Οικογένεια μηνύει το Βασιλικό Νοσοκομείο Παίδων

Οι γονείς της, 10χρονης σήμερα Βένις Κοβάλτζικ, μηνύουν το Βασιλικό Νοσοκομείο Παίδων της Μελβούρνης και ζητούν αποζημίωση για να καλυφθούν τα έξοδα διαβίωσης και φροντίδας της κόρης τους που έχασε τα δύο της πόδια, το αριστερό της χέρι και τα τρία δάκτυλά της λόγω του ιού της μηνιγγίτιδας όταν ήταν 9 μηνών. Η υπόθεση εκδικάζεται στο Ανώτατο της Δικαστήριο της Μελβούρνης και ξεκίνησε την Δευτέρα.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις των γονέων, η Βένις ήταν ένα υγιέστατο μωρό. Το βράδυ της 23ης Ιουλίου του 2004 ανέβασε πολύ υψηλό πυρετό άρχισε να κάνει εμετό και να κλαίει ασταμάτητα. Η εικόνα του άρρωστου παιδιού, όπως ήταν αναμενόμενο, ανησύχησε τους γονείς. Ήταν γύρω στις 4.30 τα ξημερώματα όταν έτρεξαν με το μωρό τους αγκαλιά στο τμήμα εκτάκτων περιστατικών του Βασιλικού Νοσοκομείου Παίδων της Μελβούρνης, που παρεμπιπτόντως θεωρείται και ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία Παίδων του κόσμου.

Η Τάνια Μόιλ, δηλαδή η γιατρός που εξέτασε την μικρή Βένις, αφού έλεγξε την πίεση του παιδιού, τη θερμοκρασία του και τους σφυγμούς του, αποφάσισε να του χορηγηθεί μόνο το αντιπυρετικό Nurofen.

Μάλιστα, ο πατέρας της Βένις, βλέποντας το μωρό του σε αυτήν την κατάσταση, ρώτησε την γιατρό αν χρειάζεται να εξεταστεί για μηνιγγίτιδα. Η γιατρός, εντούτοις, του είπε πως δεν θεωρεί την ασθένεια της μικρής σοβαρή και τους έστειλε σπίτι. Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, οι γιατροί δεν φρόντισαν καν να κάνουν μία εξέταση αίματος για να διαπιστωθεί αν τελικά επρόκειτο για κάτι σοβαρότερο από μία απλή και πρόσκαιρη αδιαθεσία ενώ συμβούλεψαν τους γονείς μετά από τέσσερις ώρες και αν η Βένις συνέχιζε να έχει πυρετό να της δώσουν πάλι το αντιπυρετικό.

Την επόμενη μέρα η κατάσταση της Βένις χειροτέρεψε. Στις τέσσερις το απόγευμα και μόλις μετά από δώδεκα ώρες από την πρώτη τους επίσκεψη στο νοσοκομείο η Νάντια και ο Ντάνι Κοβάλτζικ πήραν το παιδί τους που έκαιγε στο πυρετό στο νοσοκομείο.

«Μας καθυστέρησαν για κάμποση ώρα, για να συμπληρώσουμε όλες τις φόρμες ενώ η μικρή μας Βένις καιγόταν στον πυρετό και είχε αρχίσει να αναπνέει βαριά. Μόλις 12 ώρες πριν είχαμε πάει στο νοσοκομείο και μας ζητούσαν πάλι να συμπληρώσουμε τα ίδια χαρτιά. Είχα ήδη παρατηρήσει ένα εξάνθημα στο σωματάκι της και τους το ανέφερα. Δεν φάνηκε να ανησυχούν» δήλωσε η μητέρα της Βένις, που είναι και νοσοκόμα, στο δικαστήριο.

Οι γονείς συνέχισαν να περιμένουν έως ότου έρθει κάποιος γιατρός να εξετάσει τη Βένις. Μέσα σε λίγα λεπτά το μωρό έχασε τις αισθήσεις του, η μητέρα άρχισε να ουρλιάζει. Οι γιατροί έδωσαν μάχη για να σώσουν την ζωή του 9μηνου μωρού και η Βένις έμεινε στην ομάδα εντατικής θεραπείας για πέντε μέρες. Ήταν όμως πλέον πολύ αργά ο ιός της μηνιγγίτιδας καταστρέψει τα άκρα της κορούλας τους και αυτά έπρεπε να ακρωτηριαστούν.

Ο δικηγόρος της οικογένειας στην αγόρευσή του, κατηγόρησε ξεκάθαρα το Νοσοκομείο Παίδων για αμέλεια και τόνισε ότι αν οι γιατροί είχαν κάνει μία απλή εξέταση αίματος την πρώτη μέρα που η Βένις πήγε άρρωστη στο νοσοκομείο σήμερα θα ήταν ένα υγιέστατο παιδί. Η 10χρονη σήμερα Βένις έχει προσθετικά πόδια και όπως είπαν οι γονείς της στο δικαστήριο δεν είναι λίγες οι φορές που τους εξομολογείται με λύπη ότι θα ήθελε να ήταν όπως όλα τα άλλα παιδιά της ηλικίας της. Η δίκη συνεχίζεται.

Neoskosmos.com