Ο Κυπριακός Τύπος, 14 Μαϊου 2013


Οι αποφάσεις Γιούρογκρουπ και ΕΜΣ χθες είναι το κύριο θέμα των σημερινών πρωτοσέλιδων των εφημερίδων.

Ο Τύπος ασχολείται επίσης με το αποτέλεσμα της χθεσινής σύσκεψης στο Προεδρικό για την Τράπεζα Κύπρου, τον πυροβολισμό του ληστή των φούρνων από υπό κάλυψη αστυνομικό, την κατάσταση στις Κυπριακές Αερογραμμές, κ.ά.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» με τίτλο «Χρονοδιάγραμμα για έξοδο από την εξυγίανση» στο κύριό της θέμα γράφει πως το αργότερο σε μια εβδομάδα αναμένεται ο διορισμός Εκτελεστικού Διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου ενώ σήμερα συναντάται με τον Διοικητή της ΚΤ ο Μιχάλης Κολακίδης. Αλλού αναφέρει ότι δεν φεύγει από την Κύπρο η Russian Commercial Bank, όπως ενημέρωσε χθες ο Πρόεδρός της τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αρχίζει η αξιολόγηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και ο Υπ. Παιδείας μίλησε για σειρά πράξεων και παραλήψεων που μας οδήγησαν εδώ που έχουμε οδηγηθεί.

Η εφημερίδα «Η Σημερινή» με τίτλο «Δόσεις…ανάσας στην κυπριακή οικονομία» γράφει ότι ήρθαν ήδη τα δύο δις, ενώ στις 30 του επόμενου μήνα έρχεται άλλο ένα και αναφέρεται στις αποφάσεις του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του Γιούρογκρουπ. Αλλού γράφει ότι ο ληστής των φούρνων με το κουζινομάχαιρο «συνελήφθη» με τρεις σφαίρες από υπό κάλυψη αστυνομικό. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η απόφαση του Δικαστηρίου στην υπόθεση της δολοφονίας του Άντη Χατζηκωστή θα βγει στις 13 Ιουνίου.

Η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Δόση 3 δισ. και … μαστίγιο» γράφει στο κύριο θέμα ότι το Γιούρογκρουπ μας επέβαλε διετή επιτήρηση για το ξέπλυμα και πως για το θέμα αυτό προσβλητική ήταν στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ η στάση των ΥΠΟΙΚ της Φινλανδίας και της Σλοβακίας. Αλλού γράφει ότι γερμανική διοίκηση θα εγκατασταθεί σύντομα στις ΚΑ αφού τρία στελέχη της Lufthansa Consulting θα αναλάβουν εκτελεστικά διευθυντικά καθήκοντα μέχρι την ολοκλήρωση του σχεδίου διάσωσης που εκπόνησε η Air France Consulting. Σε άλλο θέμα γράφει για ίντερνετ και έξυπνα κινητά στα λεωφορεία ενώ μελετάται συνδυασμός χρήσης λεωφορείων – ποδηλάτων με κοινό εισιτήριο.

Η εφημερίδα «Χαραυγή» μες τίτλο «Σε ιδιώτες οδηγούν την υγεία» γράφει ότι άλλα έλεγε ο Υπουργός Υγείας για το Ογκολογικό όταν ήταν Αντιπρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ στο θέμα της δημιουργίας κρατικών ακτινοθεραπευτικών τμημάτων σε Λευκωσία και Λεμεσό. Αλλού γράφει ότι στο 27,8% έφθασε η ανεργία στους νέους κάτω των 25 ετών. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Ντίνος Μιχαηλίδης, πρώην Υπουργός και ο γιος του κλήθηκαν σε απολογία για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου στην Ελλάδα.

Η αγγλόφωνη “Cyprus Mail” με τίτλο «Η ΕΕ έδωσε τα πρώτα 2 δις της δανειακής βοήθειας» γράφει ότι το Γιούρογκρουπ μελετά δύο μελέτες ενάντια στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και πιέζει για σχέδιο δράσης. Αλλού γράφει ότι ο ληστής των φούρνων πυροβολήθηκε τρεις φορές από αστυνομικό, κατά την προσπάθειά του να ληστέψει φούρνο στην Λακατάμια. Σε άλλο θέμα γράφει ότι είμαστε οι χειρότεροι στην εξόφληση φοιτητικών δανείων από την Βρετανία.

(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΑΧΡ)