Ο Κυπριακός Τύπος, 7 Μαίου 2013

Η πρώτη δόση της οικονομικής βοήθειας που θα λάβει η Κύπρος από τους διεθνείς δανειστές της ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στο Ισραήλ, οι προσπάθειες Κυβέρνησης και Εκκλησίας για αναχαίτιση της ανεργίας, το ενδεχόμενο να έχουν μετακινηθεί οστά με στόχο την απόκρυψη ομαδικού τάφου Ε/κ στα κατεχόμενα, ο τραγικός θάνατος μικρού αγοριού από δάγκωμα σκύλου, και το “κούρεμα” στις δαπάνες για την παιδεία, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «’Παιχνίδια’ με οστά και ομαδικούς τάφους» γράφει ότι σε οργανωμένη μετακίνηση οστών με στόχο την απόκρυψη μαζικού τάφου Ε/κ στα κατεχόμενα περιστρέφονται πλέον οι υποψίες σχετικά με την ανεύρεση από τη ΔΕΑ σημείου ταφής στον Κορνόκηπο, όπου βρέθηκαν μόνο οστά από γόνατα, ελάχιστα δόντια και λίγα ψιλοθρυμματισμένα κόκαλα. Αλλού, γράφει ότι, παρά την οικονομική κρίση, ο προγραμματισμός σημαντικών οδικών έργων δεν σταματά, όπως δήλωσε στον ‘Π’ η Αν. Διευθύντρια του Τμήματος Δημοσίων Έργων Χρυστάλλα Μαλλούππα. Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει ότι έδεσαν ήδη τα πρώτα σκάφη στη μαρίνα Λεμεσού.

«Η Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κοινό μέτωπο κατά της ανεργίας» γράφει ότι πρωτοβουλίες και μέτρα για αναχαίτιση της ανεργίας, που προβάλλει ως μια από τις επαχθέστερες επιπτώσεις της ύφεσης της κυπριακής οικονομίας, λαμβάνουν Κυβέρνηση και Εκκλησία. Αλλού, γράφει ότι κινδύνεψαν και φέτος ζωές από τις κροτίδες. Επίσης, η «Σ» αναφέρεται στην ανείπωτη τραγωδία στη Σκαρίνου, όπου μικρό αγοράκι μόλις πεντέμισι ετών δέχθηκε άγρια επίθεση από σκύλο ράτσας «Ακίτα», βρίσκοντας φρικτό θάνατο.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Ένεση 3 δισ. μέσα Μαΐου» γράφει ότι εκταμιεύεται στα μέσα Μαΐου η πρώτη δόση της δανειακής σύμβασης ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ και ότι η απόφαση για την καταβολή της θα ληφθεί αύριο από το Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Αλλού, ο ‘Φ’ αναφέρεται στην επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ και γράφει ότι αναβαθμίζουν τις σχέσεις τους οι δύο χώρες, οι οποίες κινούνται πέραν της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας. Επίσης, γράφει ότι λόγω της κρίσης στη Συρία χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία αναμένεται να ζητήσουν διευκολύνσεις από την Κύπρο.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Βαθύ ‘κούρεμα’ και στην Παιδεία» γράφει για αποκαλυπτικό έγγραφο με εφιαλτικές εισηγήσεις του ΔΝΤ για εξορθολογισμό των κρατικών δαπανών, το οποίο μιλά για μείωση των κρατικών δαπανών από 25-30% στον τομέα της Παιδείας. Αλλού, η εφημερίδα γράφει για αυξημένα τέλη στα Συνεργατικά Ιδρύματα και τους Δήμους και ότι κυβερνητικό νομοσχέδιο εξισώνει τα ΣΠΙ με τις εμπορικές τράπεζες. Επίσης, αναφέρεται σε περαιτέρω περικοπές στη Cyta, πέραν από αυτές που προβλέπονται στον προϋπολογισμό.

(ΣΣ. Η εφημερίδα «Αλήθεια» δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ)

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΑΓ)