Πάσχα στον Πόρο, μια ξεχωριστή εμπειρία

Ο Πόρος, είναι μια ζωγραφιά. Η ατμόσφαιρα, το φως, η θάλασσα, τα λουλούδια που ανθίζουν… Το γραφικό νησάκι, κάθε άνοιξη – εκεί γύρω στο Πάσχα, είναι χάρμα για όλες τις αισθήσεις. Μια οικονομική και ρομαντική επιλογή για τις άγιες μέρες. Ο Πόρος απέχει μόλις λίγη ώρα από την Αθήνα και έχει τόσα πολλά να προσφέρει σε όλους τους επισκέπτες του, για ένα απολαυστικό διήμερο, ή και για ολόκληρη τη Μεγάλη Εβδομάδα. Η Μεγάλη Εβδομάδα στον Πόρο, είναι ξεχωριστή. Η αύρα στο νησί είναι κατανυκτική. Κάθε απόγευμα, βλέπεις τους ποριώτες, καλοντυμένους, να πηγαίνουν με τα παιδιά τους, σε μια από τις τέσσερις ενορίες του νησιού. Η Μεγάλη Παρασκευή στον Πόρο, είναι ίσως από τις ομορφότερες μέρες του χρόνου για το νησί. Από το πρωί που στολίζονται οι Επιτάφιοι, ο κόσμος τους επισκέπτεται για να προσκυνήσει. Η καμπάνες χτυπούνε πένθιμα.

Το βράδυ, οι τέσσερις Επιτάφιοι, συναντιούνται στην Πλατεία Ηρώων και ο κόσμος ψάλλει εν χωρώ το «Ω Γλυκύ μου έαρ». Ανατριχιαστικό! Όλοι είναι εκεί – ντόπιοι και επισκέπτες. Συγκινημένοι, με αναμμένα κεριά. Να είστε κι εσείς εκεί. Θα σας μείνει αξέχαστο αυτό που θα ζήσετε. Η Ανάσταση στις τέσσερις ενορίες, είναι εξίσου ξεχωριστή. Τα προαύλια των Ναών γεμίζουν με κόσμο. Μετά το «Χριστός Ανέστη», οι ταβέρνες γεμίζουν από κόσμο και σερβίρουν παραδοσιακή μαγειρίτσα και βαμμένα αυγά.

Αν θελήσετε μια… διαφορετική Ανάσταση, πληροφορούμαστε πως φέτος θα λειτουργήσει ο Άγιος Σεραφείμ στο ξακουστό Λεμονοδάσος. Η λειτουργία θα πραγματοποιηθεί το Μεγάλο Σάββατο, από τις 21.45 μέχρι τις 22.15. Η εμπειρία θα είναι μοναδική.

Την Κυριακή του Πάσχα, σας περιμένουν οι γραφικές ταβέρνες του νησιού, στην πόλη του Πόρου, στο Ασκέλι, το Νεώρειο και φυσικά στον Άγιο Νεκτάριο στη Φούσα. Αργότερα, αν θέλετε να χωνέψετε το πασχαλινό γεύμα, αξίζει να περπατήσετε τα σοκάκια του νησιού. Θα δείτε ιδίοις όμμασι, πως γιορτάζουν το Πάσχα οι ποριώτες. Μην ανησυχείτε.

Ακολουθήστε τις αισθήσεις σας. Την όσφρηση και την ακοή σας. Αρνί, κοκορέτσι και δημοτικά – νησιώτικα τραγούδια θα σας οδηγήσουν στα γλέντια των γειτονιών. Οι ποριώτες είναι φιλόξενοι άνθρωποι. Αν κοντοσταθείτε και τους χαιρετήσετε, θα σας προσφέρουν, μεζέ, κρασί και κόκκινο αυγό για να τσουγκρίσετε. Πάσχα το Ελληνικόν σε δίσεκτους καιρούς και το νησί σας περιμένει να το ερωτευτείτε. Ο γραφικός Πόρος ήταν, είναι και θα είναι ο ιδανικός προορισμός.

Πηγή: porosnews.gr