Ο Κυπριακός Τύπος, 29 Μαϊου, 2013

Το Κυπριακό και το αυριανό δείπνο των ηγετών των δύο Κοινοτήτων μαζί με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ καθώς και η χθεσινή συνάντηση Αναστασιάδη – Ντάουνερ, το ζήτημα του Ταμείου Αλληλεγγύης και η διαχείρισή του από τον τέως Πρόεδρο Χριστόφια, ο διορισμός Σορώτου στην Τράπεζα Κύπρου, η παρουσία και δηλώσεις χθες του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Πανίκου Δημητριάδη, στη Βουλή και η απόφαση για λειτουργία της Ιατρικής Σχολής από την προσεχή σχολική χρονιά είναι τα κύρια θέματα στα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Η “Αλήθεια”, στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο “Επίτροπος Εμπιστεύματος ο Χριστόφιας”, γράφει ότι το ΑΚΕΛ προσπαθεί να ματαιώσει την κλήση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου που διερευνά το θέμα του Ταμείου Αλληλεγγύης, για το οποίο η εφημερίδα δημοσιεύει σήμερα έγγραφα, που αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στην εγγραφή του Ταμείου ως Εμπιστεύματος, με αρχική κρατική ενίσχυση 10.000 ευρώ και με Επίτροπο τον κ. Χριστόφια. Αλλού γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσε χθες επιχειρηματικό σχέδιο της Εκκλησίας. Άλλη είδηση της εφημερίδας είναι ο θάνατος του πολύτεκνου ιερέα Μιχάλη Καλλονά, ο οποίος καταπλακώθηκε από δεξαμενή ροδοστάγματος.

Η “Σημερινή”, με τον τίτλο “Βαρύ ορεκτικό πριν το αυριανό δείπνο”, γράφει στο κύριό της θέμα ότι ανεβαίνει κατακόρυφα ο υδράργυρος ως προς τις εξελίξεις στο Κυπριακό, 24 ώρες πριν το αυριανό δείπνο του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου και τον κ. Ντάουνερ, ο οποίος προέβη σε δηλώσεις για το έγγραφο των συγκλίσεων μεταξύ των δύο πλευρών, αναγκάζοντας τον κ. Αναστασιάδη να προβεί σε γραπτή διευκρινιστική δήλωση. Σε άλλο θέμα γράφει πως στήνεται ξανά ο οργανωτικός ιστός της Τράπεζας Κύπρου με το μεταβατικό Διοικητικό Συμβούλιο που ορίσθηκε και με το διορισμό του Χρήστου Σορώτου ως Διευθύνοντος Συμβούλου. Η εφημερίδα αναφέρεται, με άλλη είδηση, στο θάνατο 82χρονου, ο οποίος καταπλακώθηκε από ελκυστήρα στην Κοφίνου.

Ο “Φιλελεύθερος” γράφει στο κύριο θέμα, κάτω από τον τίτλο “Εκδίκηση Ντάουνερ στο μενού”, ότι ο κ. Ντάουνερ θέλησε να δείξει την ενόχλησή του για την επιστολή Αναστασιάδη προς τον ΓΓ του ΟΗΕ με την οποία κατήγγειλε ενέργειές του και αντέδρασε με χθεσινές του δηλώσεις, επιχειρώντας να εκθέσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τον οποίο ανέφερε ότι είχε παραλάβει το έγγραφο συγκλίσεων από τις 30 Απριλίου, την ίδια ημέρα με την επίδοση του εγγράφου στον κ. Έρογλου. Αλλη είδηση είναι η απόσυρση από τον ΔΗΣΥ πρότασης νόμου για αναστολή της λειτουργίας Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο κατάφερε να μειώσει σημαντικά τη σχετική δαπάνη. Άλλο θέμα αναφέρεται στην παρουσία χθες του Διοικητή της ΚΤ σε κλειστή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, την οποία ενημέρωσε για την πώληση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Η “Χαραυγή”, στο κύριό της θέμα με τον τίτλο “Τον `έκαψε` ο Ντάουνερ”, γράφει πως, με μια δήλωση – βόμβα, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ “έκαψε” κυριολεκτικά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την αξιοπιστία του έναντι των πολιτικών δυνάμεων στο εσωτερικό, αλλά και έναντι του ΟΗΕ. Αλλού παραθέτει δηλώσεις του ΓΓ της ΠΟΒΕΚ, Στέφανου Κουρσάρη, ο οποίος σε δημοσιογραφική διάσκεψη χθες κατήγγειλε την προσπάθεια συγκεκριμένων κύκλων να εξουδετερώσουν την προσπάθεια νομοθετικής ρύθμισης για μείωση των ενοικίων, πρόταση η οποία αναμένεται να τεθεί αύριον ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Ειδικό Ταμείο Αλληλεγγύης συστάθηκε ως Εμπίστευμα και δεν εμπίπτει στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, έχει δε προγραμματισθεί να συζητηθεί το θέμα αυτό στην αυριανή σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων κομμάτων με τον Πρόεδρο της Βουλής.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” αναφέρεται στο κύριό της θέμα στην πώληση των κυπριακών τραπεζών που λειτουργούσαν στην Ελλάδα και γράφει πως αυτό ήταν “πολιτική απόφαση”, όπως δήλωσε ο Διοικητής της ΚΤ, Πανίκος Δημητριάδης, χθες στη Βουλή. Αλλού γράφει ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία και λήψη αποφάσεων από το Συμβούλιο Πισσουρίου, με αποτέλεσμα τη δημιουργία αδιεξόδων, τις διαμαρτυρίες και την παρέμβαση της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η κατηγορούσα Αρχή ζήτησε χθες από το Κακουργιοδικείο να κηρύξει ενόχους λόγω αμελείας όλους τους κατηγορουμένους για την έκρηξη στο Μαρί.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΧΡ)