Ο Κυπριακός Τύπος, 16 Μαϊου 2013

Στη χθεσινή, μαραθώνια συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου αναφέρονται σήμερα όλες οι κυπριακές εφημερίδες. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η κατάθεση του τέως Υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή στην ερευνητική επιτροπή για την οικονομία, η απομάκρυνση των συμβόλων της Λαϊκής Τράπεζας από το κτίριο στην είσοδο της Λευκωσίας, η επανεκτίμηση των ακινήτων, η έγκριση της πρώτης δόσης του ΔΝΤ προς την Κύπρο, αλλά και οι εξελίξεις στις Κυπριακές Αερογραμμές.

 

«Η Αλήθεια», με πρωτοσέλιδο τίτλο «Τέρμα η … μελέτη», γράφει ότι στο περιθώριο έθεσε χθες το Εθνικό Συμβούλιο την περίφημη πρόταση του ΑΚΕΛ για έξοδο από την ευρωζώνη. Αλλού, γράφει ότι το εμβληματικό κτίριο της Λαϊκής Τράπεζας που βρίσκεται στην είσοδο της Λευκωσίας απογυμνώνεται από όλα τα σύμβολα της τράπεζας η οποία κάποτε πρωταγωνιστούσε ως ένας από τους γίγαντες του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου. Επίσης, η ‘Α’ γράφει ότι άρχισε η επανεκτίμηση όλων των ακινήτων και ότι στόχος του ΥΠΕΣ είναι να εκδοθούν 58,000 τίτλοι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014.

 

«Η Σημερινή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Εντός του ευρώ», γράφει ότι με μικροεντάσεις, κυρίως μεταξύ των πρώην συμμάχων, του Γ. Βασιλείου και των Α. Κυπριανού και Ν. Κατσουρίδη, το Εθνικό Συμβούλιο αποφάσισε πλειοψηφικά ότι η έξοδος από το μνημόνιο μπορεί να γίνει μόνο με την εφαρμογή του μνημονίου. Αλλού, γράφει ότι σε δεύτερη μοίρα έθεσε το Εθνικό Συμβούλιο το Κυπριακό, συγκλίνοντας στη διαπίστωση ότι η διαδικασία στο Κυπριακό δεν μπορεί να επανεκκινήσει όσο παραμένουν ανοικτά τα θέματα της οικονομίας. Αναφέρεται επίσης στο ότι το ΔΝΤ ενέκρινε χθες τη δόση για την Κύπρο ύψους ενός δις και ότι εκταμιεύονται άμεσα 86 εκατ. ευρώ.

 

«Ο Φιλελεύθερος», με τίτλο «Σκόνταψαν στη λίρα», γράφει ότι σε ενημέρωση και κατάθεση απόψεων κινήθηκε η πολύωρη σχεδόν εξάωρη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, και ότι η σύνοδος χαρακτηρίστηκε από αντιπαραθέσεις παρόλο που γενικά το κλίμα ήταν θετικό. Αλλού, γράφει ότι τις βαλίτσες για την Κύπρο ετοιμάζει η τεχνοκρατική ομάδα της Τρόικας για αξιολόγηση εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου που θα αρχίσει τον Ιούλιο. Επίσης, η εφημερίδα αναφέρει ότι για τα καλά έχουν φανεί οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία από τις αποφάσεις του Γιουρογκρουπ και τα μέτρα για τις τράπεζες.

 

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Και στο μνημόνιο και έξοδος από αυτό», γράφει ότι το ΑΚΕΛ επανέλαβε και χθες τη θέση του ότι η πορεία μέσα στο μνημόνιο είναι καταστροφική και θα πρέπει το συντομότερο να εξευρεθεί τρόπος απεγκλωβισμού, δηλώνει ωστόσο έτοιμο να ακούσει και να συζητήσει εναλλακτικές επιλογές. Αλλού, γράφει ότι ενώ η εταιρεία των Κυπριακών Αερογραμμών χαροπαλεύει φαίνεται ότι το σχέδιο για έλευση της Aegean ως υποκατάστατο του εθνικού αερομεταφορέα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Επίσης, η ‘Χ’ γράφει ότι τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα ξεκινούν και πάλι την παραχώρηση δανείων.

 

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, με τίτλο «Η αξιοπιστία μας ήταν κάτω του μηδέν», αναφέρεται στην κατάθεση που έδωσε ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την οικονομία ο  τέως Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος ανέφερε ότι η οικονομική πολιτική της προηγούμενης Κυβέρνησης Χριστόφια είχε καταστροφικές συνέπειες στη χώρα. Αλλού, γράφει ότι η έκθεση της Τρόικας για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος την Κύπρο διαπιστώνει ότι οι κυπριακές τράπεζες πάσχουν από συστημικά ελλείμματα στην εφαρμογή των μέτρων κατά του ξεπλύματος. Επίσης, η εφημερίδα γράφει ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται στη μακρότερή της ύφεση.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)