Ο Κυπριακός Τύπος, 10 Μαϊου 2013

Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Οικονομικών με το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, οι δηλώσεις του Πανίκου Δημητριάδη ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί καθώς και οι αποκαλύψεις του πρώην ΥΠΟΙΚ Κίκη Καζαμία ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλει ο σημερινός Τύπος.

Προβάλλονται επίσης η συνεδρία στις 15 Μαΐου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη συνεισφορά του στο πρόγραμμα της Κύπρου, σκεύασμα που αναπτύσσουν Κύπριοι γιατροί για θεραπεία της κατά πλάκας σκλήρυνσης, οι επαφές του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη τις ΗΠΑ για το Κυπριακό, καθώς και η ανοιξιάτικη μπόρα με σφοδρή χαλαζόπτωση στην πρωτεύουσα που είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι και να εγκλωβιστούν οδηγοί στα αυτοκίνητά τους
Η «Αλήθεια», τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Ποιος κυβερνά;», και γράφει ότι ο διορισμένος από τον τέως Πρόεδρο, Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, «εμποδίζει την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης» και σημειώνει ότι υπήρξε αδιέξοδο στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Οικονομικών χθες. Αλλού αναφέρει ότι ο πρώην ΥΠΟΙΚ Κίκης Καζαμίας δήλωσε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία ότι δεν υπήρξε καμία διαβούλευση για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων από πλευράς Δημήτρη Χριστόφια. Γράφει επίσης ότι τρεις Κύπριοι επιστήμονες ανακοίνωσαν την τελευταία φάση της έρευνας που αφορά φάρμακο κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

«Η Σημερινή», με κύριο τίτλο «Τρίπτυχο διαφωνίας Κυβέρνησης και Κεντρικής», γράφει ότι τα θέματα των χαλαρώσεων στα περιοριστικά μέτρα για τις συναλλαγές, την εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου καθώς και το διορισμό Εκτελεστικού Διευθυντή στην εν λόγω τράπεζα συνιστούν το τρίπτυχο της νέας διελκυστίνδας μεταξύ της ΚΤ και της Κυβέρνησης.  Προβάλλει τον «ανοιξιάτικο κατακλυσμό» ο οποίος εγκλώβισε οδηγούς στα οχήματά τους αφού δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια. Σε άλλη στήλη γράφει ότι στις 15 Μαΐου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεδριάσει για τη συνεισφορά του στο πρόγραμμα της Κύπρου.

«Ο Φιλελεύθερος», κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Λαβύρινθος Τράπεζας Κύπρου», γράφει ότι μέσα από πολύπλοκες διαδικασίες και νομικές σχοινοβασίες περνά ο τερματισμός των μέτρων εξυγίανσης στην Τράπεζα Κύπρου και ο χειρισμός των δεσμευμένων καταθέσεων. Προβάλλει επίσης δηλώσεις του Διοικητή της ΚΤΚ Πανίκου Δημητριάδη ότι οι προοπτικές για το 2013, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, παραμένουν δυσοίωνες, προσθέτοντας ότι θα προτρέψει τις τράπεζες να μειώσουν τα δανειστικά επιτόκια. Γράφει επίσης ότι σύμφωνα με τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Κίκη Καζαμία, θα ήταν καλύτερο να υπογράφαμε το μνημόνιο το Μάρτιο 2012, προσθέτοντας ότι η απόφαση απομείωσης των ελληνικών ομολόγων ήταν μονόδρομος.

Η «Χαραυγή», τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «ΔΝΤ: Και σχολικά κτίρια στο σφυρί», και γράφει ότι εφιαλτικά είναι τα μέτρα που εισηγείται το ΔΝΤ για εξυγίανση των δημοσίων δαπανών στον τομέα της Παιδείας. Προβάλλει επίσης δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να καταθέσει τις δικές του θέσεις και ζητά σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου αφού αυτό απαιτούν οι εξελίξεις. Σε άλλη στήλη γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης μετέφερε τις θέσεις της κυβέρνησης στον ΓΓ του ΟΗΕ.

