«Έχω βιάσει 53 γυναίκες και μωρά»

“Σε ένα μικρό σπίτι, που βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου με θέα στη λίμνη Κίβου, ένας νεαρός Κονγκολέζος στρατιώτης εξομολογείται τα εγκλήματα που διέπραξε μαζί με τους συντρόφους του στη Μίνοβα, πριν από μερικούς μήνες”.

Η εξομολόγηση ενός στρατιώτη-εγκληματία, όπως την περιγράφει ο Guardian σοκάρει, προκαλεί οργή.

“Μαζευτήκαμε 25 άτομα και είπαμε να βιάσουμε από δέκα γυναίκες ο καθένας. Και το κάναμε. Έχω βιάσει 53 γυναίκες, καθώς επίσης και παιδιά όχι μεγαλύτερα από 5 ή 6 χρονών” είπε ο 22χρονος στρατιώτης και συνέχισε: “Δεν τις βίασα γιατί ήμουν θυμωμένος, αλλά γιατί μας προσέφερε ευχαρίστηση αυτό. Όταν ήρθαμε εδώ γνωρίσαμε πολλές γυναίκες. Κάναμε ό,τι θέλαμε”, περιγράφει ο στρατιώτης.

Στις 22 Νοεμβρίου του περασμένου έτους χιλιάδες εξαντλημένοι, εξαθλιωμένοι και τραυματισμένοι στρατιώτες του Κονγκό κατέβηκαν στην πόλη, έχοντας μόλις χάσει μια μάχη με τους αντάρτες M23 στη Γκόμα, την κυριότερη πόλη στο ανατολικό Κονγκό, που βρίσκεται σε απόσταση 48 χιλιομέτρων.

Οι στρατιώτες ήταν ντροπιασμένοι, θυμωμένοι, αναστατωμένοι και εκτός ελέγχου. Οι διοικητές τους είχαν εξαφανιστεί και οι δομές τους είχαν διαλυθεί. Όταν έφτασαν στην πόλη Μίνοβα ήταν μεθυσμένοι, πεινασμένοι και πολύ βίαιοι. Οι κάτοικοι έζησαν δύο εφιαλτικές ημέρες λεηλασιών, βιασμών και δολοφονιών προτού αποκατασταθεί εν μέρει η πειθαρχία στο στράτευμα.

Εκατοντάδες γυναίκες βιάστηκαν. Είναι αδύνατο να εκτιμηθεί ο ακριβής αριθμός καθώς πολλά από τα θύματα διστάζουν να το ομολογήσουν, φοβούμενες ότι οι κοινωνίες στις οποίες ζουν και οι σύζυγοί τους θα τους απορρίψουν. Σύμφωνα όμως με το διοικητή του νοσοκομείου Γκισλέιν Κασόνγκο, περιέθαλψαν περισσότερες από 100 γυναίκες για τραυματισμούς που σχετίζονται με βιασμό.

Σε ένα καταφύγιο για θύματα βιασμού, μερικά χιλιόμετρα μακριά από τη Μίνοβα, η 60χρονη Νιτζίρε Τσιμπαλόνζα διηγείται αυτά που έζησε στα χέρια των στρατιωτιών.

“Μας χτυπούσαν ξανά και ξανά και μετά άρχισαν να μας βιάζουν. Με βίασαν τρεις άντρες, ο ένας από αυτούς παρά φύση. Δεν το έχω ξεπεράσει ακόμη. Νόμιζα ότι είχα κολλήσει AIDS. Ο άντρας μου με χλευάζει. Με αποκαλεί γυναίκα στρατιώτη. Με απέρριψε” είπε και τα μάτια της γέμισαν δάκρυα.

Το καταφύγιο, που ίδρυσε και λειτουργεί μια γυναίκα που επίσης έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού, είναι το μόνο μέρος για να μείνει. Πλέον αποτελεί το “σπιτικό” για ψυχικά τραυματισμένες, ωστόσο δυνατές, γυναίκες οι οποίες εργάζονται και φροντίζουν η μία την άλλη.

Ένα από τα θύματα που μίλησε στο δημοσιογράφο του Guardian ήταν μόλις 14 ετών.
“Αν αποδοθεί δικαιοσύνη ίσως οι στρατιώτες σταματήσουν τους βιασμούς. Θα πάω οπουδήποτε χρειαστεί για να καταθέσω εναντίον αυτών των αντρών, γιατί αυτό που μου έκαναν ήταν απαίσιο.

Μόνο αν τιμωρηθούν γι΄ αυτό που έκαναν θα έχει αποδοθεί δικαιοσύνη” είπε η Νιτζίρε.
Μέχρι να γίνει αυτό ωστόσο και να γίνουν συλλήψεις, καταλήγει το δημοσίευμα, οι γυναίκες της Μίνοβα παραμένουν δύσπιστες ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη και ότι θα σταματήσουν οι κτηνωδίες. “Η κυβέρνηση λέει ότι θα τους συλλάβει. Μπορεί να συλλάβουν μερικούς, αλλά μετά θα τους αφήσουν και πάλι ελεύθερους” ανέφερε η επικεφαλής του καταφυγίου.

Πηγή: guardian

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε