Φιλελληνική εκδήλωση την 1η Ιουνίου στην Cava de’ Tirreni

O φιλέλληνας δήμαρχος της Cava de’Tirreni, Marco Galdi, που για ένα χρόνο έστελνε το μισθό του στον ΕΕΣ για να καλύψει ανάγκες απόρων και ευπαθών ατόμων, αφιερώνει, την πρώτη Ιουνίου, μια ολόκληρη νύχτα στην Ελλάδα που τόσο αγαπάει.

w_locandina_02

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΝΥΧΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Νεαπόλεως και Καμπανίας, με το Ελληνικό Δίκτυο Νεολαίας Ιταλίας, με την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη, της Εστίας Ιταλίας του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας.

Έχουν προγραμματιστεί πολλές αξιόλογες εκδηλώσεις που θα ελκύσουν κόσμο από όλη την Ιταλία και από την Ελλάδα.

Θέατρο, Μουσική, Ποίηση, Κουζίνα, Βιβλιοπαρουσιάσεις, Εργαστήριο με διδακτικά παιχνίδια θα συντροφέψουν το κοινό που θα κατακλύσει την πόλη.

Στις 6.30 μ.μ. θα κλείσει στην Cava de’Tirreni ένα Διεθνές Πανεπιστημιακό Συνέδριο, που διοργάνωσε ο καθηγητής της Ελληνικής Παλαιογραφίας, Φίλιππος Ντόρια, με θέμα την Ελληνική Γλώσσα. Συμμετέχουν από την Ελλάδα οι καθηγητές Βασίλειος Μανδηλαράς, Παναγιώτης Κοντός, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης και Θεόδωρος Παππάς.

Από τις 9 μ.μ. και μετά θα ακολουθήσουν σε διάφορα μέρη της πόλης τρεις θεατρικές λογοτεχνικές παραστάσεις αφιερωμένες στην αρχαία ελληνική γραμματεία, στο Ταξίδι του Οδυσσέα και στην σύγχρονη ελληνική ποίηση από τρεις θιάσους. Το συντονισμό αυτών των ποιητικών διαδρομών και την επιλογή των κειμένων έκανε ο υπογράφων νεοελληνιστής, μελετητής της ποίησης του Φωστιέρη, αλλά και ιστορικός της διασποράς, Γιάννης Κορίνθιος.

Ο πρώτος θίασος λέγεται ΚΑΛΟΚΑΓΑΘΟΙ και θα ερμηνεύσει μια σκηνοθετημένη περιδιάβαση στην αρχαία ελληνική γραμματεία με τίτλο Έζησα Ελληνικά. Θα ξεκινήσει με ένα κείμενο της Γιουρσενάρ από το βιβλίο της, Αδριανού Απομνημονεύματα. Θα ακολουθήσει το Προοίμιο της Οδύσσειας, στίχοι 1/22, Ο ύμνος στην Αφροδίτη της Σαπφούς, ένα κομμάτι από τον Πελοποννησιακό Πόλεμο του Θουκυδίδη. κεφ.2, 36 κλπ., Ο όρκος του Ιπποκράτη, ένα εδάφιο από τον Παρμενίδη, Ο Λόγος του Σωκράτη από το Συμπόσιο του Πλάτωνα, το πρώτο Στάσιμο της Αντιγόνης του Σοφοκλέους, στ. 322/375, ένα κομμάτι από τον Αρεοπαγιτικό του Ισοκράτη, ένα Επινίκιο του Πινδάρου και μια επιλογή από την Παλατινή Ανθολογία.

Ο δεύτερος θίασος θα αναπτύξει το Ταξίδι του Οδυσσέα σε στίχους από διάφορα ποιήματα της διεθνούς λογοτεχνίας.

Στη συνέχεια ο υπογράφων θα παρουσιάσει το βιβλίο του ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΝΑΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ 15ο ΕΩΣ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ, που μόλις κυκλοφόρησε στην Ιταλία.

Ο τρίτος θίασος, Arte Tempra, θα ερμηνεύσει μια ανθολογία από τη σύγχρονη ελληνική ποίηση με θεματικό άξονα Η ΕΛΛΑΔΑ. Ο ΘΟΡΥΒΟΣ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ με την ενεργό συμμετοχή του ποιητή Αντώνη Φωστιέρη.

Η σκηνική επεξεργασία στοχεύει να αναπτύξει το όραμα Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΑΚΟΜΑ σε μια νέα διάσταση που θα της εξασφαλίσει μια διέξοδο από τη σιωπή. Είναι μια ηχητική και εικονική διαδρομή στο χώρο και στο χρόνο με πολλές φωνές σε διαφορετικές ατμόσφαιρες, μια συμβίωση και όσμωση παρόντος και παρελθόντος και μια περιδιάβαση σε ένα φυσικό περιβάλλον γεμάτο μύθο και ομορφιά που το βιάζει ένας τουρισμός κενός και ρηχός.

Θα γίνει μια πολυφωνική απαγγελία πάνω σε στίχους από την Ιθάκη του Καβάφη, σε στίχους Αντώνη Φωστιέρη από τον ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΕΡΩΤΑ, από τα ποιήματα του Φωστιέρη Σημειώσεις για το αύριο και Η Αράχνη. Στη συνέχεια θα ερμηνευθούν τα ποιήματα Καβάφης, Οι Ποσειδωνιάτες/Πατρίκιος, Μεσημέρι στο σταθμό της Ποσειδωνίας/ Σεφέρης, Η Ελλάδα ταξιδεύει/ Κάλβος, Η Χίος/Ελύτης, Αιγαίο/Βρεττάκος, Επιστροφή στους Δελφούς/ Φωστιέρης, Απογείωση, Η μοναξιά του χρόνου, Πανσέληνος, Νοσταλγία ενός παρόντος/ Σεφέρης, Τελευταίος Σταθμός

Μετά τα μεσάνυχτα θα αρχίσει ένα ελληνικό γλέντι με τραγούδια και χορούς και μεζέδες στο κέντρο της πόλης.

http://kellianos.blogspot.it/2013/05/cava-detirreni-1-2013.html

http://kellianos.blogspot.it/2012/04/cava-detirreni-2842012.html http://kellianos.blogspot.it/2012/05/cava-detirreni-2842012.html http://www.cavain.it/nottegreca/nottegreca/Graecum-est_745.xhtml http://www.cavain.it/nottegreca/nottegreca/La-Notte-Greca-a-Cava-de–Tirreni_712.xhtml http://www.cavain.it/nottegreca/nottegreca/La-Notte-Greca–il-programma-delle-attivit-_713.xhtml

 

Νάπολη Ιταλίας, 27.5.2013

 

Συντάκτης Γιάννης Κορίνθιος

Πανεπιστήμιο Καλαβρίας

και γραμματέας Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας

00393388013550