Καμπανάκι κινδύνου για την ελληνική κοινότητα Αλεξανδρείας

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Κάτι πολύ σοβαρό πρέπει να συμβαίνει στην Πρεσβυγενή Κοινότητα της Αλεξάνδρειας, την αρχαιότερη, κάποτε πλουσιότερη και εσαεί ιστορικότερη ελληνική παροικία στον Αραβικό κόσμο. Ο κίνδυνος αφελληνισμού της κοινότητας είναι τόσο εμφανής, ώστε, με αφορμή την ετήσια γενική συνέλευση της ΕΚΑ  -που πραγματοποιήθηκε χθες (14 Απριλίου, 2013)  στην αίθουσα ΙΟΥΛΙΑΣ ΣΑΛΒΑΓΟΥ στο Ελληνικο τετράγωνο της Αλεξάνδρειας-  και την εκλογή 3ων νέων μελών  για την πλήρωση των 3 κενών θέσεων στο ΔΣ της ΕΚΑ –   «ενέπνευσε» την ανάγκη στον διαχειριστή του μπλογκ «ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ»  κ. Γιώργο Δήμα, να υψώσει φωνή αγωνίας για το μέλλον της παροικίας.

Θεωρούμε ότι είναι εθνικά απαράδεκτο η Κοινότητα η οποία γαλούχησε μερικούς από τους σημαντικότερους εθνικούς ευεργέτες, όλοι τους ζηλωτές των ελληνικών γραμμάτων και  διπύρσιοι πατριώτες, σήμερα να συρρικώνεται επικίνδυνα σε αριθμό και σε εκπαίδευση και μάλιστα σε βαθμό που, όπως επισημαίνει στην εκτενή επιστολή – άρθρο που δημοσιεύει ο κ. Δήμας,  να είναι άδηλο <ποιο θα ειναι το κυρος της διεθνως αναγνωρισμενης πρεσβυγενους μας Κοινοτητας η οποια εγραψε ιστορια με “χρυσα γραμματα” αν εκλεγουν μελλοντικα ως μελη ΔΣ της ΕΚΑ ,ατομα που λογω της συνεχιζομενης συρρικνωσης- ως ελαχιστοι εναπομειναντες Ελληνες της Αλεξανδρειας εχουν πληρη αγνοια της ιστοριας της ΕΚΑ ακομη και της Ελληνικης γλωσσας, ανθρωποι που δεν ειναι σε θεση να γραψουν μια εκθεση στην Ελληνικη η Αραβικη Γλωσσα, και οι οποιοι καταφευγουν σε αποσπασμενους απο την Ελλαδα Ελληνες εκπαιδευτικους η σε Ιερεις του Πατριαρχειου μας εκφωνοντας λογους τους οποιους αλλοι συνεταξαν ;>

Για να αποπεφθεί ο κίνδυνος η Κοινότητα της Αλεξάνδρειας να περάσει σε χέρια …Ελλήνων που δεν θα ξέρουν ελληνικά (σ.σ. κάτι που δυστυχώς συμβαίνει σε πολλές και αξιόλογες οργανώσεις της ομογένειας παγκοσμίως) , ο διαχειριστής του μπλοκ και γνωστός παράγων της παροικίας Αλεξανδρείας,  κ. Δήμας, προτείνει <να θεσπιστει νεο αρθρο στο καταστατικο της ΕΚΑ με το οποιο να προβλεπει οτι ολοι οι υποψηφιοι για την στελεχωση νεων μελων του ΔΣ της ΕΚΑ να περνουν απο εξετασεις -ιστοριας της ΕΚΑ-γραπτης εκθεσης στην Ελληνικη -Αραβικη η Αγγλικη γλωσσα και οχι να ψηφιζουμε φιλους η συνεταιρους” αμφιβολου μορφωτικου επιπεδου ή επαγγελματος.“>

Ωστόσο, εκτίμηση του γράφοντος είναι πως το ζήτημα του αριθμού των παροίκων και η ελληνική γλώσσα δεν είναι τα μόνα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κοινότητα Αλεξανδρείας,  την οποία, να σημειωθεί, δύο φορές επισκέφθηκε πρόσφατα ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κων. Τσιάρας επιδεικνύοντας, έτσι,  το ενδιαφέρον του για την Πρεσβυγενή Κοινότητα και τους Αιγυπτιώτες Έλληνες.

Μία φράση του  Προέδρου της ΕΚΑ κ Γιαννη Σιόκα, στην ομιλια του, προκαλεί ερωτηματικά αν δεν αποκαλύπτει και κρυφές πτυχές ενός ακανθώδους θέματος που έχει να κάνει με την περιουσία της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας και το λεγόμενο “Ελληνικό Τετράγωνο” ιδιαίτερα σημαντικής -πέραν της συναισθηματικής- οικονομικής αξίας.

