Όλοι οι συνταξιούχοι -και οι ομογενείς- σε ένα Ταμείο;

Το σχέδιο που επεξεργάζεται η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ περιλαμβάνει την ένταξη  στον νέο φορέα των βασικών συνταξιοδοτικών ταμείων της χώρας εκτός του ΙΚΑ τη  συμμετοχή του ΟΓΑ, του ΕΤΑΑ και του ΟΑΕΕ.

Δηλαδή την ενσωμάτωση των Ταμείων στα οποία ασφαλίζονται οι αγρότες, οι  εργάτες γης (ΟΓΑ), καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε πρόκειται για  επιστήμονες -νομικοί, ιατροί, μηχανικοί (ΕΤΑΑ)είτε πρόκειται για  επαγγελματοβιοτέχνες (ΟΑΕΕ).

Το κρίσιμο , όπως γράφει η εφημερίδα «Καθημερινή» είναι να ξεκινήσει η  ενοποίηση κυρίως με τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ και να ακολουθήσει αργότερα το Ταμείο  των επιστημόνων, λόγω και της ιδιαιτερότητας που παρουσιάζουν οι πηγές  εσόδων.

Στα Ταμεία αυτά βρίσκονται και πολλοί ομογενείς συνταξιούχοι και κυρίως στον ΟΓΑ.

Το σχέδιο θα ακολουθήσει – εφόσον γίνει δεκτό έπειτα από εκτενή διάλογο και  ευρεία διαβούλευση- τα πρότυπα του σουηδικού μοντέλου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει  να ανασχεδιαστεί όλη η δομή των συνταξιοδοτικών παροχών, προκειμένου να τεθεί σε  ισχύ από το 2015, έτος κατά το οποίο αναμένεται να γίνει και έναρξη του θεσμού  της βασικής σύνταξης, η οποία έχει θεσμοθετηθεί με τον νόμο Λοβέρδου –  Κουτρουμάνη.

Υπενθυμίζεται ότι τη βασική σύνταξη -η οποία έχει προσδιοριστεί στα 360 ευρώ  και την οποία θα καταβάλλει το κράτος- δικαιούνται όσοι θεμελιώσουν  συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1.1.2015, καθώς και όσοι συμπληρώνουν το  ανώτατο ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης, χωρίς να έχουν και τις απαιτούμενες  προϋποθέσεις.

Επίσης, όλοι όσοι ασφαλίστηκαν πρώτη φορά μετά την 1.1.2011 και θεμελιώνουν  δικαίωμα σύνταξης μετά την 1.1.2015, θα λάβουν αναλογική σύνταξη, με τα μειωμένα  ποσοστά αναπλήρωσης ανά έτος, ενώ ο υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών θα  γίνεται με βάση το σύνολο όλου του ασφαλιστικού βίου.