Δημήτρης Αβραμόπουλος: Στηρίζουμε τη λύση δύο κρατών στο Παλαιστινιακό

Συνάντηση με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Ριγιάντ αλ Μαλίκι συναντήθηκε την Πέμπτη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη από χτες σε Ισραήλ και Παλαιστινιακά εδάφη.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι η «Ελλάδα υπήρξε ένας αξιόπιστος φίλος του παλαιστινιακού λαού, λόγω και έργω» και προσέθεσε ότι «η εκπλήρωση της δίκαιης και θεμιτής επιδίωξης του παλαιστινιακού λαού να δημιουργήσει μια πατρίδα εξακολουθεί να αποτελεί επιτακτική ανάγκη και ηθική υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας, που οφείλει να προωθήσει την ειρηνευτική διαδικασία».
Χαιρέτισε εξάλλου την πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι για το Παλαιστινιακό, τονίζοντας ότι θα δώσει νέα ώθηση «ειρηνευτική διαδικασία»
«Είναι αυτονόητο», υποστήριξε ο κ. Αβραμόπουλος ότι η Ελλάδα «είναι έτοιμη να προσφέρει τις υπηρεσίες της, και να διευκολύνει την ειρηνευτική διαδικασία με οποιοδήποτε τρόπο». Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών πρέπει να καταστεί εφικτή η λύση των δύο κρατών, και αυτό γιατί είναι η μόνη λύση «που ανταποκρίνεται στα δίκαια αιτήματα αμφότερων των λαών: Το δικαίωμα του Ισραήλ για ασφάλεια και το δικαίωμα των Παλαιστινίων για ίδρυση κράτους».
Υπογράμμισε την ανάγκη να «υπάρξει άμεσο “πάγωμα” κάθε εποικιστικής δραστηριότητας που αποτελεί ορατή απειλή στη λύση των δύο κρατών», ενώ υποστήριξε ότι «η παλαιστινιακή οικονομία πρέπει να είναι σε θέση να λειτουργήσει ελεύθερα χωρίς περιορισμούς όσον αφορά στην πρόσβαση και τη διακίνηση και να ενσωματωθεί στο διεθνές σύστημα».
Παράλληλα εξέφρασε την υποστήριξή του στην πρωτοβουλία του Προέδρου Αμπάς για εθνική συμφιλίωση και οικοδόμηση θεσμών. Όπως υποστήριξε ο κ. Αβραμόπουλος, «η ΕΕ έχει ήδη αναπτύξει μία σειρά πρωτοβουλιών, προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης θεσμών στην Παλαιστίνη. Στο πρώτο εξάμηνο του 2014, η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ και θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για την προώθηση της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Παλαιστινιακή Αρχή».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ριγιάντ αλ Μαλίκι από την πλευρά του εξήρε τη φιλία των δύο λαών και επανέλαβε τις ευχαριστίες του προς την Ελλάδα για την απόφασή της να ψηφίσει υπέρ της αναβάθμισης της Παλαιστινιακής Αρχής σε κράτος μη-μέλος των Ηνωμένων Εθνών στις 29 Νοεμβρίου 2012.
Εξέφρασε και αυτός με τη σειρά του τη στήριξη στην πρωτοβουλία Κέρι για το Παλαιστινιακό, και προσέθεσε ότι «έχουμε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να επιτύχει και εκτιμώ ότι σύντομα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα».
Νωρίτερα, ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ,  Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το άριστο κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ και συζητήθηκαν τα περιθώρια περαιτέρω ενίσχυσής τους.
Ο Υπουργός Εξωτερικών, που προηγουμένως είχε καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο
Ο κ. Αβραμόπουλος από το Ισραήλ θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον όπου θα είναι ομιλητής στο συνέδριο του American Jewish Committee.

 NewPost.gr