Στο νιτρικό αμμώνιο οφειλόταν η έκρηξη στο εργοστάσιο του Τέξας

Ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το νιτρικό αμμώνιο ήταν η αιτία της έκρηξης, που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα σε εργοστάσιο λιπασμάτων στο Ουέστ του Τέξας και από την οποία σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι και τραυματίσθηκαν περίπου 200.

“Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από το κτίριο λιπασμάτων και σπόρων και γνωρίζουμε επίσης ότι αυτό που προκάλεσε την έκρηξη ήταν το νιτρικό αμμώνιο”, δήλωσε η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Τέξας, Ρέιτσελ Μορίνο. “Αυτό που δεν ξέρουμε είναι το γιατί ακριβώς”.
Το γραφείο του επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ηγείται της έρευνας σχετικά με την έκρηξη που σημειώθηκε στις 17 Απριλίου, μαζί με την ομοσπονδιακή Υπηρεσία Οινοπνευματωδών, Καπνού, Πυροβόλων Όπλων και Εκρηκτικών (ATF).
Το νιτρικό αμμώνιο είναι ένα ξηρό λίπασμα που αναμιγνύεται με άλλα λιπάσματα όπως φωσφάτα και χρησιμοποιείται σε σοδιές για να ενισχύσει την ανάπτυξη των φυτών. Μπορεί να αναφλεγεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις και είχε χρησιμοποιηθεί ως συστατικό στη βομβιστική επίθεση το 1995 στη βομβιστική επίθεση στην Πόλη της Οκλαχόμα, από την οποία είχαν βρει το θάνατο 168 άνθρωποι.

NewsIt,gr