Ο Κυπριακός Τύπος, 25 Απριλίου 2013

Οι επιταγές που εκδόθηκαν προεκλογικά την ώρα που το κράτος βρισκόταν προ του φάσματος στάσης πληρωμών, η συμφωνία για μείωση των επιτοκίων και το νομοσχέδιο για αύξηση της φορολογίας των ακινήτων, τα έγγραφα που θα τεθούν ενώπιον της Βουλής για έγκριση και επικύρωση προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία διάσωσης της Κύπρου, το δυστύχημα στο οποίο κάηκε ζωντανός 66χρονος, και η έκκληση εθνοφρουρού για βοήθεια προς 5χρονο που πάσχει από λευχαιμία, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Μοίραζε `τσιεκκούδκια’ λίγο πριν φύγει από το Προεδρικό”, γράφει ότι πέραν του μισού εκατομμυρίου ευρώ κατέληξε, προεκλογικά, σε μέλη του ΑΚΕΛ και της ΠΕΟ, σε λαϊκές οργανώσεις και συλλόγους φίλα προσκείμενους στο ΑΚΕΛ, την ώρα που το κράτος βρισκόταν προ του φάσματος στάσης πληρωμών. Γράφει, επίσης, ότι φωτιά που ξέσπασε σε φορτηγό αυτοκίνητο οδήγησε στο θάνατο τον 66χρονο Γαβριήλ Γερολέμου από το Μάμμαρι, ενώ ο 44χρονος γιος του, Γερόλεμος Γερολέμου, ο οποίος ήταν ο οδηγός του φορτηγού, υπέστη σοβαρά εγκαύματα. Επίσης, γράφει ότι οι Κύπριοι έδωσαν συγκλονιστικό παρών στις δύο συναυλίες αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκαν χθες στη Λεμεσό και το Παραλίμνι, με τις προσφορές ανθρωπιάς και αγάπης να υπερβαίνουν κάθε προσδοκία.

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Κάτω τα επιτόκια, πάνω ο φόρος ακινήτων”, γράφει ότι σε συμφωνία για μείωση των επιτοκίων κατέληξαν χθες τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του τόπου και η Κεντρική Τράπεζα, εξέλιξη η οποία αναμένεται να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, ενώ την ίδια ώρα η Κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο για αύξηση της φορολογίας των ακινήτων. Γράφει, επίσης, ότι ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Κενεβέζος ανακοίνωσε την έναρξη περιβαλλοντικής εκστρατείας, με τη δημιουργία λαχανόκηπων στους σχολικούς προαύλιους χώρους. Επίσης, γράφει ότι ο εθνοφρουρός Αντρέας Βασιλείου, που πριν από 13 χρόνια έδωσε τη δική του μάχη κατά της λευχαιμίας, τόνισε την ανάγκη κινητοποίησης του κοινού ώστε να βρεθεί συμβατός δότης μυελού των οστών για τον 5χρονο Γιώργο Φιλιππίδη.

Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Συμφωνίες με ESM-ΔΝΤ”, γράφει ότι πέντε πολυσέλιδα έγγραφα θα τεθούν ενώπιον της Βουλής για έγκριση και επικύρωση, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Γράφει, επίσης, ότι βιοπαλαιστής από το Μάμμαρι κάηκε μπροστά στα μάτια του γιου του, σε ένα φοβερό δυστύχημα που συνέβη μέσα σε φορτηγό, και ότι ο γιος επιχείρησε πολλές φορές να σώσει τον πατέρα του, ο οποίος δεν μπόρεσε να ανοίξει την πόρτα του φορτηγού και να βγει έξω. Επίσης, γράφει ότι η Αστυνομία συνέλαβε τέσσερεις Βούλγαρους, τους παρέδωσαν στο ΤΑΕ, κράτησαν τον ένα, άφησαν ελεύθερους τους άλλους τρεις, και τώρα τους καταζητούν για σωρεία υποθέσεων διαρρήξεων και κλοπών.

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Πληρώνουν οι μικροϊδιοκτήτες”, γράφει ότι φορολογείται η πρώτη κατοικία και προκαλούνται σοβαρές αδικίες και στρεβλώσεις με το νομοσχέδιο που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο και κατατέθηκε ενώπιον της Βουλής για το νέο φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας. Γράφει, επίσης, ότι ο Ανδρέας Βασιλείου, που πριν από 13 χρόνια έδωσε και κέρδισε τη δική του μάχη για τη ζωή, παλεύοντας τη λευχαιμία, βρίσκεται σήμερα στο πλευρό του 5χρονου Γιώργου που βιώνει την ίδια περιπέτεια, και απευθύνει έκκληση στους πολίτες να δώσουν αίμα, με την ευχή το συντομότερο να βρεθεί ιστοσυμβατός δότης. Επίσης, γράφει ότι πολίτης καταγγέλλει ότι εταιρεία του ζητά 41.000 ευρώ για διαμέρισμα που εξόφλησε από το 1986, για να του δώσει τίτλο ιδιοκτησίας μετά από δεκαετίες.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο “Νομοσχέδιο για ενδιάμεσο φόρο ακίνητης περιουσίας για να ικανοποιηθεί η Τρόικα”, γράφει ότι χρόνια παραλείψεων και καθυστερήσεων έχουν υποχρεώσει την Κυβέρνηση να καταθέσει νομοσχέδιο για ενδιάμεσο φόρο ακίνητης περιουσίας, σε μιαν προσπάθεια να ικανοποιήσει τους όρους της συμφωνίας διάσωσης. Γράφει, επίσης, ότι 66χρονος κάηκε ζωντανός, ενώ ο 44χρονος γιος του βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, όταν το φορτηγό στο οποίο επέβαιναν τυλίχθηκε στις φλόγες. Επίσης, γράφει ότι διεθνής ομάδα επιστημόνων, μαθηματικών και φιλόσοφων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μελετά τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ανθρωπότητα, και προειδοποιεί για τη νέα τεχνολογία και τα πειράματα στη συνθετική βιολογία, νανοτεχνολογία και νοημοσύνη των μηχανών.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΒΑ)