Ο Σαμαράς «ποντάρει» στους απόδημους Έλληνες

 

Η εντολή που έχει δώσει ο Αντώνης Σαμαράς στα στελέχη του, ήταν σαφής: «Θέλω στενές σχέσεις με τους απόδημους Έλληνες. Μιλάω επανειλημμένως με εκείνους, τους βλέπω έξω, τους βλέπω μέσα από το διαδίκτυο. Είμαστε σε συνεχή συζήτηση. Πρέπει να αποκτήσουν ρόλο και λόγο. Και εμείς θα αναδείξουμε αυτό το ρόλο και το λόγο».
Στο πλαίσιο αυτό έγινε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, στις 15 Απριλίου, το πρώτο Προσυνέδριο για τον Απόδημο Ελληνισμό, στην Κύπρο και στην περιοχή «Πέτρα του Ρωμιού», μεταξύ Λεμεσού και Πάφου. Τη Νέα Δημοκρατία εκπροσώπησαν ο γραμματέας της Κ.Ο. Θανάσης Μπούρας, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Κ. Καραμανλής, Γιάννης Μιχελάκης, ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής του Συνεδρίου Φίλιππος Ταυρής, ο υπεύθυνος για τους απόδημους Τάκης Σκανδαλάκης και ο Συντονιστής Κύπρου Αντώνης Πολυδώρου.
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν το ζήτημα της ελληνόγλωσσης Παιδείας στο εξωτερικό που απασχολεί την πλειονότητα των ομογενών σε πολλές χώρες, η πρόταση νόμου που θέλει να προωθήσει η Συγγρού για να δοθεί δικαίωμα ψήφου σε όλο τον απόδημο Ελληνισμό, οι συντάξεις των Βορειοηπειρωτών και των Ελληνοποντίων και η γενικότερη επαναδραστηριοποίηση των ομογενών από κάθε γωνιά της γης.
Στη ΝΔ γνωρίζουν ότι οι απόδημοι Έλληνες αποτελούν τεράστια δύναμη και μεγάλο κεφάλαιο για τη χώρα με τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά να κάνει λόγο σε συνομιλητές του για «το μεγάλο αναξιοποίητο δυναμικό του Ελληνισμού». Για το λόγο αυτό τα στελέχη του κόμματος είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με όλους τους μεγάλους συλλόγους από τη Βόρεια Ήπειρο, την Κωνσταντινούπολη, τη Μικρά Ασία, τον Πόντο, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γερμανία και την Αφρική, ώστε να εκπροσωπηθούν στο κεντρικό Συνέδριο του Ιουνίου στην Αθήνα.
Άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου συχνά αντιπροσωπείες ομογενών από όλη την υφήλιο – μόλις πριν δύο εβδομάδες είδε εκπροσώπους Συλλόγων αποδήμων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχει σηκώσει το τηλέφωνο, όταν χρειάζεται, προκειμένου να πείσει επιτυχημένους ομογενείς με τους οποίους έχει προσωπική γνωριμία, να συμβάλλουν στην εθνική προσπάθεια για ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας.

Η Γραμματέας ΣΑΕ

Στο ίδιο Συνέδριο στην Πάφο μίλησε και η Γραμματέας του ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου. Όπως έγραψε ήδη από την Μέγαλη Παρασκευή η Panhellenic Post, Την ανάγκη συνένωσης των δυνάμεων του Ελληνισμού, ως πρόκληση και επένδυση για το μέλλον των απανταχού Ελλήνων, τόνισε στην ομιλία της η Γραμματέας του ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, χαιρετίζοντας τις εργασίες του Παγκοσμίου Συνεδρίου Αποδήμων Ιατρών και Βιοεπιστημόνων Ελλάδας και Κύπρου.
Η κυρία Σαραντοπούλου χαρακτήρισε αστείρευτη πηγή πλούτου τα δίκτυα των επιστημόνων, των πολιτικών, των επιχειρηματιών που λειτουργούν ανά τον κόσμο και επεσήμανε ότι μέσα από τα μέλη των δικτύων μπορούν να προκύψουν σημαντικές πρωτοβουλίες για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος και την οικονομική ανασυγκρότηση της Ελλάδας και της  Κύπρου.
Τόνισε ότι το μεγάλο στοίχημα για όλους είναι να μετατρέψουν την δύναμη που διαθέτει ο Ελληνισμός του Εξωτερικού σε θετική ενέργεια που θα επιτρέψει τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης με το μητροπολιτικό κέντρο, δημιουργώντας μια αμφίδρομη σχέση αλληλοϋποστήριξης και αγαστής συνεργασίας αλλά και επαναδιαπραγμάτευσης της θέσης του στον κόσμο.
Περισσότερα από την ομιλία της κυρίας Σαραντοπούλου: https://www.panhellenicpost.com/archives/49294.
Με στοιχεία και από Newpost.gr