Ξέρω τι έκανες στο Καστελόριζο πριν από τρία χρόνια (ΦΩΤΟ, VIDEO)

Οι φωτογραφίες του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με φόντο το Καστελόριζο και τη μοβ γραβάτα να ανακοινώνει το πρώτο μνημόνιο, έχουν μείνει στην ιστορία.

Οι κάτοικοι του ακριτικού νησιού δε φαντάζονταν τι σχέδια είχε ο πρωθυπουργός της χώρας όταν στις 23 Απριλίου του 2010, ανήμερα του Αγίου Γεωργίου, τους επισκέπτονταν. Και δε μπορούσαν να φανταστούν πως το νησί τους να συνδεόταν άρρηκτα με μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες ανακοινώσεις στην ιστορία του τόπου.

«Τρία χρόνια από το Καστελόριζο» λέμε όλοι σήμερα. Τρία χρόνια από την ημέρα που ο πρωθυπουργός της χώρας ζήτησε και επίσημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση του Μηχανισμού Στήριξης, με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ.
Μια ανοιξιάτικη μέρα ήταν. Μέρα γιορτής, ήταν. Μετά, έγινε επέτειος και μάλιστα θλιβερή.

Γιατί τα όσα «υποσχέθηκε» ο Γιώργος Παπανδρέου στο διάγγελμά του πως θα έφερνε η προσφυγή στο Μνημόνιο, ακόμη δεν έχουν βρει το δρόμο τους για την Ελλάδα.
Ακόμη δεν έχει έρθει η ανάπτυξη. Ούτε οι ευρωπαίοι εταίροι μας προσέφεραν το «απάνεμο λιμάνι» που ήθελε ο κ. Παπανδρέου. Μάλλον το αντίθετο έκαναν…

«Σκάφος έτοιμο να βυθιστεί» είχε πει την Ελλάδα ο κ. Παπανδρέου. Ακόμη με τα κύματα παλεύουμε. «Μια χώρα χωρίς κύρος και αξιοπιστία, που είχε χάσει το σεβασμό των φίλων και εταίρων της», την είχε πει επίσης. Και με το Μνημόνιο βρήκαμε… κύρος και αξιοπιστία και συνειδητοποιήσαμε πως αφού έχουμε τέτοιους φίλους, δε χρειαζόμαστε εχθρούς.
«Πήραμε μέτρα που πολλές φορές πόνεσαν», είπε. Ο πόνος δεν έχει φύγει. Και δε φαίνεται πρόθυμος να το κάνει άμεσα.

Το Μνημόνιο εκείνο ήταν το πρώτο. Ακολούθησε το δεύτερο, το τρίτο. 5:50 λεπτά διήρκεσε το διάγγελμα του Γιώργου Παπανδρέου. Ήταν τα 5:50 «μεγαλύτερα» λεπτά στην ιστορία της Ελλάδας.
«Ξέρουμε το δρόμο για την Ιθάκη κι έχουμε χαρτογραφήσει τα νερά» είχε πει ο πρωθυπουργός. Μάλλον δε θυμόταν ότι ο Οδυσσέας έκανε 10 χρόνια να φτάσει στην Ιθάκη. Κι εκείνος ήξερε το δρόμο…

Εμείς ακόμη δεν τον έχουμε βρει. Και είναι κοινός φόβος όλων πως τον έχουμε χάσει. Και πάμε στο άγνωστο με βάρκα (γιατί το σκάφος από το διάγγελμα Παπανδρέου έχει μάλλον βυθιστεί προ πολλού) την ελπίδα. Αν μας έχει μείνει κι αυτή και δεν έγινε μνημονιακή, όπως κι άλλοι που έσκιζαν τα… ιμάτιά τους πριν τρία χρόνια.
ΟΛΟ ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Χθες, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος του 2009. Θύμισαν σε όλους μας τα ακατανόητα λάθη, τις παραλείψεις, τις εγκληματικές επιλογές και την καταιγίδα των προβλημάτων που μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Όλοι μας κληρονομήσαμε – η σημερινή Κυβέρνηση και ο Ελληνικός λαός – ένα σκάφος έτοιμο να βυθιστεί. Μια χώρα χωρίς κύρος και αξιοπιστία, που είχε χάσει το σεβασμό ακόμα και των φίλων και των εταίρων της. Μια οικονομία εκτεθειμένη στο έλεος της αμφισβήτησης και των ορέξεων της κερδοσκοπίας. Από την πρώτη μέρα σηκώσαμε τα μανίκια και με σκληρή δουλειά βαλθήκαμε να ανατρέψουμε αυτό το αρνητικό κλίμα. Καταστρώσαμε σχέδιο, πήραμε δύσκολα μέτρα, που πολλές φορές πόνεσαν, αλλά ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας. Δημιουργήσαμε νέες συμμαχίες.

Μετά από έναν πραγματικό μαραθώνιο, διεκδικήσαμε και καταφέραμε να οδηγηθούμε σε μια ισχυρή απόφαση της Ε.Ε. για την στήριξη της χώρας μας, με ένα πρωτόγνωρο, για την ιστορία και τα δεδομένα της Ε.Ε., μηχανισμό. Και εμείς και οι εταίροι μας στην Ε.Ε., ελπίζαμε ότι αυτή η απόφαση θα αρκούσε για να ηρεμήσει και να συνετίσει τις αγορές, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη χρηματοδότηση της χώρας μας με χαμηλότερα επιτόκια. Να υπάρξει, δηλαδή, η απαραίτητη νηνεμία, ώστε να αφιερωθούμε στο έργο μας, στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, για να κάνουμε την οικονομία μας βιώσιμη, ανταγωνιστική. Να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της, δυνατή, για να αισθανθούν όλοι οι Έλληνες περήφανοι. Οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν. Είτε γιατί δεν πίστεψαν στη βούληση της Ε.Ε., είτε γιατί κάποιοι αποφάσισαν να συνεχίσουν την κερδοσκοπία. Και σήμερα, η κατάσταση στις αγορές απειλεί να αποδομήσει, όχι μόνο τις θυσίες του Ελληνικού λαού, αλλά και την ομαλή πορεία της οικονομίας. Και κινδυνεύει να χαθεί η προσπάθεια που καταβάλλουν οι Έλληνες από τα ακόμη μεγαλύτερα επιτόκια δανεισμού και ακόμη χειρότερα από την δυσκολία δανεισμού. Δεν θα το επιτρέψουμε. Ήρθε η στιγμή, το χρόνο που δεν μας δίνουν οι αγορές, αυτόν τον χρόνο να μας τον δώσει η απόφαση που πήραμε όλοι μαζί οι ηγέτες των χωρών της Ευρώπης για να στηριχθεί η Ελλάδα. Είναι ανάγκη, ανάγκη εθνική και επιτακτική, να ζητήσουμε επισήμως από τους εταίρους μας την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, που από κοινού δημιουργήσαμε  στην Ε.Ε. Έχω ήδη δώσει εντολή στον Υπουργό Οικονομικών να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες. Και  οι εταίροι  μας θα συνδράμουν άμεσα και αποφασιστικά, ώστε να παράσχουν στην Ελλάδα το απάνεμο λιμάνι που θα μας επιτρέψει να ξαναχτίσουμε το σκάφος μας με γερά και αξιόπιστα υλικά. Άλλα και να στείλουν και ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές, ότι η Ε.Ε. δεν παίζει και προστατεύει το κοινό μας συμφέρον και το κοινό μας νόμισμα.

Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη πορεία,  μια νέα Οδύσσεια για τον Ελληνισμό. Όμως, πλέον, ξέρουμε το δρόμο για την Ιθάκη και έχουμε χαρτογραφήσει τα νερά. Μπροστά μας έχουμε ένα ταξίδι  με απαιτήσεις από όλους μας,  αλλά με μια νέα συλλογική  συνείδηση και κοινή προσπάθεια θα φθάσουμε εκεί ασφαλείς, πιο σίγουροι, πιο δίκαιοι, πιο περήφανοι. Ο τελικός μας στόχος, ο τελικός μας προορισμός είναι να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από επιτηρήσεις και κηδεμονίες. Να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις του Ελληνισμού, κάθε Έλληνα και Ελληνίδα από αντιλήψεις, πρακτικές  και συστήματα  που τον εμποδίζουν παντού, εδώ και δεκαετίες. Να δώσουμε οξυγόνο εκεί που υπάρχει ασφυξία,  δικαιοσύνη και κανόνες εκεί που υπάρχει αδικία,  διαφάνεια εκεί που υπάρχει σκοτάδι, σιγουριά εκεί που υπάρχει ανασφάλεια, και ανάπτυξη για όλους. Η έμπνευση, η πίστη μας είναι ετούτος εδώ ο τόπος, από το Καστελόριζο, μέχρι την Κέρκυρα, από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, είναι αυτός ο υπέροχος λαός, είναι οι νέοι μας με τις  δυνατότητες και τα  οράματά τους. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι, θα τα καταφέρουμε. Αρκεί εμείς οι Έλληνες να πιστέψουμε στις δυνατότητές μας, στις αξίες μας, στον ίδιο μας τον εαυτό.

NewsIt.gr