Ομογενής υποψήφια για κορυφαίο λογοτεχνικό βραβείο

Υποψήφιο για το πρώτο λογοτεχνικό βραβείο που απονέμει το γραφείο του πρωθυπουργού της Νέας Νότιας Ουαλίας, στην κατηγορία των κοινοτικών σχέσεων, είναι το βιβλίο της ομογενούς Χαρίκλειας Χεριστανίδη, με τίτλο «All Windows Open» («Όλα τα παράθυρα ανοιχτά»).

Το βιβλίο αυτό είναι η πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά της Χαρίκλειας Χεριστανίδη, η οποία θέλει να παρουσιάσει τον ελληνικό πολιτισμό, αναζητώντας την ταυτότητά της μέσα σε ένα αυστραλιανό περιβάλλον με ελληνικά χρώματα.

Το βραβείο NSW Premier’s Literary Award, Community Relations Commission, συνοδεύεται και από ένα χρηματικό έπαθλο 20.000 δολαρίων.  Το βιβλίο της Χεριστανίδου είναι γραμμένο στα αγγλικά και αποτελείται από επτά μικρές ιστορίες που έχουν ως βασική ηρωίδα την Κρίσι, μία γυναίκα ελληνικής καταγωγής που, όπως και η Χαρίκλεια, είναι παιδί μεταναστών, αλλά ζει σε έναν «άοσμο κόσμο».

«Άοσμο» γιατί δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να μυρίσει το τζατζίκι ή τα ντολμαδάκια από το χέρι της μαμάς της ούτε κανένα άλλο άρωμα που κατακλύζει τα ελληνικά σπιτικά.  Ωστόσο, η ηρωίδα καταφέρει να εκμεταλλευτεί αυτή την έλλειψη και να την μετουσιώσει σε εργαλείο για την ανάπτυξη άλλων αισθήσεων. Η συγγραφέας δηλώνει ότι έμαθε μέσα από την ηρωίδα της. Βασικός άξονας της πλοκής είναι η αναζήτηση του σωστού συντρόφου από την Κρίσι. Το χρώμα της νουβέλας της είναι καθαρά ελληνικό.

Πηγή: Neoskosmos.com