Ο Κυπριακός Τύπος, 8 Απριλίου 2013

Το ύψος του κουρέματος καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου, η επίσκεψη Κασουλίδη – Λακκοτρύπη στο Ισραήλ, τα φαινόμενα χουλιγκανισμού, το θέμα των Ταμείων Προνοίας των Κυπριακών Αερογραμμών και άλλα θέματα που αφορούν στην οικονομία και τα τεκταινόμενα γύρω από αυτή απασχολούν τον κυπριακό Τύπο σήμερα.

Η «Αλήθεια», με τίτλο «Τρύπα €12-15 εκατ. στο Ταμείο Προνοίας» γράφει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές δεν έβαζαν ολόκληρο το μερίδιο τους στο Ταμείο Προνοίας των υπαλλήλων και επικαλείται δηλώσεις του ΓΓ της ΣΕΚ ότι η τρύπα είναι γύρω στα €12 εκ., ενώ κάποιοι άλλοι αρμόδιοι, όπως γράφει, ανεβάζουν το ποσό αυτό στα €15 εκ. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι καθημερινό φαινόμενο είναι προαγωγές εκπαιδευτικών και άλλων δημοσίων υπαλλήλων. Αλλού αναφέρεται στις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε το ποσοστό της απομείωσης των καταθέσεων να μην ξεπεράσει το 50%.

«Ξεκαθαρίζει το ύψος του κουρέματος στην Τρ. Κύπρου» είναι ο κύριος πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδα η «Σημερινή», η οποία γράφει ότι ο συμψηφισμός των δανείων με τις καταθέσεις και η εξαίρεση σημαντικού αριθμού κεφαλαίων θα είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν το τελικό ύψος της συνεισφοράς των καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα και προβάλλοντας φωτογραφία από τα επεισόδιο γράφει ότι δριμύτερος επέστρεψε το περασμένο Σάββατο ο εφιάλτης της βίας και του χουλιγκανισμού μέσα και έξω από τα γήπεδα. Αλλού επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες δημοσιογράφος Βίκτωρας Παπαδόπουλος αναλαμβάνει καθήκοντα Αναπλ. Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Ο «Φιλελεύθερος», με κύριο πρωτοσέλιδο τίτλο «Δεν βγαίνει το κούρεμα» γράφει ότι εξαιρέσεις και συμψηφισμός δανείων είναι τα αγκάθια στην Τράπεζα Κύπρου, ενώ αύριο Τρίτη αναμένεται να κλείσει το θέμα. Σε άλλο του πρωτοσέλιδο θέμα ο «Φ» κάνει λόγο στο ταξίδι των Υπουργών Εξωτερικών και Εμπορίου στο Ισραήλ, γράφοντας ότι η Λευκωσία θέλει να κλειδώσει το ταχύτερο δυνατό συμφωνίες με το Ισραήλ προκειμένου να αποκλειστούν οι όποιες παρενέργειες στο μέλλον από τη βελτίωση σχέσεων Ισραήλ – Τουρκίας. Αλλού γράφει ότι πάγωσε για καλά η αγορά ακινήτων, αναφέροντας ότι οι τιμές έχουν μειωθεί μέχρι και σε ποσοστό 50%.

«Τα e-mail δείχνουν διαπλοκή» γράφει στο κύριο της πρωτοσέλιδο θέμα η «Χαραυγή» αναφέροντας ότι σάλο προκάλεσε η υπόθεση διαπλοκής, πιθανής διαφθοράς και διάπραξης ποινικών αδικημάτων που έφερε στο φως η «Χ» και στην οποία φέρεται να εμπλέκεται κρατικός αξιωματούχος, πρώην Υπουργός και δημοσιογράφος σε υπόθεση που πάει πίσω στο 2006. Σε άλλο της θέμα η «Χ» αναφέρει ότι Χάρης Γεωργιάδης και Πανίκος Δημητριάδης έχουν κληθεί να παραστούν ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής για να δώσουν εξηγήσεις όσον αφορά στο Μνημόνιο και την έκθεση Alvarez & Marshall. Αλλού γράφει ότι ο Όλι Ρεν δήλωσε πως η Κομισιόν επεξεργάζεται οδηγία για θεσμοθέτηση του «κουρέματος».

 

(ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΓΧΡ)