“Δε θέλουμε ο Σκορπιός να γίνει Σεν Τροπέ” – Τι γράφει το Forbes

Συγκρατημένα και με κάποιον προβληματισμό αντιμετωπίζει ο δήμαρχος  Μεγανησίου, Στάθης Ζαβιτσάνος την είδηση της πώλησης του Σκορπιού στον  Ρώσο μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ. Τ

Ο κ. Ζαβιτσάνος εξέφρασε αρχικά τις επιφυλάξεις του για τη δυνατότητα πώλησης του Σκορπιού και επικαλέστηκε γι’ αυτό τη διαθήκη τού Αριστοτέλη Ωνάση, η οποία, όπως είπε, δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο.
«Θα πρέπει να δούμε πρώτα τις μεταγραφές στο υποθηκοφυλακείο για να είμαστε βέβαιοι πως είναι έγκυρη μια τέτοια πράξη. Με βάση τον νόμο δεν μπορεί να πουληθεί ο Σκορπιός και ενδεχομένως θα πρέπει το ελληνικό δημόσιο να μην μείνει απαθές σε αυτή την εξέλιξη» τόνισε.
«Εάν παρόλα αυτά», επισήμανε «βρέθηκε τρόπος να γίνει αυτή η αγοραπωλησία, αυτό που θα θέλαμε από τους νέους ιδιοκτήτες είναι να σεβαστούν την ιδιαιτερότητα της περιοχής μας. Ο Σκορπιός και όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα, είναι περιοχή φυσικού κάλλους όπου βασιλεύει η απλότητα και η ηρεμία. Δεν θέλουμε να γίνει εδώ Σεν Τροπέ ή διεθνής πασαρέλα. Άλλωστε, εδώ έχουν έλθει πολλοί διάσημοι άνθρωποι που έχουν σεβαστεί απόλυτα την περιοχή μας».
Ο κ. Ζαβιτσάνος ανέφερε εξάλλου, ότι «πολλοί διάσημοι από όλο τον κόσμο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά νησίδων ή εκτάσεων σε κάποια από τα νησιά νότια της Λευκάδας. Ένας από αυτούς», είπε, «ο τελευταίος απόγονος της οικογένειας Rothschild αγόρασε 3.000 στρέμματα στο Μεγανήσι με σκοπό να χτίσει κατοικίες για τα μέλη της οικογένειάς του.
Αναφερόμενος στον Αριστοτέλη Ωνάση, ανέφερε ότι «οι άνθρωποι στο Μεγανήσι και τα γύρω νησάκια είναι φανερό, ότι ζουν ακόμα με την ανάμνησή του. Ο Ωνάσης ήταν πολύ κοντά μας και υπήρξε πολύ οικείος. Σεβάστηκε την περιοχή μας, αγάπησε τους ανθρώπους της και έχτισε έναν παράδεισο. Ακόμα ζούμε με τον μύθο του Ωνάση. Δυστυχώς η εγγονή του δεν ενσωματώθηκε ποτέ σε αυτό τον μύθο. Δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για τον Σκορπιό. Μάλλον ήθελε να απαλλαγεί από αυτόν» καταλήγει με κάποια δόση πίκρας ο δήμαρχος.
«Όλοι νιώθουμε μια στεναχώρια» δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας
Αμφιβολίες για την πώληση του Σκορπιού εξέφρασε και ο αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας Θόδωρος Βερύκιος, εκτιμώντας ότι πέρα από τα νομικά εμπόδια που ορθώνει η διαθήκη του Αριστοτέλη Ωνάση, εάν είχε βρεθεί κάποια νομική φόρμουλα, τότε θα είχε προηγηθεί κάποια κινητικότητα στην περιοχή που δεν θα περνούσε απαρατήρητη, τουλάχιστον από τις αρχές.
Ωστόσο, ερμηνεύοντας τα συναισθήματα των κατοίκων της περιοχής ο κ. Βερύκιος υπογράμμισε πως «στη σκέψη ότι πωλείται ο Σκορπιός του Ωνάση όλοι νιώθουμε μια στεναχώρια. Εάν όμως αυτή η κίνηση πρόκειται να βοηθήσει την περιοχή αναπτυξιακά, τότε θα είναι καλοδεχούμενη» κατέληξε ο αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας.
Η επιβεβαίωση της πωλησης στο Forbes
Εκπρόσωποι του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ επιβεβαίωσαν την αγορά του Σκορπιού και του γειτονικού νησιού Σπάρτη, διευκρινίζοντας ότι αγοραστής είναι επισήμως μια εταιρεία του ομίλου του, η οποία ενήργησε για τα συμφέροντα της κόρης του Γεκατερίνα (Αικατερίνη).
Αυτό γράφει η ρωσική έκδοση του περιοδικού «Forbes», σημειώνοντας ότι γνωστοί του επιχειρηματία είχαν προ ημερών αναφέρει την ίδια πληροφορία, αλλά και ότι από το 2008, που ξεκίνησε η διένεξη με τη σύζυγό του Γελένα, ο Ριμπολόβλεφ προτιμά να πραγματοποιεί νέες αγορές ως δωρεά στην 24χρονη κόρη του Αικατερίνη και την 12χρονη Άννα. Κι αυτό γιατί η διαδικασία του διαζυγίου συνεχίζεται και η σύζυγός του μετά από κάθε παρόμοια αναφορά αγορών στον Τύπο προχωρά σε ασφαλιστικά μέτρα επιδιώκοντας τη δέσμευση των περιουσιακών του στοιχείων.
Σύμφωνα με τη βιογραφία του 46χρονου δισεκατομμυριούχου, ο Ριμπολόβλεφ έκανε τα πρώτα του χρήματα από εταιρεία ιατρικών υπηρεσιών, που ανέπτυξε μεθόδους μαγνητοθεραπείας του πατέρα του και όταν πολλές εταιρείες, λόγω της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης, άρχισαν να τον πληρώνουν σε είδος, εκείνος ασχολήθηκε εντατικά με την αναζήτηση πελατών για την πώληση των συσσωρευμένων αυτών προϊόντων.
Τον Ιούνιο του 2010 πούλησε την πλειοψηφία των μετοχών (53,2%) του κολοσσού λιπασμάτων της «Ουραλκάλι» στους Ρώσους μεγαλοεπιχειρηματίες Σουλεϊμάν Κερίμοφ (25%), Αλεξάντρ Νέσις (Aerellia Investments Limited, 15%), ο οποίος έχει εισέλθει στην Τράπεζα Πειραιώς και τον ομογενή Φιλαρέτ Γκάλτσεφ (Becounioco Holdings Limited, 13,2%), ιδιοκτήτη της Eurocement.
Aπό τον Σεπτέμβριο του 2010 ο Ριμπολόβλεφ είχε, κατά τα ρωσικά ΜΜΕ, μεγάλη επιρροή στην τύχη της Τράπεζας Κύπρου αποκτώντας το 9,7% των μετοχών της. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο Ριμπολόβλεφ βρέθηκε πρόσφατα στην Κύπρο, συμμετέχοντας στις προσπάθειες ελαχιστοποίησης των απωλειών για το μερίδιό του.

NewsIt.gr