιλία φορητών συσκευών και η δυνατότητά τους να έχουν πρόσβαση στο Ιντερνετ. «Το μέλλον μάς επιφυλάσσει πολύ μεγαλύτερη χρήση της εικόνας, βιντεοκλήσεων, ίσως να μπορούμε να “κατεβάζουμε” στο κινητό ακόμα και ολόκληρες τηλεοπτικές σειρές. Ομως, όπως τονίζει ο δρ Σορτ, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε τι πρόκειται να συμβεί τα επόμενα σαράντα χρόνια, διότι η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών επιταχύνεται όλο και περισσότερο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι πολύ περισσότερος κόσμος θα αποκτήσει κινητό, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα συνδέονται με αυτό και θα ελέγχονται μέσω αυτού πολύ περισσότερες συσκευές.

techpress.gr