Συγκριμένα, όπως γράφει στο ρεπορτάζ για την Γενική Συνέλευση το «ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ», ο κ. Σιόκας «ανεφέρθη επίσης σε καποια < θαμμενα>  πριν πολλα χρονια ακινητα – κληροδοτηματα της ΕΚΑ στα Βόρεια προάστεια Αθηνων για τα οποία κανεις μεχρι την αναληψη των καθηκοντων του ως προεδρος της ΕΚΑ (Μαιος 2009) δεν ειχε πληροφορησει την υπαρξη τους εδω και 60 χρονια !!! αφηνοντας πολλα ερωτηματικα σε οτι αφορα την επιμελεια κληροδοτηματων απο τους προκατοχους του κ Σιοκα για κληροδοτηματα της ΕΚΑ απο Ελληνες Αιγυπτιωτες ευεργετες, στην Ελλαδα και Αιγυπτο»!

Πέραν τούτου, και το ζήτημα της  συγχώνευσης της κοινότητας ΚΑΦΡ ΕΛ ΖΑΥΑΤ με την ΕΚΑ ( 1976) φαίνεται ότι υποκρύπτει έντονο παρασκήνιο καθώς, όπως γράφει ο κ. Δήμας «Αισθηση προκαλεσε η αναφορα του προεδρου της ΕΚΑ κ Γιαννη Σιοκα στην συμφωνια συγχωνευσης της κοινοτητας ΚΑΦΡ ΕΛ ΖΑΥΑΤ με την ΕΚΑ ( 1976) προκαλωντας πολλα ερωτηματικα, μετα την αναγνωση 3 παλαιων αποφασεων μεταξυ των 2 κοινοτητων -αποφασεις οι οποιες εδιδαν το “πρασινο φως” γι’αυτην την συγχωνευση η οποια δεν εγινε ποτε μεχρι σημερα “και παραμενει μονο στα χαρτια ” κατι για το οποιο δημοσιευτηκε με εκτενες αρθρο της ΕΚΑ στην Εφημεριδα της “Αλεξανδρινος Ταχυδρομος”.

Τέλος,  απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει και η επισήμανση  του διαχειριστή του μπλογκ ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ, κ. Δήμα,  ότι «η οικογενειακη δικτατορια λογω συρρικνωσης ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ. Μας διαβαζουν πολλοι- Μας διαβαζει και το Υπουργειο Εξωτερικων της Ελλαδας Τμημα Αποδημου Ελληνισμου-οπως και το υπουργειο Οικονομικων Ελλαδος (Γενικη Διευθυνση Δημοσιας περιουσιας και Εθνικων κληροδοτηματων τμημα Α)…

ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ολόκληρο το κείμενο του εν λόγω άρθρου του κ. Δήμα, με τίτλο: ΠΟΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΚΥΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΑΝ…  έχει ως εξής:

<<Με γνωμονα τον σεβασμο στους Μεγαλους Ελληνοαιγυπτιους ευεργετες μας οι οποιοι τοσο γενναιοδωρα μας αφησαν αυτα τα υπεροχα κληροδοτηματα σε ολη την Αιγυπτο και στην Ελλαδα, αλλα και με τον ιδιο σεβασμο προς ολους τους συμπαροικους μας και γενικα σε ολους τους Αιγυπτιωτες Ελληνες παραθετω σημερα μερικους προβληματισμους μας.

Ειναι γνωστη σε ολους η συρρικνωση του Ελληνισμου σε ολη την Αιγυπτο ελλειψει της δεουσας πολιτικης στηριξης πρωτιστως απο την πολλαπλως ευεργετηθεισα Μητερα πατριδα μας την Ελλαδα απο αυτα τα μεγαλα “θηρια” ” Ελληνοαιγυπτιους ευεργετες” -(Γ Αβερωφ-Μιχ-Τοσιτσας-Γ.Κανισκερης-Λαγουδακης- Ζιζινιας-Δαβαρακης-Πρατσικας- Θ .Κοτσικας- Αντωνιαδης-Φαμηλειαδης, και τοσοι αλλοι οι οποιοι δεν χωρουν στην ιστοσελιδα μας.

-Η Δημοκρατια “εχει τα καλα της εχει ομως και τα κακα της”, και αυτο αποδεικνυεται περιτρανα απο το Ελληνικο Συνταγμα το οποιο προβλεπει εκλογη βουλευτου κατα πλειοψηφια ψηφων ωστε οισοσδηποτε Ελληνας να εκλεγει Βουλευτης- να “βαπτιστει” ως “Εθνοπατερας” ανεξαρτητα αν ο υποψηφιος ειναι ενας απλος “λουστρος” της πλατειας Ομονοιας – η αλλος αγραμματος-αμορφωτος η αλλα αντικοινωνικα ατομα-οι οποιοι καταφερνουν και εκλεγονται απο την πληθωρα ατομων που ταυτιζονται με την προσωπικοτητα τους και τις γνωσεις τους.

