Σήμα κινδύνου για τα μικρά νησιά

 

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι δημοτικές αρχές δέκα μικρών νησιών για τη  εγκατάλειψη τους και με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά,  διαμαρτύρονται για την εξαίρεσή τους από την εφαρμογή της αρχής του Καλλικράτη  «Κάθε νησί και δήμος».

 

«Τα νησιά μας βρίσκονται ένα στάδιο πριν από την εγκατάλειψη», τονίζουν οι  αντιδήμαρχοι των νησιών Οθωνοί, Ερεικούσα και Μαθράκι του δήμου Κέρκυρας,  Κάλαμος και Καστός του Δήμου Λευκάδας, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Δονούσα και  Κουφονήσια του Δήμου Νάξου και Αντικύθηρα του Δήμου Κυθήρων.

Στην συνέχεια παραθέτουν μερικά από τα σημαντικότερα προβλήματα που  αντιμετωπίζουν (υδροδότησης, ελλιπούς συγκοινωνίας, απουσίας αγροτικού γιατρού)  και προτείνουν, μεταξύ άλλων, την ένταξη στο ΕΣΠΑ έργων προσβασιμότητας και  τουριστικής ανάπτυξης στα νησιά αυτά, την εφαρμογή του αυτοδιοίκητου των νησιών,  την τοποθέτηση αγροτικών γιατρών σε όλα τα μονοθέσια περιφερειακά ιατρεία των  νησιών και τη διατήρηση των επιδοτήσεων για τις συγκοινωνίες των άγονων  γραμμών.

Η επιστολή, εκτός από τον πρωθυπουργό εστάλη και στους επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ,  του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΚΚΕ.