Τουρκία: Aυτοκτόνησε “το μαύρο κουτί του βαθέως κράτους”

Η θάνατος του Χαγρί Κοζακτσίογλου που ενδέχεται να αυτοκτόνησε προκάλεσε σοκ. Κάποιοι τον χαρακτήριζαν «το μαύρο κουτί «του βαθέως κράτους» της Τουρκίας.

Στον τουρκικό Τύπο αναφέρεται πως αυτοκτόνησε στο σπίτι του στην Κωνσταντινούπολη, πυροβολώντας με το όπλο του την καρδιά του. Η σύζυγος του που βρίσκονταν στο σπίτι μαζί του δεν πρόλαβε να τον σταματήσει και ούτε άκουσε κάποιον ήχο πυροβολισμού.

Κυκλοφορούν και σενάρια δολοφονίας του από αγνώστους που θέλησαν να δώσουν παρουσιάσου την δολοφονία του ως αυτοκτονία. Ο εισαγγελέας ανέφερε πως «η νεκροψία θα δείξει όλη την αλήθεια» και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δολοφονίας του.
Ο Κοζακτσίογλου ήταν Διοικητής της Τουρκικής Αστυνομίας πριν από το πραξικόπημα του 1980. Ηταν η πιο αιματοβαμμένη περίοδο της Τουρκίας με συγκρούσεις ανάμεσα στις ακροαριστερές και ακροδεξιές οργανώσεις.

Το 1987 ανέλαβε διοικητής των περιοχών Εκτακτης Ανάγκης (ολη η νοτιοανατολική Τουρκία) και ουσιαστικά διοργάνωνε όλη την επιχείρηση εναντίων του PΚΚ και των Κούρδων.
Αργότερα έγινε νομάρχης της Κωνσταντινούπολης κατά τη διάρκεια των αιματηρών επιθέσεων της οργάνωσης Dev Sol.
Mε το Κόμμα του Oρθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ εξελέγη βουλευτής και συνέχιζε να συμμετέχει σε σχεδιασμούς δράσεων του βαθέως κράτους.

Ο Κοζακτσίογλου είχε κατηγορηθεί πως είχε μεταφέρει μεγάλα ποσά από τους λογαρiασμούς των μυστικών κονδυλίων του κράτους στους δικούς του προσωπικούς λογαριασμούς.
Ο ίδιος θεωρούνταν πως γνώριζε όλη τη δράση των μυστικών υπηρεσιών, παρακρατικών οργανώσεων του τουρκικού κράτους καθώς πολλές απο τις υπηρεσίες φέρεται να τις έχει δημιουργήσει ο ίδιος.
Η αυτοκτονία του ή η δολοφονία του ουσιαστικά εξαφανίζει ένα από «τα μαύρα κουτιά» της Τουρκίας.

 

OnAlert.gr