Κυριαρχεί η αβεβαιότητα πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης

New York Times: Τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί ακόμη

Πέντε χρόνια μετά την οικονομική κρίση σε διεθνές επίπεδο, εξακολουθεί να επικρατεί παγκόσμια αβεβαιότητα, χωρίς ακόμη να έχουν αποσαφηνιστεί οι απαιτούμενες πολιτικές για την ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Στο παραπάνω συμπέρασμα καταλήγει άρθρο στο οικονομικό ένθετο της εφημερίδας New York Times. Με αφορμή διάσκεψη κορυφαίων οικονομολόγων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο των εργασιών της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καταγράφεται η δήλωση του διευθυντή του τμήματος οικονομικής έρευνας του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρντ, ο οποίος ανέφερε ότι «δεν έχουμε την αίσθηση ενός τελικού προορισμού», σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχω ιδέα πού θα καταλήξουμε».
Για επί μέρους ζητήματα, όπως ο προσδιορισμός του βιώσιμου κρατικού χρέους ή το κατά πόσο οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να επικεντρώνονται σε ο,τιδήποτε άλλο πέραν του πληθωρισμού, ή του τι πρέπει να γίνει ώστε να αποτραπούν νέες «φούσκες» που αποσταθεροποιούν, διατύπωσε την άποψη ότι «κατά βάση πηγαίνουμε στα τυφλά».
Το συγκεκριμένο άρθρο θέτει αρκετά θέματα, όπως:
– Η έλλειψη γνώσης για τη λειτουργία του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, δεδομένου μάλιστα ότι οι συγκεντροποιημένοι και πολύπλοκοι οικονομικοί θεσμοί που πυροδότησαν την κρίση, πριν από πέντε χρόνια, έχουν διογκωθεί περαιτέρω και έχουν γίνει ακόμη πιο πολύπλοκοι.
– Το μάθημα από την κρίση πως όταν τα επιτόκια χάνουν τη δύναμη να δίνουν ώθηση στην οικονομία, τότε η αύξηση των κρατικών δαπανών μπορεί να βοηθήσει στο να δημιουργηθεί πραγματική ανάπτυξη.
– Το υπαρκτό πρόβλημα των υπέρογκων κρατικών χρεών αλλά και την υπερβολή στο επιχείρημα κατά των χρεών, δεδομένου ότι οι πολιτικές λιτότητας αποδεικνύονται αντιπαραγωγικές.
– Η έλλειψη συναίνεσης ως προς τους νέους θεσμούς που ίσως χρειάζονται προκειμένου να συγκρατείται το οικονομικό σύστημα, αλλά και το πόσο αυστηροί πρέπει να είναι οι κανόνες που θεσπίζονται.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζέικομπ Λου, υποστήριξε την αύξηση του ποσού χρηματοδότησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τη χώρα του, απευθύνοντας έκκληση γι’ αυτό στο Κογκρέσο. Μιλώντας σε υποεπιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων αρμόδια για τα οικονομικά, τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να διατηρήσουν τη «σημαίνουσα επιρροή» τους στο ΔΝΤ.

NewsBeast.gr