Βουλιάζει…από επισκέπτες για το Πάσχα το Αγιο Ορος

 

Το κλίμα κατάνυξης, τα προβλήματα από την οικονομική κρίση αλλά και η  δωρεάν διαμονή και φαγητό οδήγησαν χιλιάδες πολίτες να περάσουν τις ημέρες του  Πάσχα στο Άγιο Όρος.

 

Στις Καρυές, διοικητική πρωτεύουσα του Άθωνα, τα τηλέφωνα χτυπούν ακόμα και  σήμερα ασταμάτητα και οι μοναχοί απαντούν πως δεν υπάρχουν άλλα διαμονητήρια.  Αυξημένα λόγω της μεγάλης προσέλευσης προσκυνητών είναι και τα αστυνομικά μέτρα.  «Τόσο κόσμο είχαμε χρόνια να δούμε» τονίζει  ηγούμενος αγιορείτικης μονής.  Παραδοσιακά η Μεγάλη Εβδομάδα είναι περίοδος που οι επισκέψεις προσκυνητών στο  Άγιο Όρος αυξάνονται θεαματικά, αλλά τώρα η εικόνα είναι διαφορετική. Οι 20  μονές δεν έχουν χώρο να φιλοξενήσουν άλλους προσκυνητές. Η ζήτηση είναι τέτοια  που ορισμένοι θέτουν το αίτημα να μείνουν ακόμα και σε σκήτες κάτι που δεν  επιτρέπεται από τους κανονισμούς, όπψς διαβάζουμε στο seleo.gr.

Ενδεικτικό της θεαματικής αύξησης των προσκυνητών στον Άθωνα είναι το  περιστατικό που περιέγραψε αγιορείτης μοναχός. «Όλα τα κελιά που διαθέτει η μονή  μας για τη φιλοξενία προσκυνητών είναι γεμάτα. Παρόλα αυτά πιστοί που συνδέονται  με το μοναστήρι συνεχίζουν και τηλεφωνούν ζητώντας να τους εξασφαλίσουμε  διαμονητήριο». H παρθένα φύση του Άθωνα, η ηρεμία που αποπνέουν οι πευκόφυτες  πλαγιές του Αγίου Όρους, η ανοιχτόκαρδη φιλοξενία των Αγιορειτών μοναχών  αποτελούν ελκυστικούς παράγοντες για χιλιάδες πιστών που βρίσκουν την ευκαιρία  να επισκεφθούν αυτή το καταφύγιο πνευματικότητας και ηρεμίας.