Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στην Πρεσβυγενή Κοινότητα της Αλεξάνδρειας

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Με αιχμές εκατέρωθεν, με …αχρείαστες εκλογές (!) αλλά και με κάποιες …εξηγήσεις, ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 14 Απριλίου οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας (ΕΚΑ) στο Θέατρο της Ιουλίας Σαλβάγου, στην Αλεξάνδρεια.  Εκτενές ρεπορτάζ από την όλη διαδικασία, που αφήσε αναπάντητα ορισμένα ερωτήματα, αλλά και μία αίσθηση περιέργειας για τα συμβαίνοντα, φιλοξενεί η ομογενειακή εφημερίδα “ΝΕΟ ΦΩΣ” Καϊρου του  κ. Νικολάου Κάτσικα.

Ξεκινώντας από το θέμα των εκλογών πρέπει κανείς να παρατηρήσει πως πρόκειται για μία ιδότυπη διαδικασία η οποία βασίζεται στην πλήρωση κενών θέσεων στο ΔΣ της ΕΚΑ, οι οποίες θέσεις έχουν προκύψει από ειδική κλήρωση κατά την οποία επιλέγησαν “ως εξερχομενα” ορισμένα μέλη, την 7η Δεκεμβριου 2012.

Όπως αναφέρεται στο ίδιο άρθρο της εφημεριδας, την περασμενη  Τριτη 16/4/2013 η Κοινοτική επιτροπή συνήλθε σε σώμα και “επανεξελέγη” ως πρόεδρος ο κ Γιάννης Σιόκας και ως αντιπρόεδροι οι κ.κ Νικ Κόπελος και κ Ι.Κάββουρας, η Κα Αρτεμις Ταμβάκη- Γεροντάκη ως γενική Γραμματεύς, και ο κ Π. Τσαμαδός ως οικονομικός επόπτης,  πληρώνοντας την θεση του εξερχομένου κ Εμμ. Τατάκη.

Στο σημείο αυτό, ο διαχειριστής του ομογενειακού μπλοκ, “ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ” σε άρθρο που έγραψε στο ομογενειακό μπλοκ, ζήτησε απο τους αρμόδιους να πληροφορήσουν το σώμα βάση ποιού άρθρoυ  του καταστατικού της ΕΚΑ -“επανεξελέγη” πρόεδρος, αφου δεν εκληρώθη “ως εξερχόμενος” από την κληρωτίδα της 7ης Δεκεμβρίου, 2012 και,  κατά συνέπεια, η θέση του ήταν και είναι διατηρητέα μέχρι τις επόμενες γενικές εκλογές που θα γίνουν σε 2 χρονια…

Το ίδιο ερώτημα ετέθη και για τους κ.κ Παπαστεφάνου και Ι Μάλλη οι οποιοι δεν κληρώθηκαν σαν εξερχόμενοι  την 7η- Δεκ.  2012 και η θεση τους στο ΔΣ της ΕΚΑ ήταν και είναι διατηρητέα μέχρι τις επόμενες εκλογ’ες,  ενώ οι εκλογες τις 14/4/2013 αφορούσαν μόνο την πλήρωση 3 κενών θέσεων με κάλυψη της κενής θέσης του οικονομικού επόπτου μόνο απο τους 3 νεοεκλεγέντες ενω οι υπολοιποι 2 θα κατελαμβαναν τις θεσεις των αλλων 2 εξερχομενων.

Ο κ. Δήμας ρώτησε ακόμη  να πληροφορηθεί  γιατί από το έτος 1976 (που συμφωνήθηκε) δεν έγινε ακόμη η συγχώνευση της Κοινότητος Καφρ Ελ Ζαιατ στην οποια ανεφέρθη ο πρόεδρος κ. Σιόκας και ανέγνωσε 3 σελίδες με ισότιμες αποφάσεις μεταξύ των 2 κοινοτήτων (ΕΚΑ και Καφρ Ελ Ζαιατ) χρονολογούμενων απο το ετος 1976.

Το ερώτημα του κ. Δήμα αφορούσε στο γιατί δεν πραγματοποιήθηκε αυτή η συγχώνευση των 2 κοινοτήτων από παλαιότερα προεδρεία της ΕΚΑ και ποιός είναι επί του προκειμένου ο αντίλογος. “Εμείς, είπε ο κ. Δήμας στην Panhellenic post,  θέλαμε τις δεουσες εξηγήσεις χάριν της διαφάνειας (όπως ζητάμε πάντα) αλλά και να ακούσουμε τον αντίλογο του προεδρείου της Κοινότητας Kαφρ Ελ Ζαιατ, τεκμηριώνοντας τους λόγους της άρνησης αυτής της -απο το 1976 συμφωνηθείσης απόφασης μεταξύ των 2 κοινοτήτων.

