Ιστορική απόφαση: Αναγνώριση της γενοκτονίας σε βάρος των Ελλήνων

Η Γερουσία της Πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας αναγνώρισε ομόφωνα χθες τη γενοκτονία Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων.

Το ψήφισμα για την αναγνώριση, μετά από παραστάσεις φορέων των τριών συγκεκριμένων εθνικοτήτων,  κατέθεσε ο ιερέας και γερουσιαστής Φρεντ Νάιλ.

Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι το 1997 η Βουλή της Νέας Νότιας Ουαλίας αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων, αλλά όχι και των Ελλήνων και των Ασσυρίων.

Ο γερουσιαστής Νάιλ στάθηκε ιδιαίτερα στην ενημέρωση που του παρείχε ο ομογενής πανεπιστημιακός Παναγιώτης Διαμαντής, που ειδικεύεται σε θέματα γενοκτονιών.

Χθες,  Μεγάλη Τετάρτη,1η Μαΐου 2013 είναι μια σπουδαία μέρα για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Η Γενοκτονία των Ποντίων μαζί με των Αρμενίων και των Ασσυρίων, αναγνωρίστηκε επίσημα από την Γερουσία της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία!
Το ψήφισμα για την αναγνώριση, έπειτα από παραστάσεις φορέων των τριών συγκεκριμένων εθνικοτήτων, κατέθεσε ο ιερέας και γερουσιαστής Φρεντ Νάιλ. Στο ψήφισμα αναφέρεται πως το 1997 η Βουλή της Νέας Νότιας Ουαλίας αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων, αλλά δεν έπραξε το ίδιο για αυτή των Ελλήνων και των Ασσυρίων.
Ο Νάιλ στάθηκε ιδιαίτερα στην ενημέρωση που του έκανε ο ομογενής πανεπιστημιακός Παναγιώτης Διαμαντής, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα γενοκτονιών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανανέωση: 01.05.2013 14:04

Το Κοινοβούλιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, στην Αυστραλία, αναγνώρισε τη γενοκτονία των Ελλήνων, Ασσύριων και Αρμενίων…   Ιστορική απόφαση: Αναγνώρισαν τη γενοκτονία των Ποντίων
Σε μία ιστορική κίνηση, χωρίς προηγούμενο, προχώρησε σήμερα η γερουσία της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, αναγνωρίζοντας ομόφωνα τη γενοκτονία Ελλήνων του Πόντου, Αρμενίων και Ασσυρίων κατά την περίοδο 1915-1922.
Το ψήφισμα για την αναγνώριση, μετά από παραστάσεις φορέων των τριών συγκεκριμένων εθνικοτήτων, κατέθεσε ο ιερέας και γερουσιαστής Φρέντ Νάϊλ.
Με την ψήφο της πλειοψηφίας, η Βουλή της Νότιας Αυστραλίας αναγνωρίζει ότι «η γενοκτονία που διαπράχθηκε από το 1915 έως το 1922 από το Οθωμανικό Κράτος σε βάρος των Αρμενίων, των Ελλήνων, των Ασσυρίων και άλλων μειονοτήτων της Μικράς Ασίας, είναι από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που έγιναν ποτέ σε βάρος της ανθρωπότητας και καταδικάζονται από το λαό και την πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας».
Στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι η γενοκτονία δεν παραγράφεται εξαιτίας του χρόνου που πέρασε από τότε που διαπράχθηκε και καλεί την αυστραλιανή ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αναγνωρίσει επισήμως τη γενοκτονία.
Στο ψήφισμα αναφέρεται πως «το 1997 η βουλή της Νέας Νότιας Ουαλίας αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων, αλλά όχι και των Ελλήνων και των Ασσυρίων».
Ο γερουσιαστής Νάϊλ στάθηκε ιδιαίτερα στην ενημέρωση που του έκανε ο ομογενής πανεπιστημιακός Παναγιώτης Διαμαντής που ειδικεύεται σε θέματα γενοκτονιών.
Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου, που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923. Εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή περίπου 213.000-368.000 Ελλήνων.
Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα.
Τα γεγονότα αυτά αναγνωρίζονται επισήμως ως γενοκτονία από το Ελληνικό Κράτος, αλλά και από διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών.

* Φωτογραφία πρώτης σελίδος, ο ομογενής πανεπιστημιακός Παναγιώτης Διαμαντής, που ειδικεύεται σε θέματα γενοκτονιών.