Η αγγλόφωνη “Cyprus Mail”, κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Διοικητής ΚΤΚ: Δεν βλέπω λόγο να παραιτηθώ», γράφει ότι ο Πανίκος Δημητριάδης δήλωσε ότι δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί, ενώ η διαμάχη με την κυβέρνηση φαίνεται να συνεχίζεται αφού η κυβέρνηση δεν φαίνεται να είναι ευχαριστημένη με τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την κρίση η ΚΤ. Γράφει επίσης ότι ξαφνική μπόρα στην πρωτεύουσα η οποία διήρκησε δύο ώρες πλημμύρισε υπόγεια ενώ οδηγοί παγιδεύτηκαν στα οχήματά τους. Προβάλλει επίσης διαμαρτυρία Κούρδων της Συρίας έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών οι οποίοι ζητούν δικαίωμα να εργαστούν.

Η εβδομαδιαία «The Cyprus Weekly», κάτω από τον τίτλο «Αστυνομικοί στους δρόμους», γράφει ότι το Υπουργείο Εσωτερικών μελετά το ενδεχόμενο μεγαλύτερος αριθμός αστυνομικών να περιπολεί τους δρόμους για πάταξη του εγκλήματος και την εφαρμογή της νομοθεσίας για τα ζώα. Σε άλλη στήλη, γράφει ότι ακτιβιστές καλούν την κυβέρνηση να εφαρμόσει τη νομοθεσία για τα ζώα μετά το θάνατο τη Δευτέρα του Πάσχα αγοριού ηλικίας 5 χρόνων από δαγκώματα σκύλου ράτσας Ακίτα. Αναφέρεται επίσης και στις δηλώσεις του Διοικητή της ΚΤ, ο οποίος είπε ότι δεν παραιτείται από τη θέση του και ότι η ΚΤ έδρασε εγκαίρως για να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία.

Ο εβδομαδιαίος «Αντίλογος», με τίτλο «Ασφυκτικός κλοιός για λύση», γράφει ότι λύση πακέτο επιδιώκει το καρέ ΗΕ, Ευρώπης, ΗΠΑ και Τουρκίας με άμεσο ζητούμενο την επανέναρξη των συνομιλιών μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες μετά τα όσα έχουν συμβεί στην Κύπρο με το μνημόνιο. Αναφέρεται επίσης σε «νέα εποχή στις σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ» κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη χώρα όπου συζητήθηκαν όλα τα φλέγοντα θέματα της ευρύτερης περιοχής. Γράφει επίσης ότι παρουσιάστηκαν τρία σχέδια για απασχόληση 8,000 ανέργων.

«Το Κυπριακό Ποντίκι», στο πρωτοσέλιδό του με τίτλο «Πακετοποιούν Κυπριακό – Φυσικό αέριο!» γράφει ότι άρχισαν οι πιέσεις για το Κυπριακό με πρόσχημα την οικονομία. Αλλού αναφέρει ότι νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε τον Απρίλιο ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων φθάνοντας στις 44.043.  Προβάλλει επίσης φωτογραφία που απεικονίζει ένα ζευγάρι αγκαλιασμένο μέσα στα συντρίμμια του εργοστασίου που κατέρρευσε στο Μπαγκλαντές.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη», κάτω από τον τίτλο «Ξενοδόχος κερνάει, ξενοδόχος πίνει», γράφει ότι ‘καταλύτης για ενίσχυση της απασχόλησης ο ‘ξενοδόχος’ υπουργός με εμπλοκή του επιχειρηματία Αρχιεπισκόπου». Αλλού αναφέρει ότι η απόφαση της ΚΕ του ΑΚΕΛ για εκπόνηση και δημοσίευση της μελέτης για εναλλακτική πορεία στην οικονομία έξω από το ληστρικό μνημόνιο αποτελεί την πρώτη σαφή αντιστασιακή τοποθέτηση από εν δυνάμει κυβερνών κόμμα στα πλαίσια της ΕΕ. Αλλού αναφέρει ότι ερωτηματικά προκαλεί η ‘εξαφάνιση’ από το πολιτικό προσκήνιο του Μαρίνου Σιζόπουλου και του Δημήτρη Παπαδάκη, οι οποίοι υπήρξαν ένθερμοι υποστηρικτές της υποψηφιότητας Γιώργου Λιλλήκα.
(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)