To Eurogroup ενέκρινε τη διπλή δόση για την Ελλάδα – Τέλος Μαΐου ξεκινά η εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες ενέκριναν για την Ελλάδα τις δόσεις του Μαΐου, ύψους 4,2 δισ. ευρώ και του Ιουνίου, ύψους 3,3 δισ ευρώ.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιώργος Μουρούτης μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter έκανε λόγο για ένα εξαιρετικά θετικό κλίμα στο σημερινό Eurogroup, ενώ ανέφερε πως σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις εγκρίνονται και οι δύο δόσεις για την Ελλάδα.

Επίσης, με επιστολή του υφυπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Στέφεν Κάμπετερ προς το ομοπονδιακό Κοινοβούλιο η γερμανική κυβέρνηση έδωσε την συγκατάθεσή της για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα.

“Η τρόικα εκτιμά ότι η Ελλάδα πληροί τους περισσότερους από τους όρους του προγράμματος διάσωσης για το πρώτο τρίμηνο”, επισημαίνει ο κ. Κάμπετερ και διευκρινίζει ότι μόνο τρία από τα προαπαιτούμενα δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά, όπως λέει, “αυτό αναμένεται να γίνει σύντομα”.

“Ενόψει της επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012 και το πρώτο τρίμηνο του 2013 και υπό την προϋπόθεση της επιβεβαίωσης από την τρόικα για την εφαρμογή των προαπαιτουμένων, η κυβέρνηση εγκρίνει την καταβολή της επόμενης δανειακής δόσης στην Ελλάδα”, αναφέρεται στην επιστολή του Γερμανού υφυπουργού Οικονομικών.

Στο ίδιο κείμενο, ο κ. Κάμπετερ τονίζει ακόμη ότι η τρόικα θεωρεί την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σχεδόν ολοκληρωμένη, ενώ υποστηρίζει ότι το μειωμένο εργασιακό κόστος και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας.

Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες η εκταμίευση των δόσεων αναμένεται να γίνει σταδιακά από το τέλος του μήνα.

NewsIt.gr