Να αποκατασταθεί η εκκλησιαστική τάξη

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Όσοι πιστεύουν  ότι η  ζωή στις ελληνικές παροικίες του εξωτερικού είναι ανέφελη, απλά κάνουν λάθος. Πλήθος τα προβλήματα πάσης φύσεως που κατά καιρούς απασχολούν τους ομογενείς και τους Αποδήμους μας.  Μερικά από αυτά έχουν να κάνουν με την ελληνική μας φύση…

Όπως διαβάζουμε στην ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος» της Αυστραλίας, ορισμένες Κοινότητες-μέλη της Ομοσπονδίας Αυστραλίας αποσχίσθηκαν από την Αυτοκέφαλη Εκκλησίας Αμερικής και Αυστραλίας -Εκκλησιαστική Αρχή της Ομοσπονδίας- και υπήχθησαν στο παλαιοημερολογίτικο μόρφωμα «Ιερά Σύνοδος Π.Ε. Αθηνών και Πάσης Ελλάδος» που εδρεύει στη Σαλαμίνα.

Η υπαγωγή Κοινοτήτων-μελών στο μόρφωμα αυτό του Σεραφείμ Μίχα έχει προκαλέσει σχίσμα στους κόλπους της Ομοσπονδίας, που εξακολουθεί να δηλητηριάζει τις σχέσεις των κοινοτήτων μεταξύ τους. Οι κοινότητες Clayton και Wollongong υπάγονται στην «Ιερά Σύνοδο Π.Ε. Αθηνών και Πάσης Ελλάδος» και οι υπόλοιπες είναι «ακάλυπτες» εκκλησιαστικά.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή, όπως γράφει ο «Νέος Κόσμος», φθάνει  στην Αθήνα αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ορθόδοξων Κοινοτήτων Αυστραλίας για συνομιλίες με τον πρόεδρο της «Ιεράς Σύνοδου Π.Ε. Αθηνών και Πάσης Ελλάδος» Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ Μίχα.

Το ταξίδι στην Αθήνα αποφασίστηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση των μελών της Ομοσπονδίας στη Μελβούρνη, όπου σημειώθηκε νέα διάσταση απόψεων για το εκκλησιαστικό σχήμα στο οποίο θα πρέπει να υπαχθούν όλες οι Κοινότητες-μέλη της Ομοσπονδίας.

Η επαφή με τον κ. Σεραφείμ Μίχα θα είναι διερευνητική. «Τα μέλη της Ομοσπονδίας θα συζητήσουν το ιδρυτικό καταστατικό της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας Αμερικής και Αυστραλίας και τους όρους ένταξης της Ομοσπονδίας στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία», όπως γράφει η εφημερίδα.

Είναι γεγονός, όπως λένε καλά πληροφορημένοι κύκλοι και του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών,  ότι  στο χώρο της Ομοσπονδίας αναπτύσσεται τελευταία πρωτοβουλία Κοινοτήτων-μελών για προσέγγιση με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας.

Ευχή είναι να αποκατασταθεί η εκκλησιαστική τάξη στην παροικία της Αυστραλίας. Ο Ελληνισμός βρίσκεται αντιμέτωπος με κρίσμα προβλήματα στα οποία δεν πρέπει να φορτώνουμε και άλλα που έχουν σχέση με προσωπικές φιλοδοξίες, ή  δογματικές συμπεριφορές.

Ο Ελληνισμός είναι ανάγκη τούτες τις κρίσιμες ώρες να παραμείνει ενωμένος, συμπαγής και δυναμικός.