Ο Κυπριακός Τύπος, 13 Απριλίου 2013

Η πολιτική συμφωνία για το κυπριακό μνημόνιο στην οποία κατέληξαν οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στο Eurogroup, η απόφαση για την εταιρεία που θα αναλάβει την έρευνα για τις διαδικασίες αποτροπής ξεπλύματος βρόμικου χρήματος που ακολουθούνται στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, η απαντητική επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για το θέμα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη, η συμφωνία που επήλθε σε ό,τι αφορά το σχέδιο διάσωσης των Κυπριακών Αερογραμμών και η απόφαση για μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 5% είναι μερικά από τα θέμα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Ερχεται χρήμα» αναφέρει πως ένας μαραθώνιος για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας που άρχισε τον Ιούνιο του 2012 τέλειωσε χθες στο Δουβλίνο, με την πολιτική έγκριση από το Eurogroup του κυπριακού μνημονίου και το πράσινο φως για την έγκριση του από τα κοινοβούλια έξι χωρών. Αλλού αναφέρει πως ενώ παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλον τα μέλη του ΔΣ ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας μιλά για επίθεση της κυβέρνησης εναντίον της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας. Αλλού αναφέρει πως την επιβολή έκτακτης προσωρινής μείωσης 5% επί όλων των βασικών διατιμήσεων της ΑΗΚ αποφάσισε η ΡΑΕΚ.

«Η Σημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πιστή εφαρμογή το στοίχημα για την Κύπρο» πως η πιστή εφαρμογή των όρων του μνημονίου που συμφωνήθηκε με την Τρόικα αποτελεί το στοίχημα που καλείται πλέον να κερδίσει η Κύπρος, προκειμένου να αποφευχθεί η επιβολή νέων επαχθών μέτρων για τη χώρα. Αλλού γράφει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα απαντήσει στην επιστολή του Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για το θέμα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως η Deloitte Ιταλίας θα διεξάγει την έρευνα για τις διαδικασίες αποτροπής ξεπλύματος βρόμικου χρήματος που ακολουθούνται στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με την πολιτική απόφαση του Eurogroup.

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Πρώτη δόση 3 δις ευρώ τον Μάιο» αναφέρει πως σε πολιτική συμφωνία για το κυπριακό μνημόνιο κατέληξαν χθες στο Eurogroup οι Ευρωπαίοι Υπουργοί, συνδέοντας όμως την αποδέσμευση της πρώτης δόσης με την ολοκλήρωση της έρευνας για το ξέπλυμα χρήματος. Αλλού αναφέρει πως μετά από δυο πολύωρες συσκέψεις χθες και προχθές, όλων των εμπλεκόμενων, επιτεύχθηκε αργά ψες, κατ’ αρχήν συμφωνία για εφαρμογή σχεδίου σωτηρίας των Κυπριακών Αερογραμμών. Σε άλλο θέμα γράφει πως τουλάχιστον 10 χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο εντός του 2013, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκύπριου Συνδέσμου Μικρών Επιχειρήσεων.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Χάθηκαν στο μέτρημα» αναφέρει πως πανικός για επέκταση του κουρέματος και σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή και χρεοκοπία δημιουργήθηκε χθες με τη διαρροή εγγράφου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με το οποίο η Κύπρος θα πρέπει να εξεύρει από ίδιους πόρους 13 δις ευρώ, πέραν του δανείου των 10 δις από το Μηχανισμό Στήριξης για διάσωση. Αλλού αναφέρει πως εξηγήσεις τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε σχέση με το θέμα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Αλλού αναφέρει πως ο τέως Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής παραδέχθηκε ότι οι λειτουργοί του Υπουργείου Οικονομικών ενεργούσαν κατόπιν υποδείξεων της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στα νομοσχέδια για το κούρεμα.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο «Οι Υπουργοί της Ευρωζώνης στηρίζουν τη συμφωνία των 10 δις» αναφέρει πως οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης υποστήριξαν το σχέδιο διάσωσης ύψους 10 δις για την Κύπρο, αφού επαίνεσαν τις κυπριακές αρχές για την αποφασιστικότητα που έχουν επιδείξει και τις προσπάθειες των Κύπριων πολιτών τις τελευταίες εβδομάδες. Αλλού αναφέρεται στην παραίτηση τριών μελών του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας. Εξάλλου, γράφει πως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι προειδοποίησε την Βόρειο Κορέα πως η εκτόξευση ενός μεσαίου βελινεκούς πυραύλου θα είναι ένα τεράστιο λάθος και είπε πως οι ΗΠΑ δεν θα δεχθούν ποτέ τη χώρα αυτή ως μια πυρηνική δύναμη
.
(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΒΑ)