“Ευτυχής” δήλωσε η Τιμοσένκο

Ευτυχής για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο, που παραμένει φυλακισμένη από το 2011, καθώς το Δικαστήριο καταδίκασε τη χώρα της για τέσσερις παραβιάσεις της σύμβασης προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χαρακτηρίζοντας “αυθαίρετη” την κράτηση της πολιτικού. “Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για μένα. Είμαι ευτυχής που το Δικαστήριο (…) αναγνώρισε ότι η σύλληψη και η κράτησή μου ήταν παράνομες” αναφέρει η Τιμοσένκο σε ανακοίνωσή της.
Την απελευθέρωση της Τιμοσένκο έσπευσε να ζητήσει η Γαλλία, καλώντας την Ουκρανία να λάβει “τα κατάλληλα μέτρα” μετά την απόφαση των δικαστών. “Καλούμε την Ουκρανία να λάβει τα κατάλληλα μέτρα μετά την απόφαση αυτή, όπως είχε δεσμευτεί ότι θα κάνει και τηρώντας το λόγο της θα δείξει ότι σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας Φιλίπ Λαγιό.
“Ζητούμε την απελευθέρωση της κυρίας Τιμοσένκο”, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας για άλλη μία φορά τον “πολιτικό προσανατολισμό” της δικαστικής διαδικασίας που στόχευε την πρώην πρωθυπουργό και άλλους πρώην αξιωματούχους, οι οποίοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι. Οι δικαστές του Στρασβούργου έκριναν ομόφωνα “αυθαίρετη και παράνομη” την προφυλάκιση της Τιμοσένκο, το 2011.
ΑΝΤ1