Ανεκλήθησαν δύο προεδρικά διατάγματα

Το υπουργείο Παιδείας ανακάλεσε δύο από τα 36 Προεδρικά Διατάγματα του σχεδίου Αθηνά για την αναδιάρθρωση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) και των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ).

Ειδικότερα, στο Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έχουν διαβιβαστεί στο πλαίσιο του σχεδίου Αθηνά από το υπουργείο Παιδείας 23 σχέδια διαταγμάτων που αφορούν τα ΑΕΙ και 13 που αφορούν τα ΤΕΙ.

Πριν από λίγες μέρες το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε νόμιμα τέσσερα από τα 36 διατάγματα που αφορούσαν: 1) την ίδρυση Σχολών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, 2) την ίδρυση – συγκρότηση Σχολών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 3) την ίδρυση – συγκρότηση Σχολών στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και 4) την ίδρυση Σχολής Καλών Τεχνών στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Στη συνέχεια, το υπουργείο Παιδείας με σχετικά έγγραφά του ζήτησε την ανάκληση δυο σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων, καθώς αυτό «κρίθηκε αναγκαίο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Το πρώτο διάταγμα που ανακλήθηκε αφορά την ίδρυση Τμημάτων, ανασυγκρότηση και συγκρότηση των Σχολών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το δεύτερο αφορά «τη μετονομασία και κατάργηση Τμημάτων και ίδρυση – συγκρότηση, κατάργηση και ανασυγκρότηση Σχολών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων».

Στο μεταξύ, οι σύμβουλοι Επικρατείας συνεχίζουν την νομοπαρασκευαστική επεξεργασία των υπολοίπων σχεδίων διαταγμάτων και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η δημοσίευση των σχετικών γνωμοδοτήσεων.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