Aπεργία πείνας στο Γκουαντάναμο

Περισσότεροι από τους μισούς κρατούμενους στην αμερικανική φυλακή του Γκουαντάναμο στην Κούβα έχουν κατέβει σε απεργία πείνας, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος της φυλακής, επιβεβαιώνοντας ότι η διαμαρτυρία που ξεκίνησε στις 6 Φεβρουαρίου διογκώνεται.

Από τους 166 κρατούμενους, οι 84 πραγματοποιούν απεργία πείνας και οι 16 από αυτούς σιτίζονται αναγκαστικά, είπε ο αντισυνταγματάρχης Σάμιουελ Χάουζ. Από αυτούς τους 16, οι πέντε νοσηλεύονται, όμως η κατάστασή τους δεν θεωρείται κρίσιμη.

Από τις αρχές της εβδομάδας, αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των κρατουμένων που προσχωρούν στο κίνημα διαμαρτυρίας: από 45 απεργούς πείνας την Τρίτη, αυξήθηκαν στους 63 την Παρασκευή και στους 77 το Σάββατο.

Οι δικηγόροι τους υποστηρίζουν ότι οι κρατούμενοι επέλεξαν αυτόν τον τρόπο διαμαρτυρίας όταν οι φύλακες ερεύνησαν τα Κοράνια τους με τρόπο που οι ίδιοι θεώρησαν ιερόσυλο. Άλλοι ωστόσο λένε ότι ο βασικός λόγος της απεργίας πείνας είναι η συνεχιζόμενη κράτησή τους, επί 11 χρόνια, χωρίς να έχουν δικαστεί και χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Zougla.gr