Νεκρός στη διάρκεια ανάκρισης ένας 27χρονος που γνώριζε τον βομβιστή της Βοστώνης

Ένας πράκτορας του FBI πυροβόλησε και σκότωσε στη Φλόριντα έναν 27χρονο, ο οποίος -σύμφωνα με μαρτυρίες φίλων του- γνώριζε έναν από τους υπόπτους της βομβιστικής επίθεσης στη Βοστώνη.

Σύμφωνα με το NBC, ο ύποπτος ανακρινόταν και ήταν αρχικά συνεργάσιμος, όμως πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε αφού επιτέθηκε στον πράκτορα.

Το περιστατικό επιβεβαίωσε και το FBI, λέγοντας ότι ο νεαρός έδειξε βίαιη συμπεριφορά απέναντι στον πράκτορα που τον ανέκρινε.

Η εφημερίδα Orlando Sentinel επικαλείται μαρτυρία φίλου του υπόπτου, οποίος είπε ότι πρόκειται για τον 27χρονο Ιμπραήμ Τοντάσεφ από το Ορλάντο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο 27χρονος είχε συλληφθεί στις αρχές Μαΐου, κατηγορούμενος για πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών σε άλλο άτομο, στη διάρκεια λογομαχίας.

Ο φίλος του, όμως, υποστήριξε ότι ο 27χρονος Τοντάσεφ γνώριζε τον Ταμερλάν Τσαρνάεφ, καθώς και οι δύο ασκούνταν στις πολεμικές τέχνες.

Ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ σκοτώθηκε στη διάρκεια της ανταλλαγής πυροβολισμών, ενώ ο 19χρονος αδελφός του Τζοχάρ διέφυγε για να εντοπιστεί τελικώς κρυμμένος σε μία βάρκα στην αυλή μιας κατοικίας.

Οι Αρχές απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος του 19χρονου για τις επιθέσεις που προκάλεσαν το θάνατο τριών ατόμων και τον τραυματισμό περισσότερων από 160. Εφόσον καταδικαστεί θα έλθει αντιμέτωπος ακόμη και με την εσχάτη των ποινών.

Η οικογένεια Τσαρνάεφ έχει τις ρίζες της στην Τσετσενία, όμως τα δύο αδέλφια ζούσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες σχεδόν επί μία δεκαετία. Πιστεύεται ότι σχεδίασαν μόνοι τους τις βομβιστικές επιθέσεις, δίχως να έχουν βοήθεια και διασυνδέσεις με εξτρεμιστικές οργανώσεις του εξωτερικού, και φέρεται να ριζοσπαστικοποιήθηκαν μέσω Διαδικτύου.

Ως προς τα πιθανά κίνητρα των επιθέσεων, ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ έχει δηλώσει ότι ο ίδιος και ο αδελφός του ήταν οργισμένοι με τους αμερικανικούς πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Επίσης, κατά τον ίδιο η κατασκευή των δύο εκρηκτικών μηχανισμών έγινε με «εγχειρίδιο» που βρέθηκε στο Ίντερνετ.

Newsroom ΔΟΛ