Αλλάζει ριζικά η δομή του Υπουργικού Συμβουλίου

Οι ημέρες που θα λείψει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα είναι ελάχιστες. Εξάλλου, δεν υπάρχει χρόνος, για διακοπές, όπως έχει διαμηνύσει στους στενούς του συνεργάτες και στους υπουργούς.

Αναχωρεί σήμερα και θα επιστρέψει τη Δευτέρα το Πάσχα. Ακόμα και τις Άγιες Ημέρες, ο ίδιος θα έχει την ευκαιρία να συμπληρώσει τους προβληματισμούς του και να λάβει οριστικές αποφάσεις για κρίσιμα θέματα που θα αναδειχθούν τους προσεχείς μήνες.
Ο ανασχηματισμός της κυβερνήσεως είναι για πολλά στελέχη της ΝΔ, ένα από αυτά τα θέματα, καθώς κρίνουν ότι «θα αποτυπώσει τις αλλαγές κλίματος που έχουν επέλθει» τους τελευταίους μήνες στον ευρύτερο τρικομματικό πλέον κυβερνητικό χώρο και στη χώρα. Πάντως, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, παρά την επάνοδο της φημολογίας περί ανασχηματισμού, λέει τελευταία ότι δεν είναι στα σχέδιά του, ενώ συνεργάτες του διαψεύδουν κατηγορηματικώς ότι τον έχει απασχολήσει ως τώρα το ενδεχόμενο να τροποποιήσει τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα το πράξει. Κυβερνητικός παράγων που συνεργάζεται καθημερινώς με τον Αντ. Σαμαρά απάντησε σιβυλλικά: «Σημειώστε μια ημερομηνία: 30 Ιουνίου». Γρίφος; Καθόλου! Ακριβώς, εκείνη την ημέρα, τελειώνει το προγραμματισμένο συνέδριο της ΝΔ και άρα μετά μπορεί να γίνει ανασχηματισμός, ώστε οι νέοι υπουργοί να έχουν χρόνο στη διάθεσή τους να ετοιμαστούν για τις κρίσιμες μάχες του φθινοπώρου. Αυτή την περίοδο, και ενώ η κυβέρνηση, αναμένει την τρόικα για τη νέα αξιολόγησή της σε περίπου 40 ημέρες, δεν προβλέπεται καμία μεταβολή στο υπουργικό συμβούλιο.
Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, σημειώνουν τη μεθοδικότητα που χαρακτηρίζει την προετοιμασία των μεγάλων αποφάσεων εκ μέρους του Πρωθυπουργού και μεταφέρουν την ήδη ειλημμένη απόφασή του να κλείσει ως το καλοκαίρι ένας πρώτος κύκλος κυβερνητικών δραστηριοτήτων ώστε να ανοίξει από το φθινόπωρο ένας άλλος. Αν τεθούν προς αξιολόγηση μια σειρά από δεδομένα και στοιχεία, αλλά και ημερομηνίες, η απάντηση στο «κουίζ» προκύπτει αβίαστα.
Ένας ανασχηματισμός που δεν μπορεί να γίνει πριν τον Ιούνιο, που θα γίνει οπωσδήποτε πριν τον Σεπτέμβριο και που δεν είναι λογικό να γίνει τον Αύγουστο, πότε θα γίνει; Βάσει αυτού του συλλογισμού ο πιθανότερος χρόνος στον οποίο ο Αντ. Σαμαράς θα σχηματίσει την δεύτερη κατά σειρά κυβέρνησή του θα είναι ο Ιούλιος ώστε οι νέοι υπουργοί να έχουν χρόνο προετοιμασίας για το σχεδιαζόμενο ήδη «φορτσάρισμα του Σεπτεμβρίου». Πέραν αυτών, κάποιες πλευρές σημειώνουν ότι «εκτός από τον χρόνο και από το εύρος του ανασχηματισμού, μεγαλύτερη σημασία θα έχει και το είδος του». Η παρατήρηση είναι πολύ λογική και οδηγεί στο συναφές ερώτημα: Θα αντικατασταθούν απλώς κάποιοι υπουργοί ή θα αλλάξει ριζικά η δομή του Υπουργικού Συμβουλίου; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά, διότι ο Πρωθυπουργός δεν ανοίγει τα χαρτιά του, αν και θέλει ριζικές αλλαγές.
NewPost.gr