Μαλάουι: Σκάνδαλο με τις φιλανθρωπίες της Madonna

Η κυβέρνηση του Μαλάουι επέκρινε δριμύτατα τη στάση της Madonna, η οποία φαίνεται ότι περίμενε μεταχείριση VIP και “ευγνωμοσύνη” κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στα σχολεία της αφρικανικής αυτής χώρας, την ανέγερση των οποίων χρηματοδότησε.

Για πρώτη φορά, οι αρχές του αεροδρομίου της πρωτεύουσας του Μαλάουι Λιλόνγκουε αρνήθηκαν στη Βασίλισσα της ποπ την πρόσβαση στη ζώνη των VIP και η διάσημη Αμερικανίδα τραγουδίστρια αναγκάστηκε να περιοριστεί στο χώρο που προορίζεται για τους απλούς επιβάτες.

“Είναι παράξενο και θλιβερό” να διαπιστώνει κανείς ότι η Madonna φαίνεται να θέλει να είναι το Μαλάουι αναγκασμένο “να χρωστάει ευγνωμοσύνη για πάντα” επειδή έχει υιοθετήσει δυο παιδιά από το Μαλάουι”, τονίζει η κυβέρνηση της προέδρου Τζόις Μπάντα σε τετρασέλιδη ανακοίνωσή της, την οποία εξέδωσε χθες το βράδυ.

Η φιλανθρωπία είναι δωρεάν και ανώνυμη. Εάν δεν μπορεί να είναι έτσι, τότε δεν είναι φιλανθρωπία, είναι κάτι άλλο. Αυτό δεν μοιάζει με εκβιασμό”, τονίζεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Η Madonna επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα το Μαλάουι, μια από τις πιο φτωχές χώρες της Αφρικής, μαζί με τα τέσσερα παιδιά της, τα δυο από τα οποία είναι υιοθετημένα, για να επισκεφτεί τα σχολεία που έχει χρηματοδοτήσει.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το ότι η Madonna είναι διάσημη δεν σημαίνει ότι πρέπει να τύχει επίσημης υποδοχής.”Είναι το ίδιο με όλους τους άλλους επισκέπτες”, τονίζει η κυβέρνηση.

“Η Madonna είναι μια διάσημη τραγουδίστρια. Αυτό όμως δεν υποχρεώνει οποιαδήποτε χώρα την οποία επισκέπτεται, συμπεριλαμβανομένου του Μαλάουι, να τής επιφυλάσσει επίσημη υποδοχή. Μια τέτοια μεταχείριση, ακόμα και αν την αξίζει, είναι στη διακριτική ευχέρεια της χώρας και όχι υποχρεωτική”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι η Madonna θα πρέπει να έχει “την αξιοπρέπεια να λέει την αλήθεια” όσον αφορά τη φιλανθρωπία της.

“Το ότι λέει σ΄ ολόκληρο τον κόσμο ότι έχτισε σχολεία στο Μαλάουι, τη στιγμή που στην πραγματικότητα απλώς συνέβαλε στην κατασκευή των αιθουσών διδασκαλίας, δεν συνάδει με τους τρόπους κάποιου που πιστεύει ότι αξίζει επίσημης υποδοχής”, τονίζεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Η Madonna εγκατέλειψε πριν από δύο χρόνια ένα σχέδιο για την ανέγερση κολεγίου για κορίτσια στο Μαλάουι συνολικής δαπάνης 15 εκατομμυρίων δολαρίων, τονίζοντας ότι αντί γι’ αυτό θα χτίσει σχολεία τα οποία θα μπορούν να δεχτούν περισσότερα παιδιά.

Ο Τρέβορ Νίλσον, ο οποίος διαχειρίζεται το φιλανθρωπικό έργο της ποπ σταρ, δήλωσε ότι τα σχολεία αυτά είναι πλέον ανοιχτά και ότι πρόκειται για σχολεία κατά το πρότυπο των άλλων και όχι για απλές αίθουσες διδασκαλίας.

“Θα συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε προγράμματα βοήθειας για τα παιδιά του Μαλάουι”, τόνισε ο Νίλσον υπογραμμίζοντας ότι η Madonna “επιτελεί το πιο σημαντικό φιλανθρωπικό έργο” στην αφρικανική αυτή χώρα.

 

ΝΟΟΖ.