Όπως είπε στην ΡΗΡ ο κ. Δήμας, κάποιος λόγος πρέπει να υπάρχει σε οτι αφορά αυτήν την άρνηση, ο οποίος δεν έχει απαντηθεί ποτέ, παρά το γεγονός ότι το προεδρείο της Κοινότητας Καφρ Ελ Ζαιατ αποτελείται απο έντιμους και συνετούς συμπαροίκους και επιθυμία του ήταν να μάθουν όλοι αυτόν τον λόγο και μόνο αυτό, εκτιμώντας και την άλλη πλευρά”.

Έγκυροι παρατηρητές εκτιμούσαν πως αυτό που συμβαίνει  στην πρεσβυγενή Κοινότητα της Αλεξάνδρειας χρήζει εξηγήσεις όπου επί σειρά ετών Πρόεδρος ήταν ο πρώην Πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Στέφανος Ταμβάκης του οποίου η σύζυγος  έγινε γενική γραμματέας της ΕΚΑ καταλαμβάνοντας την θέση του κ.  Δ.  Παπαστεφάνου ο οποίος τόσο ο ίδιος όσο και η κα Ταμβάκη  δεν είχαν κληρωθεί σαν εξερχόμενοι την 7-12-2012 ώστε επανεκλεγέντες στις 14/4/2012 να τους δοθούν νέα “χαρτοφυλάκια”  στο ΔΣ της ΕΚΑ.

Να σημειωθεί ότι στη Γενική Συνέλευση ο κ. Ταμβάκης, με την ιδιότητα του επιτίμου Προέδρου της Κοινότητας ομιλών, υπήρξε, από μικροφώνου, επικριτικός προς τον νυν πρόεδρο κ. Σιόκα και την κοινωνική πολιτική που θα έπερεπε να αναδείξει η ΕΚΑ και η οποία, όπως είπε, υπερκελίστηκε από το επιχειρηματικό πνεύμα των ημερών. Απαντώντας ο κ. Σιόκας ανέδειξε την εσωτερική “διαμάχη” που υποβόσκει καθώς είπε: “εσείς κύριε Ταμβάκη, τι κάνατε όσον είσαστε πρόεδρος;”  (Βλ. εφημεριδα ΝΕΟ ΦΩΣ )

Πάντως στα αυτονόητα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Δήμας εξ όσων γνωρίζουμε, τόσο στην συνέλευση όσο και στο άρθρο του ιδίου δεν απάντησε κανείς μέχρι σήμερα ούτε και ο κ. Ταμβάκης σαν επί 12 ετη πρόεδρος της ΕΚΑ (1990-2002) και νυν επίτιμος πρόεδρος της ΕΚΑ,  αλλά ούτε και ο παρευρεθείς στην συνέλευση κ.Χαρ Κατσιμπρής ο οποίος διεδέχθη τον κ. Ταμβάκη στην προεδρία (2002-2009) διατελέσας ο ίδιος επίσης επί πολλά έτη ως μέλος του ΔΣ της ΕΚΑ , στην δωδεκαετή θητειί της προεδρίας του κ. Στεφ. Ταμβάκη.

Ο πρόεδρος της ΕΚΑ κ. Σιόκας στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης.

Ο πρόεδρος της ΕΚΑ κ. Γιάννης  Σιόκας στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης.

Αξιζει να σημειώσουμε την απάντηση του κ.  Δήμα στην PHP , σε ερώτηση για τα καταστατικά και την λειτουργία Ελληνικών Κοινοτήτων στην Αιγυπτιακή επικράτεια, ο οποίος είπε στην ΡΗΡ  ότι υπάρχουν καταστατικά εν ισχύει , άρθρα των οποίων πρέπει να εφαρμοζόνται κατά γράμμα και όπως χαρακτηριστικά μας είπε ότι “”οι Ελληνικές Κοινότητες της Αιγύπτου δεν είναι “τσιφλίκια” κανενός απο εμάς “” , δεδομένου ότι στα καταστατικά των κοινοτήτων  υπάρχουν καταχωρημένα σε πίνακα  κτηματολογίων οι  κινητές και ακίνητες περιουσίες των κοινοτήτων που κληροδότηθηκαν σε αυτές από τους γνωστούς μεγάλους Ελληνοαιγυπτίους ευεργέτες,και απο μετέπειτα Αλεξανδρινούς δωρητές που απεβίωσαν   περιουσίες των οποίων   τελικός κληρονόμος είναι το Ελληνικό Κράτος βάση σχετικών άρθρων του καταστατικό της ΕΚΑ, και όπως σαφέστατα επανεβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καίρου κ. Χρήστος Καβάλης σε ομιλία του στην Βουλή των Ελλήνων (πριν 2μήνες) οπου ειχε κληθεί με τον κ. Ταμβάκη (λογω κωλύμματος του κ Σιόκα) και αλλους, σε ημερησια συζήτηση για τον Ελληνισμό της Αιγύπτου και ο οποίος (κ Χρ Καβάλης) καταλήγοντας είπε από μικροφώνου στους βουλευτές: “Εμεις είμαστε μόνο διαχειριστές αυτών των μεγάλων κληροδοτημάτων των ευεργετών μας”

