Ο Κυπριακός Τύπος, 3 Μαϊου 2013

Η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στο Ισραήλ και τα ζητήματα ενεργειακής συνεργασίας, η απόφαση της ΕΚΤ για μείωση επιτοκίων αλλά και για πρόσβαση των κυπριακών τραπεζών σε φθηνότερο δανεισμό από το ευρωσύστημα, καθώς και η κατάθεση του πρώην υπουργού οικονομικών Βάσου Σιαρλή στην Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία, όπου δήλωσε ότι κράτος και τράπεζες δεν είχαν ιδέα για τις επιπτώσεις της απομείωσης του ελληνικού χρέους στην Κύπρο, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι δυσκολίες στις πληρωμές που παρατηρούνται τις πρώτες ημέρες του Μάη, η πρόταση του ΑΚΕΛ για συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ και η συνάντηση του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη με τον ΓΓ του ΟΗΕ στις 8 Μαΐου.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδο θέμα της «ΕΚΤ: Δεκτά τα κυπριακά ομόλογα» και γράφει ότι την πρώτη επιβράβευση πήρε χθες η Κύπρος από την ΕΚΤ, η οποία ανακοίνωσε ότι θα κάνει αποδεκτά ως εχέγγυα για λήψη ρευστότητας τα ομόλογα που εκδίδει ή εγγυάται πλήρως η Κυπριακή Δημοκρατία. Ακόμη, η «Α» γράφει ότι επίκεντρο της επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ είναι η συνεκμετάλλευσης του φυσικού αερίου και η κατασκευή του τερματικού. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ γιατί θέλει να του εξηγήσει ο ίδιος τους λόγους που η κυπριακή Κυβέρνηση ζητά ολιγόμηνη αναβολή της έναρξης μια νέας διαδικασίας.

«Προχωρεί σε βάθος η συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Σημερινής», η οποία γράφει ότι ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μοσέ Γιαλόν στο Τελ Αβίβ, με βασικό θέμα συζήτησης τη συγκρότηση τεχνικών επιτροπών με στόχο την ενεργειακή ασφάλεια. Εξάλλου, η «Σ» γράφει ότι ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή κατέθεσε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ότι ούτε το κράτος, ούτε οι τράπεζες είχαν αντιληφθεί το μέγεθος του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων και της ζημιάς για την κυπριακή οικονομία. Ακόμη, η «Σ» γράφει ότι ταξιτζήδες «έγδαραν» ακόμη και βουλευτές.

Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Μισθοί με δόσεις, κουπόνια» γράφει στο κύριο θέμα του ότι μπήκε με προβλήματα στις πληρωμές ο Μάιος, όπως καθυστερήσεις στην καταβολή μισθών, μισθοί με δόσεις και κουπόνια έναντι μέρους του μισθού. Εξάλλου, ο «Φ» γράφει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχασε άλλη μια μάχη, στην προσπάθεια να αποτραπεί η ενέργεια γερμανικής εταιρείας να καταχωρήσει ως κοινοτικό σήμα την ονομασία hellim, καθώς το Δικαστήριο της ΕΕ απέρριψε την αίτηση της Κύπρου. Αλλού, γράφει ότι υπάρχει σημαντική πτώση στα έσοδα του κράτους κατά το πρώτο τρίμηνο, με τους έμμεσους φόρους να είναι μειωμένοι κατά 21,29%, τα έσοδα του φόρου εισοδήματος κατά 39,48% και τις συνεισφορές στο ΤΚΑ κατά 21,59%.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Πορεία εκτός ευρώ» γράφει ότι η εναλλακτική πρόταση λύσης εκτός Τρόικας, όπως αναλύεται σε πολυσέλιδη μελέτη ομάδας ειδικών προς το ΑΚΕΛ, περιέχει την έξοδο από το ευρώ με συντεταγμένο τρόπο και αφού μελετηθούν και αντιμετωπισθούν οι γεωπολιτικοί παράμετροι, την παροχή ρευστότητας με έκδοση εγχώριου νομίσματος και την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης. Αλλού, η «Χ» φιλοξενεί συνέντευξη του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, ο ποίος εξηγεί τη στάση που τήρησε το κόμμα στη Βουλή, καταψηφίζοντας το μνημόνιο, ενώ αναφέρεται και στην πρόταση του ΑΚΕΛ για συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ. Η εφημερίδα γράφει επίσης για ενδιαφέρον διεθνών οίκων για δανεισμό Ημικρατικών.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” με τίτλο «Σιαρλή: Το κούρεμα δεν ήταν στο τραπέζι», αναφέρει στο κύριο θέμα της ότι ο πρώην ΥΠΟΙΚ ανέφερε στην Ερευνητική Επιτροπή ότι το θέμα του κουρέματος τέθηκε σε μια ανεπίσημη συνάντηση, αλλά αποσύρθηκε από την Τρόικα. Ακόμη, η εφημερίδα γράφει για Πρωτομαγιά με αντεγκλήσεις, καθώς την ώρα που αυξάνεται ο αριθμός των ανέργων, τα πολιτικά κόμματα εκτοξεύουν κατηγορίες για το ποιος φταίει για την κρίση. Επίσης, αναφέρει ότι η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Κούρεμα μισθών μέχρι και 50%!» και γράφει για μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, υπό την απειλή απολύσεων, καθώς και κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και άρνηση καταβολής εισφορών σε Ταμεία Προνοίας. Αλλού γράφει ότι η Αριστερά δείχνει το δρόμο για λύση εκτός Τρόικας. Ακόμη, γράφει ότι αναμένεται να διοριστεί ποινικός ανακριτής για τον ξυλοδαρμό φιλάθλων της Ομόνοιας από την Αστυνομία, μετά από σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι» γράφει στον κύριο θέμα της, με τίτλο «100 ημέρες διορία», ότι επιβάλλεται σχεδιασμός προτού έρθει και άλλο μνημόνιο. Επίσης, γράφει για το ταξίδι του Προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ, με φόντο το φυσικό αέριο. Ακόμη, η εφημερίδα γράφει ότι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ έχει διοριστεί μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ εταιρείας που ασχολείται με πετρέλαια και φυσικό αέριο.

Η αγγλόγλωσση εβδομαδιαία εφημερίδα “Cyprus Weekly”, υπό τον τίτλο «Ενεργειακή διπλωματία» γράφει ότι τα μάτια της Κύπρου είναι αυτό το Σαββατοκύριακο στραμμένα στο Ισραήλ, για την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη, αναμένοντας να προκύψουν οφέλη στον ενεργειακό τομέα μέσα από τις καλές σχέσεις των δύο χωρών. Επίσης γράφει ότι το δείπνο των ΗΕ μεταξύ Αναστασιάδη-Έρογλου θα πραγματοποιηθεί στις 29 Μαΐου. Αλλού αναφέρει ότι ο πρώην ΥΠΟΙΚ Βάσος Σιαρλή ανέφερε ότι δεν τέθηκε θέμα κουρέματος.

(ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΑΧΡ)