Ένας Έλληνας στο Διάστημα! Εκτοξεύθηκε το Σογιούζ με διοικητή τον ομογενή κοσμοναύτη Γιουρτσίχιν

Ακριβώς στις 00.31 της Τετάρτης (23:31 χθες βράδυ με την ώρα Κύπρου), όπως ήταν προγραμματισμένο, έγινε με επιτυχία η εκτόξευση του διαστημοπλοίου Σογιούζ από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, με προορισμό το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ) και με διοικητή τον ελληνικής καταγωγής Ρώσο κοσμοναύτη Θεόδωρο Γιουρτσίχιν (Γραμματικόπουλο), ο οποίος πραγματοποιεί, στα 54 του έτη, την τέταρτη πτήση του στο Διάστημα.

Αποστολή του κυβερνήτη είναι να μεταφέρει με ασφάλεια στο ΔΔΣ τους νεώτερούς του αστροναύτες, την Αμερικανίδα Κάρεν Νάιμπεργκ της ΝΑΣΑ και τον Ιταλό Λούκα Παρμιτάνο που εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος.

Ο 98ος κοσμοναύτης της Ρωσίας και 423ος στην παγκόσμια ιστορία του Διαστήματος Γιουρτσίχιν θα ασκήσει αρχικά τα καθήκοντα μηχανικού της 36ης αποστολής στο ΔΔΣ και θα αναλάβει τη διοίκηση του Σταθμού κατά τη διάρκεια της 37ης αποστολής, παραμένοντας συνολικά σε τροχιά περί τους 6 μήνες.

Σύμφωνα με το εγκεκριμένο πρόγραμμα, ο Θοδωρής θα πραγματοποιήσει τρεις εξόδους στο ανοιχτό Διάστημα και θα επιστρέψει στη Γη στις 11 Νοεμβρίου 2013.

Στην τελευταία του επικοινωνία με Έλληνες δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια του Φόρουμ για τον ιατρικό τουρισμό στη Μόσχα στις αρχές Μαΐου, ο Θ.Γιουρτσίχιν είχε δηλώσει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ  (Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων)  «πιο ψύχραιμος, αλλά και πιο περίεργος από ποτέ, καθώς κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής θα πραγματοποιηθούν σημαντικά πειράματα, αλλά και θα προετοιμάσουμε το έδαφος για την υποδοχή και προσκόλληση στο ΔΔΣ ενός νέου ρωσικού διαμερίσματος».
m28-164800Γιουρτσίχιν

Ο Θοδωρής έστειλε τις ευχές του σε όλους τους Έλληνες και ειδικά στους συγγενείς του στη Θεσσαλονίκη, υποσχόμενος ότι θα τραβήξει από το Διάστημα πολλές ακόμη φωτογραφίες των αγαπημένων του προορισμών στην Ελλάδα, αλλά και τη Ρωσία, όπως της μακρινής διαμαντοπαραγωγού Δημοκρατίας της Γιακουτίας, τη σημαία της οποίας μεταφέρει στο Διάστημα, σε μια ένδειξη και δικής του συμμετοχής στην αδελφοποίηση της πρωτεύουσάς της Γιακούτσκ με το Δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Πηγή: cna.org.cy-amna.gr

Φωτογραφία: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Φωτογραφία πρώτης σελίδος: Αρχείο.