Ο Κυπριακός Τύπος, 11 Μαϊου 2013


 

 

Τα απορρέοντα από τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη με τον Αμερικανό ομόλογο του Τζον Κέρι στην Ουάσινγκτον και οι διαβεβαιώσεις που έλαβε σε σχέση με το Κυπριακό αλλά και την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ είναι το θέμα που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Άλλα θέματα με τα οποία ασχολείται ο ημερήσιος Τύπος είναι η κρίση στις σχέσεις Κύπρου – Ιράν μετά την απόφαση της Δημοκρατίας να προχωρήσει στην έκδοση του Ιρανού Saeid Mohabat στις ΗΠΑ, η επαναφορά από την Τρόικα του θέματος του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος ενόψει και της συνεδρίας του Γιούρογκρουπ τη Δευτέρα, τα όσα ανέφερε σε συνέντευξη τους στην Ουάσινγκτον Ποστ ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης και η έγκριση του προγράμματος διάσωσης των Κυπριακών Αερογραμμών από τις γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων.

Υπό τον τίτλο «Οι ΗΠΑ μπαίνουν στο παιχνίδι» η «Αλήθεια» γράφει ότι οι ΗΠΑ δηλώνουν παρούσες στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και πως καθόλου τυχαίο είναι το γεγονός ότι η επίσκεψη του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη έγινε κατόπιν προσκλήσεως του Αμερικανού ομολόγου του Τζον Κέρι. Γράφει επίσης ότι όπως μεταδίδεται από την Ουάσινγκτον ο κ. Κέρι δεν συνδέει τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού με το Μνημόνιο ούτε με το θέμα του φυσικού αερίου. Αλλού η «Αλήθεια» κάνει λόγο για διπλωματική κρίση μεταξύ Λευκωσίας και Τεχεράνης λόγω της έκδοσης του 45χρονου Saeid Mohabat στις ΗΠΑ για παραβίαση του εμπάργκο πώλησης όπλων προς το Ιράν. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι το τουρκικό κανάλι NTV υποστήριξε ότι η εισαγγελία της Άγκυρας έθεσε υπό κράτηση ένα ύποπτο και αναζητά άλλους δύο για φερόμενο «σχέδιο δολοφονίας» του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Επαναφέρουν το ξέπλυμα» γράφει στο κύριο του θέμα ότι την υστάτη, Τρόικα και Γιούρογκρουπ, επαναφέρουν ζήτημα για τα ξέπλυμα βρώμικου χρήματος θέτοντας όρους που θα ζητήσουν μάλιστα να περιληφθούν ως πρόσθετος όρος στο Μνημόνιο. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι στη συνάντηση του με τον Κύπριο ομόλογο του ξεκαθάρισε πως η χώρα του δεν συνδέει την οικονομική κρίση που βιώνει η Κύπρος με την επίλυση του Κυπριακού, ούτε ζήτησε να τερματιστούν οι έρευνες που διεξάγει η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΑΟΖ της. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι λειτουργοί του Κτηματολογίου αρχίζουν από βδομάδας τη διαδικασία επανεκτίμησης δεκάδων χιλιάδων οικιστικών μονάδων οι οποίες δεν είχαν εκτιμηθεί, για σκοπούς πιο δίκαιης επιβολής τέλους ακίνητης ιδιοκτησίας, αποχετευτικών και δημοτικών τελών.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Κυνικές παραδοχές» γράφει στο κύριο της θέμα ότι αμείλικτα ερωτηματικά για το ποιών τα συμφέροντα προσπάθησε πρωτίστως να εξυπηρετήσει η κυβέρνηση Αναστασιάδη με τη συγκατάθεση της στους εκβιασμούς του Γιούρογκρουπ προκύπτουν από τις κυνικές παραδοχές που έγιναν από τον Κύπριο ΥΠΕΞ σε συνέντευξη του στην «Ουάσινγκτον Ποστ» όπου ο κ. Κασουλίδης «παραδέχτηκε ότι ένας λόγος που η Κυβέρνηση δεν επέλεξε ως εναλλακτική λύση την έξοδο από το ευρώ ήταν γιατί η «Λευκωσία δεν θέλησε να υπονομεύσει τις προσπάθειες για μια πιο ισχυρή – οικονομικά και πολιτικά – Ευρώπη». Αλλού η εφημερίδα γράφει πως συντριπτικά εγκρίθηκε η συμφωνία για τις Κυπριακές Αερογραμμές και πως η ΣΗΔΗΚΕΚ κάλεσε την Κυβέρνηση να επιδείξει την ίδια υπευθυνότητα με τους εργαζόμενους. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι αξιολογήθηκε η ετοιμότητα της Κύπρου για απομάκρυνση υπηκόων από τη Συρία στην περίπτωση ανθρωπιστικής κρίσης.

Τέλος η αγγλόφωνη εφημερίδα Cyprus Mail υπό τον τίτλο «Οι ΗΠΑ πρόθυμες να βοηθήσουν για λύση του Κυπριακού» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η οικονομική κρίση θα μπορούσε να δημιουργήσει ευκαιρίες για λύση του «παγωμένου» κυπριακού προβλήματος και πρόσθεσε ότι η προοπτική των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ θα μπορούσε να αποτελέσει κομμάτι μια τέτοιας λύσης. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι πιάνει δουλειά το Εθνικό Συμβούλιο για την Οικονομία, μετά και τη χτεσινή πρώτη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με το Συμβούλιο. Σε άλλο θέμα στις εσωτερικές της σελίδες η εφημερίδα γράφει ότι ο Δήμος Λευκωσίας επέρριψε ευθύνες στην Κυβέρνηση για το χάος που δημιουργήθηκε στους δρόμους της πρωτεύουσας μετά τη χτεσινή καταιγίδα.

*Σ.Σ: Η εφημερίδα «Σημερινή» δεν παρελήφθη

(ΚΥΠΕ/ΗΜΑ/ΓΧΡ