«Ο αδερφός μου “εγκέφαλος” της επίθεσης» – Όλα τα πρακτικά της απολογίας του 19χρονου βομβιστή της Βοστόνης

Στον αδερφό του, Τάμερλαν «ρίχνει» την ευθύνη της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μαραθώνιο της Βοστόνης ο 19χρονος Τζοχαρ Τσαρνάεφ. Διαβάστε τα πρακτικά της απολογίας του.

Ο νεαρός, γεννημένος στη Ρωσία με καταγωγή από την Τσετσενία αλλά αμερικανός πολίτης, βγήκε τη Δευτέρα από την καταστολή και οι ερευνητές κατάφεραν να επικοινωνήσουν μαζί του γραπτώς, αφού το τραύμα που έχει στο λαιμό δεν του επιτρέπει να μιλήσει.
Η μοναδική λέξη που ψέλλισε, σύμφωνα με τη Daily Mail, ήταν «όχι» όταν ρωτήθηκε αν μπορεί να προσλάβει δικηγόρο. Η «ανάκριση» έγινε γραπτώς. Ο 19χρονος φέρεται να παραδέχτηκε πως συμμετείχε στη βομβιστική επίθεση. Υποστήριξε πως «εγκέφαλος» της τρομοκρατικής επίθεσης ήταν ο αδερφός του και καμία τρομοκρατική οργάνωση δε βρίσκεται πίσω του.
«Οι προκαταρκτικές ανακρίσεις με τον Τσαρνάεφ έδειξαν πως οι δύο αδελφοί μπορούν να θεωρηθούν τζιχαντιστές που ριζοσπαστικοποιήθηκαν μόνοι τους έξω από οποιαδήποτε οργάνωση”, είπε στο CNN ανώνυμη κυβερνητική πηγή.
Σύμφωνα με τον νεαρό, ο αδερφός του, που σκοτώθηκε κατά την ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία την περασμένη Παρασκευή, ήθελε να σταματήσει τις επιθέσεις που δέχεται το ισλάμ, σύμφωνα πάντα με την πηγή που επικαλείται το CNN.
Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, στο δωμάτιο του 19χρονου στην εστία του πανεπιστημίου όπου σπούδαζε βρέθηκε το άσπρο καπέλο, το οποίο φορούσε την ημέρα των επιθέσεων, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες από τις κάμερες ασφαλείας. Ο Τζοχάρ φαίνεται στα video από τις κάμερες ασφαλείας, να χρησιμοποιεί το κινητό του τηλέφωνο πριν και από τις δυο εκρήξεις.
Στον νεαρό απαγγέλθηκαν, τη Δευτέρα, κατηγορίες, που περιλαμβάνουν τη χρήση “όπλων μαζικής καταστροφής” η οποία τιμωρείται με τη θανατική ποινή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΠΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΟΠΩΣ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕ ΤΟ CNN
Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι η πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου στο πλαίσιο της δίκης για την τρομοκρατική επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστόνης ορίστηκε να γίνει την 30ή Μαΐου. Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 10:00 το πρωί, τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας). Δεν είναι προς το παρόν σαφές αν ο ίδιος ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ, θα καταφέρει να παραστεί, αφού η κατάσταση της υγείας του παραμένει κρίσιμη.

NewsIt.gr