Γενική απεργία από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την Πρωτομαγιά

Γενική απεργία έχουν κηρύξει για σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, 1η Μαϊου 2013,  η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) και οι Δημόσιοι υπάλληλοι (ΑΔΕΔΥ), στο πλαίσιο του εορτασμού της εργατικής πρωτομαγιάς. Σε όλη την Ελλάδα έχουν προγραμματιστεί απεργιακές συγκεντρώσεις. Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στις 11:00 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ χωριστή συγκέντρωση θα πραγματοποιήσει στις 10.30 το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) στο Σύνταγμα μια και πάλι τα συνδικάτα δεν κατόρθωσαν να συνεννοηθούν, με αποτέλεσμα να υπάρχει εμφανής αποδυνάμωση του εργατικού κινήματος, οι δε συγκεντρώσεις να είναι υποτονικές.

Λόγω της συγκέντρωσης και των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, με εντολή της αστυνομίας, οι σταθμοί του μετρό, Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής θα παραμείνουν κλειστοί από τις 9 το πρωί και θα δοθούν ξανά στην κυκλοφορία μετά από νέα εντολή της ελληνικής αστυνομίας.

Στις κινητοποιήσεις μετέχουν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με στάσεις εργασίας σε μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, λεωφορεία, τρόλεϊ και 24ωρη απεργία σε προαστιακό και τρένα. Επίσης οι ναυτεργάτες και οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ.

Συγκεκριμένα, οι συρμοί του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου θα παραμείνουν ακινητοποιημένοι από την έναρξη της βάρδιας έως και τις 9.00 π.μ., ενώ οι συρμοί του μετρό για το υπόλοιπο της ημέρας θα τερματίζουν στο σταθμό Δ. Πλακεντίας, λόγω της 24ωρης απεργίας στον προαστιακό.

Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κυκλοφορούν από τις 9.00 π.μ. έως τις 21.00. Χειρόφρενο καθόλη τη διάρκεια της ημέρας τραβούν τα τρένα και ο προαστιακός σιδηρόδρομος, ενώ λόγω της κινητοποίησης που έχει κηρύξει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία με αφορμή τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, τα πλοία παραμένουν δεμένα από τις 00:01 μετά τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Τρίτης έως τις 00:00 τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Τετάρτης.

Στην απεργία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) μετέχουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, γι αυτό και τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.

Κλειστά είναι την Μεγάλη Τετάρτη τα φαρμακεία του Πειραιά, καθώς ο τοπικός Φαρμακευτικός Σύλλογος αποφάσισε να συμμετάσχει στην απεργία. Για τα υπόλοιπα φαρμακεία της Ελλάδος η αργία της Πρωτομαγιάς μεταφέρεται την Τρίτη 7 Μαΐου -όπου επίσημα έχει μεταφερθεί η αργία της Πρωτομαγιάς-, ημέρα κατά την οποία τα φαρμακεία του Πειραιά θα λειτουργήσουν κανονικά.

Αναβολή στα ταξίδια με πλοίο και τραίνο  

Όσοι είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν με πλοίο ή συρμούς της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, είναι αναγκασμένοι να αναβάλλουν το ταξίδι τους.

Τα πλοία θα δέσουν από τα μεσάνυχτα της Μ. Τρίτης προς Μ. Τετάρτη μέχρι τα μεσάνυχτα της Μ. Τετάρτης προς Μ. Πέμπτη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν ανακοινώσει «έκτακτα δρομολόγια και αλλαγές ωρών αναχώρησης», προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της επιβατικής κίνησης εν όψει του Πάσχα.

Τα τρένα του ΟΣΕ και ο προαστιακός σιδηρόδρομος θα μείνουν ακινητοποιημένα, ενώ θα επηρρεαστούν και τα δρομολόγια της Μεγάλης Πέμπτης: τη Μεγάλη Τρίτη μειώνονται δρομολόγια στις γραμμές Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Αθήνας, Αλεξανδρούπολης-Δικαιών, Θεσσαλονίκης-Έδεσσας-Φλώρινας, Θεσσαλονίκης-Λάρισας-Θεσσαλονίκης και Λάρισας-Βόλου-Λάρισας.

Αντιστοίχως τη Μεγάλη Πέμπτη μιεώνονται τα δρομολόγια Αλεξανδρουπολης-Δικαιών και Φλώρινας-Θεσσαλονίκης.

“Πουλημένοι”

poulimenoi_656_355Η Πρωτομαγιά βρήκε τα κτίρια της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ να έχουν σε πολλές μεριές γραμμένη την λέξη Πουλημένοι!

Η υπογραφή ήταν από την Σπίθα και εκτός από την λέξη Πουλημένοι είχε και την λέξη κομματόσκυλα.

Συνεργεία καθαρισμού από πολύ νωρίς το πρωϊ ανέλαβαν το έργο της απάλειψης των συνθημάτων αν και σε αρκετές περιπτώσεις είναι εμφανής η προσπάθεια να καλυφθούν με μπογιά τα συνθήματα που εγράφησαν κατά τη διάρκεια της νύκτας της Μ. Τρίτης προς Μ. Τετάρτη χωρίς οι άγνωστοι φυσικοί δράστες να γίνουν αντιληπτοί.

Υπενθυμίζεται ότι η ¨Σπίθα” αποτελεί οργάνωση διαμαρτυρίας (και όχι πολιτική κίνηση) του διάσημου Έλληνα Μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.