-Σε οτι αφορα τα του¨”οικου μας” προβληματιζομεθα πολυ με γνωμονα την συνεχιζομενη συρρικνωση του Ελληνισμου στην Αλεξανδρεια -εχοντας απομεινει 250-300 ατομα, τα περισσοτερα διανυουν ηδη το σταδιο της τριτης ηλικιας, ενω η νεολαια μας φευγει απο την Αλεξανδρεια αναζητωντας μια καλλιτερη τυχη στην Ελλαδα και αλλες ξενες χωρες.ελλειψει επεκτατικης πολιτικης απο την μητερα πατριδα.

-Το ερωτημα που προκυπτει ειναι πολυ απλο

-Ποιο θα ειναι το κυρος της διεθνως αναγνωρισμενης πρεσβυγενους μας Κοινοτητας η οποια εγραψε ιστορια με “χρυσα γραμματα” αν εκλεγουν μελλοντικα ως μελη ΔΣ της ΕΚΑ ,ατομα που λογω της συνεχιζομενης συρρικνωσης- ως ελαχιστοι εναπομειναντες Ελληνες της Αλεξανδρειας εχουν πληρη αγνοια της ιστοριας της ΕΚΑ ακομη και της Ελληνικης γλωσσας, ανθρωποι που δεν ειναι σε θεση να γραψουν μια εκθεση στην Ελληνικη η Αραβικη Γλωσσα, και οι οποιοι καταφευγουν σε αποσπασμενους απο την Ελλαδα Ελληνες εκπαιδευτικους η σε Ιερεις του Πατριαρχειου μας εκφωνοντας λογους τους οποιους αλλοι συνεταξαν ??

-Ποιος η ποιοι θα μπορεσουν να αντιφωνησουν αμεσως στα Ελληνικα η Αραβικα εις ανταπαντησην λογων Ελληνων η Αιγυπτιων Βουλευτων-υπουργων υφυπουργων και αλλων πολιτικων παραγοντων χωρις να διαβαζουν??

-Φρονουμε λοιπον ,να “κοιταζομαστε ολοι στα ματια” -γνωριζοντας την αληθεια και το “Who is who” ολων μας ωστε να διατηρουμε το κυρος της ΕΚΑ σε υψηλα επιπεδα οπως παντα και αυτος πρεπει να  ειναι παντα ο στοχος ολων μας

-Καιρος λοιπον ειναι να θεσπιστει νεο αρθρο στο καταστατικο της ΕΚΑ με το οποιο να προβλεπει οτι ολοι οι υποψηφιοι για την στελεχωση νεων μελων του ΔΣ της ΕΚΑ να περνουν απο εξετασεις -ιστοριας της ΕΚΑ-γραπτης εκθεσης στην Ελληνικη -Αραβικη η Αγγλικη γλωσσα και οχι να ψηφιζουμε φιλους η συνεταιρους” αμφιβολου μορφωτικου επιπεδου ή επαγγελματος.”

Η πρεσβυγενης μας κοινοτητα εχει γραψει ιστορια με “χρυσα γραμματα” .

Ας μην την υποβιβασουμε λογω ιδιωτικων συμφεροντων η αλλων παρεμβασεων απο “ασπονδους φιλους” οι οποιοι προωθουν υμετερους στοχευοντας σε μια θεση στο ΔΣ της ΕΚΑ ωστε να αποτελουν “γλαστρες” διπλα στον προεδρο της ΕΚΑ αλλα και να προβαλουν “ΒΕΤΟ” σε οιαδηποτε αποφαση της ΕΚΑ οι οποιες αντικεινται στα συμφεροντα αυτων και των οικογενειων τους.

-Καιρος λοιπον για αλλαγες με υποψηφιοτητες προσωπικοτητων και οχι υμετερων η φιλων αλλα με ικανα και μορφωμενα ατομα χωρις οικογενειακα συμφεροντα.

-Η οικογενειακη δικτατορια λογω συρρικνωσης ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.

Μας διαβαζουν πολλοι-

– Μας διαβαζει και το Υπουργειο Εξωτερικων της Ελλαδας Τμημα Αποδημου Ελληνισμου-οπως και το υπουργειο Οικονομικων Ελλαδος (Γενικη Διευθυνση Δημοσιας περιουσιας και Εθνικων κληροδοτηματων τμημα Α)

-ΝΥΝ ΥΠΕΡ ΠΑΝΤΩΝ Η ΠΡΕΣΒΥΓΕΝΗ ΜΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

-ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΑΞΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟΑΙΓΥΠΤΙΩΤΕΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΜΑΣ

ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ>>

*Φωτογραφία πρώτης σελίδος: Το Ελληνικό Τετράγωνο Αλεξανδρείας.

Σημ: Το πληκτρολόγιο του ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ λόγω Αραβικού αλφαβήτου δεν έχει τονικό σύστημα.