Στο εδώλιο οι Γερμανοί νεοναζιστές για τη δολοφονία του Ελληνα Θεόδωρου Βουλγαρίδη και 9 Τούρκων

Mια από τις δίκες που θεωρούνται από τις σημαντικότερες στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας ξεκίνησε σήμερα στο Εφετείο του Μονάχου, αυτή για την ακροδεξιά νεοναζιστική οργάνωση NSU, μέλη της οποίας φέρονται να δολοφόνησαν οκτώ Τούρκους και έναν Ελληνα, τον Θεόδωρο Βουλγαρίδη,το 2005.

 

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθεται η Μπεάτε Τσέπε, βοηθός των Ούβε Μούντλος και Ούβε Μπένχαρντ οι οποίοι συνελήφθησαν το 2011 αλλά μετά από λίγο αυτοκτόνησαν.

 

Επί 13 χρόνια οι δύο βασικοί δράστες, με τη βοήθεια της Μπεάτε Τσέπε και με ψεύτικες ταυτότητες που προμηθεύτηκαν από συνεργάτες των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, δολοφόνησαν 10 ανθρώπους με ρατσιστικά κίνητρα, έβαλαν βόμβες και λήστεψαν τράπεζες.

 

Κατά τη διάρκεια της πολυετούς δράσης της ρατσιστικής δολοφονικής οργάνωσης οι ανακριτικές αρχές δεν σκέφθηκαν να αξιοποιήσουν τα στοιχεία που διέθεταν από τους μυστικούς πράκτορες.

 

Αντίθετα, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, προσπάθησαν να σπιλώσουν τη μνήμη των θυμάτων με υποψίες για την ηθική τους ακεραιότητα, γεγονός που πονά ιδιαίτερα τους συγγενείς των θυμάτων.

 

«Το κράτος δεν μπόρεσε να προστατεύσει του πολίτες του από την ακροδεξιά βία» υποστηρίζει ο Μεχμέντ Νταμιγκύλερ, δικηγόρος στο Βερολίνο, που εκπροσωπεί δύο οικογένειες Τούρκων θυμάτων. «Μένει μια πικρή γεύση, όταν γίνονται λάθη ακόμη και σε θέματα που αφορούν στον τύπο». Οι πελάτισσές του θα είναι παρούσες τη Δευτέρα, στην αίθουσα του δικαστηρίου. «Θέλουν να δουν με τα μάτια τους, ότι δεν πρόκειται για μαύρη τρύπα, ότι δράστες είναι φτιαγμένοι από κρέας και αίμα, να καταλάβουν τι έγινε τότε και γιατί η τύχη ήταν τόσο σκληρή με την οικογένειά τους. Θέλουν δικαιοσύνη, θέλουν να δουν τους δράστες να ζητούν συγγνώμη και επιτέλους να μάθουν ποιοι ήταν οι μυστικοί πληροφοριοδότες και ποιος ο ρόλος των μυστικών υπηρεσιών», προσθέτει.

 

Με την έναρξη της δίκης οι συνήγοροι υπεράσπισης προσπάθησαν να διακόψουν τη διαδικασία

επικαλούμενοι μεροληψία του προέδρου του δικαστηρίου Μάνφρεντ Γκέτσλ, κάτι για το οποίο θα αποφανθεί η ομοσπονδιακή εισαγγελία.

 

Η δίκη σε νούμερα, (από τη Deutsche Welle):

 

5 δικαστές υπό την προεδρία του Μάνφρεντ Γκετλς, και 3 αναπληρωματικών σε περίπτωση κωλύματος

5 κατηγορούμενοι

11 συνήγοροι υπεράσπισης

22 εμπειρογνώμονες, μεταξύ αυτών ψυχίατροι και ιατροδικαστές

77 πολιτικοί ενάγοντες, τους οποίους εκπροσωπούν 53 δικηγόροι

80 δικάσιμες ανά τρεις κάθε εβδομάδα, μέχρι τις 16 Ιανουαρίου του 2014. Ήδη το δικαστήριο προειδοποίησε ότι ο χρόνος δεν επαρκεί.

250 θέσεις εκ των οποίων οι 50 για τα ΜΜΕ

488 σελίδες περιλαμβάνει το κατηγορητήριο

606 μάρτυρες έχουν κληθεί να καταθέσουν

280.000 σελίδες περιλαμβάνουν οι 600

 

 

Πηγή: Στο εδώλιο οι Γερμανοί νεοναζιστές για τη δολοφονία του Ελληνα Θεόδωρου Βουλγαρίδη και 9 Τούρκων | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/103786#ixzz2SWW9EWsz