Ενδιαφέρουσα ήταν επίσης η απάντηση του κ. Δήμα, στην PHP ερωτώντας αν η ΕΚΑ έχει και εκτός Αιγύπτου κληροδοτήματα και μας απάντησε θετικά, ότι υπάρχουν και στην Αθήνα, στα Βόρεια προάστεια ακίνητα μεγάλης αξίας, τα οποία ουδέποτε είχαν καταγραφεί ως περιουσιακά στοιχεία σχετικό πίνακα του κτηματολογίου της ΕΚΑ στους ετήσιους Ισολογισμούς της  , μέχρι αναλήψεως καθηκόντων του κ Γιάννη Σιόκα ως προέδρου της ΕΚΑ, τον Μαϊο του 2009, ο οποίος τα ανακάλυψε και ανάκοινωσε την ύπαρξη τους και όπως δημοσιευσε η εφημεριδα ΝΕΟ ΦΩΣ Καίρου με πρωτοσελιδο τιτλο ” Και ξαφνικα ανεκαλύφθησαν νέα ακίνητα της ΕΚΑ”.

Μας ειπε επίσης, ο κ. Δήμας, ότι ο Πρόεδρος κ Ι. Σιόκας εδωσε εντολή σε δικηγόρους της ΕΚΑ στην Αθήνα για περεταίρω νομικές ενέργειες εναντίον αυτών που φέρονται ως σημερινοί ιδιοκτήτες και ….έπεται συνέχεια.

Εντύπωση μας έκανε επίσης η αναφορά του κ Δήμα στην PHP ότι στην πρόσφατη συνέλευση της 14/4/2013 ο Πρόεδρος κ Ι Σιόκας, ανακοίνωσε  ότι ανακάλυψε προσφάτως και ένα αλλο μεγάλο οικόπεδο -περιουσία της ΕΚΑ, που είναι στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις της Αθήνας το οποίο ειχε απαλλοτριωθει απο αρμόδιο ελληνικό φορέα, και εγινε “μεγαλη πισίνα” για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 και, οπως μας είπε ο κ Δήμας,  εμεις “κοιμόμασταν τον υπνο του δικαίου” (απο το ετος 2004 που εγιναν οι Ολυμπιακοι αγωνες) αφού ουδέποτε αυτό το ακριβό οικόπεδο  αποτελούσε μέρος του κτηματολογίου της ΕΚΑ.

Μας είπε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της ΕΚΑ δήλωσε στην πρόσφατη συνέλευση ότι έχει ανακινήσει το θέμα αυτό της απολλοτριώσεως με αρμόδιο φορέα στην Ελλάδα και ότι γίνονται κάποιες συζητήσεις.

Τελος, καταλήγοντας ο κ Δήμας μας είπε χαριτολογώντας: ” Κάποιοι στην Ελλάδα <θα πάρουν το σταφύλι και θα μας αφησουν το τσάπουρο>”.

ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΡΗΡ

Άποψη της ΡΗΡ είναι πως επειδή όλα αυτά που γράφονται δημιουργούν πολλά ερωτηματικά, φρονούμε ότι θα πρέπει να επιληφθεί αρμόδιο Τμήμα του ΥΦΥΠΕΞ Αποδήμου Ελληνισμού καθώς επίσης και το Υπουργείο Οικονομικών Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημάτων ώστε να χυθεί άπλετο φως σε όλες τις πτυχές του θέματος, χάρη της διαφάνειας.

 

*Φωτογραφία πρώτης σελίδος: Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο της ΕΚΑ κ. Γιάννη Σιόκα, σε παλαιότερο στιγμιότυπο στην Αθήνα.