Οι ΗΠΑ ζητούν από την Τουρκία να ανοίξει τη Χάλκη

 

Ο αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κάλεσε χθες, Κυριακή, την Τουρκία να ανοίξει εκ νέου τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, η οποία έχει κλείσει εδώ και σαράντα χρόνια από τις τουρκικές αρχές.
«Ελπίζουμε ότι η Σχολή της Χάλκης θα ανοίξει εκ νέου», δήλωσε ο Κέρι σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε επαφές για την κρίση στην Συρία και τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
Ο αρχηγός της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι συζήτησε για τη θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία, της οποίας ο πληθυσμός είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό μουσουλμανικός, και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ο Κέρι συναντήθηκε αργότερα και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
«Τους τελευταίους μήνες, τα τελευταία χρόνια, έχουμε θετική πρόοδο στην συμπεριφορά της κυβερνήσεώς μας έναντι του Πατριαρχείου μας και γενικότερα έναντι των μειονοτήτων και περιμένουμε ασφαλώς την επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων μας, όπως είναι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία αποτελεί μεγάλη ανάγκη για το Πατριαρχείο μας, για το παρόν και το μέλλον του», σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, απευθυνόμενος στον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, στην αρχή της συνάντησής τους.
«Δεν διαθέτουμε τη δυνατότητα να έχουμε καλά εκπαιδευμένους νέους και δεν έχουμε άλλα μέσα εκτός από αυτή την Σχολή, η οποία ιδρύθηκε το 1844 και δυστυχώς έκλεισε το 1971 και παρά τις προσπάθειες μας, η κυβέρνησή  δεν την άνοιξε ξανά μέχρι σήμερα. Είμαστε αισιόδοξοι, είμαστε πεπεισμένοι ότι υπάρχει καλή διάθεση από την πλευρά του πρωθυπουργού Ερντογάν», πρόσθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Μεγάλη τιμή και ιδιαίτερο προνόμιο χαρακτήρισε την συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, σε δηλώσεις του αμέσως μετά.
«Για μένα είναι ένα μεγάλο προνόμιο η συνάντησή μου με αυτόν τον προστάτη των δικαιωμάτων των ανθρώπων να ασκούν ελεύθερα την θρησκεία τους και να προωθεί την διαθρησκειακή κατανόηση» σημείωσε ο Τζον Κέρι.
«Είναι γνωστός περιβαλλοντολόγος και έχει τιμηθεί από πολλά πανεπιστήμια μεταξύ των οποίων και το δικό μας Πανεπιστήμιο Ταφτς της Μασαχουσέτης», πρόσθεσε ο Τζ.Κέρι.

 

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