Σαμαράς: Διαψεύστηκαν όσοι θεωρούσαν την Ελλάδα αδύναμο κρίκο και Ιφιγένεια

Διαψεύστηκαν όσοι θεωρούσαν την Ελλάδα αδύναμο κρίκο και Ιφιγένεια ώστε να σωθεί το ευρώ, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.
«Πολλοί έβλεπαν την καταστροφή του ευρώ και προεξοφλούσαν την έξοδο της Ελλάδας. Η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ και η κατάστασή της σταθεροποιείται και το ίδιο το ευρώ μοιάζει ισχυρότερο. Κανείς πια δε θεωρεί αναπόδραστη τη διάλυσή του» ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Η Ελλάδα είναι πια θωρακισμένη, πιάνει τους στόχους της, βρίσκεται κοντά στο πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ έχει εξασφαλίσει την ομαλή της χρηματοδότηση για τα επόμενα χρόνια, έχοντας πετύχει μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν στο παρελθόν» συμπλήρωσε. «Ποντάρουν στην επιτυχία μας πολύ περισσότεροι από εκείνους που πόνταραν πριν από ένα χρόνο στην αποτυχία μας» συμπλήρωσε.

«Φέτος προβλέπεται επιτάχυνση στην ανταγωνιστικότητά μας» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «δεν ξεπεράσαμε ακόμα την κρίση, αλλά το φως αρχίζει να φαίνεται στην άκρη του τούνελ».

«Το τραπεζικό μας σύστημα κεφαλαιοποιείται πλήρως. Το Δημόσιο ξεπληρώνει σε μια χρονιά όλα όσα χρωστούσε σε ιδιώτες τρία χρόνια» είπε ο κ. Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «τα κονδύλια του ΕΣΠΑ θα φτάσουν επιτέλους στην πραγματική οικονομία». Ο κ. Σαμαράς είπε ότι «έχουμε μέτρα που ανακουφίζουν την κοινωνία. Δεν κάνουμε έκπτωση στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών μας».

Παράλληλα, τόνισε ότι «από την άλλη δεν έχουν δίκιο όλοι όσοι φωνάζουν. Δεν πολεμάμε την ύφεση με το να κλείνουμε τους δρόμους, ούτε να διώχνουμε επενδύσεις. Δεν έχουν άδικο όλοι όσοι αντιδρούν, κάποιοι πραγματικά υποφέρουν άδικα. Υπάρχουν κι εκείνοι που αντιδρούν γιατί “ξεβολεύονται” και πολεμάνε κάθε αλλαγή,ακόμα και την πιο απαραίτητη. Με αυτούς θα συγκρουστούμε».

Για το Δημόσιο επισήμανε ότι «μειώνουμε το προσωπικό σταδιακά και ομαλά, με τον κανόνα μία νέα πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις».

«Η αντιμετώπιση της κρίσης χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο για το σήμερα, σαφές όραμα για το αύριο και ισορροπημένη πολιτική. Προχωράμε χωρίς τυμπανοκρουσίες αλλά και χωρίς δισταγμούς. Δε θα ζούμε πάντα με μνημόνια, δε θα ζούμε πάντα με δανεικά» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.