Οι νέες προκλήσεις για τη Μεσόγειο

Συνέδριο της γαλλικής εφημερίδας Liberation στη Μασσαλία
Tο συνέδριο «Δράση σήμερα για τη Μεσόγειο» πραγματοποιήθηκε στη Μασαλία (φωτ. αρχείου του λιμανιού της πόλης)
Η οικονομική κρίση στον  ευρωπαϊκό Νότο και η Αραβική Άνοιξη έχουν μετατρέψει τη Μεσόγειο σε μία  από τις πλέον ενδιαφέρουσες περιοχές στον κόσμο. Αυτός είναι και ο λόγος  που διεξάγονται πολλά συνέδρια με έμφαση σε θέματα όπως, μεταξύ άλλων, η  πολιτική σταθερότητα, η οικονομική ανάπτυξη, οι ενεργειακοί πόροι, η  κατάσταση στη Μέση Ανατολή με έμφαση στη Συρία και η μετανάστευση.
Σε αυτό το πλαίσιο έλαβε χώρα στις 19 και 20 Απριλίου στη Μασσαλία  το συνέδριο «Δράση σήμερα για τη Μεσόγειο» που διοργάνωσε η γνωστή  γαλλική εφημερίδα Liberation. Οι τρεις κύριοι ομιλητές ήταν ο πρόεδρος  της περιφέρειας της Κυανής Ακτής και υπεύθυνος του προέδρου Φρανσουά Ολάντ για τη Μεσόγειο Μισέλ Βοζέλ, ο υπουργός των δικαιωμάτων του ανθρώπου και Δικαιοσύνης της Τυνησίας Σαμίρ Ντιλού και ο έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Κούρκουλας.

Στην κύρια παρέμβασή του, ο κ. Κούρκουλας έθεσε ορισμένα από τα  υπαρκτά ζητήματα που απασχολούν τις μεσογειακές χώρες. Όπως σημείωσε,  υπάρχει από τη μία πλευρά η Αραβική Άνοιξη που απαιτεί λεπτή διαχείριση  και από την άλλη ο φόβος των βόρειων χωρών της Μεσογείου (δηλαδή του  ευρωπαϊκού Νότου) για την ανεξέλεγκτη μετανάστευση και την άνοδο του  ακραίου ισλαμισμού. Ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέδειξε τη σημασία της  Μεσογείου στην Ευρώπη, ιδιαίτερα ως προς την κάλυψη των ενεργειακών της  αναγκών, αλλά και ως προς τη μεταφορά ενέργειας από άλλες περιοχές,  αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η αναφορά στην κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να  λείπει ούτε από την παρέμβαση του κ. Κούρκουλα ούτε από τις ερωτήσεις  που κατόπιν δέχθηκε. Ο έλληνας υφυπουργός μίλησε για τη διαφθορά και τις  συνέπειές της στην οικονομία και στο χρέος, την έλλειψη επενδύσεων αλλά  και τις δομικές ανεπάρκειες της ευρωζώνης και του ρόλου τους στην  οικονομική κρίση. Και πρόσθεσε ότι η κρίση είναι μια ευκαιρία για  περισσότερη ενοποίηση και αναπροσδιορισμό των θεσμών, ειδικά της ΕΚΤ,  μέσα πάντως σε μια δύσκολη συγκυρία όπου το αντιευρωπαϊκό αίσθημα είναι  έντονο.
Τέλος, και ερωτηθείς για τις προτεραιότητες της επερχόμενης  ελληνικής προεδρίας της ΕΕ και την ενδεχόμενη θέση της Μεσογείου στην  ελληνική ατζέντα, ο κ. Κούρκουλας τόνισε ότι προτεραιότητα θα είναι η  ανάπτυξη και η απασχόληση, η ενδυνάμωση των θεσμών της ευρωζώνης και η  «ανθρώπινη κινητικότητα» τόσο εντός όσο και εκτός Ευρώπης. Στάθηκε  ιδιαίτερα στο θέμα της παράνομης  μετανάστευσης, λέγοντας ότι η Ελλάδα  δεν ήταν προετοιμασμένη για τις χιλιάδες των μεταναστών που πέρασαν τα  σύνορά της και παραδέχθηκε την ανάγκη για μια πιο οργανωμένη,  συντονισμένη και συνεκτική μεταναστευτική πολιτική.

ΤΟ ΒΗΜΑ