Στην Ελλάδα από το Σάββατο ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος

 

Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος θα βρεθεί στην Ελλάδα από το Σάββατο και μέχρι την Παρασκευή 7 Ιουνίου για συναντήσεις με την εκκλησιαστική και την πολιτική ηγεσία της χώρας.
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ ο υπ’αριθμόν δύο της ρωσικής εκκλησίας, μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, χαρακτήρισε την επίσκεψη του Πατριάρχη Κύριλλου στην Ελλάδα «κίνηση αλληλεγγύης και συμπαράστασης στο λαό της Ελλάδας».
Κατά τον μητροπολίτη Ιλαρίωνα, τα τελευταία χρόνια μεταξύ των δύο Πατριαρχείων αποκαταστάθηκαν «καλές και εποικοδομητικές σχέσεις», αλλά σε όσον αφορά τα «επώδυνα σημεία» που υπάρχουν, είναι απαραίτητος ο μόνιμος διάλογος «και προσπαθούμε να τον διεξάγουμε σε πνεύμα χριστιανικής αγάπης».
Ένα από τα θέματα που οπωσδήποτε θα συζητηθούν μεταξύ των προκαθημένων των Εκκλησιών Ελλάδας και Ρωσίας είναι η θέση των χριστιανών στη Μέση Ανατολή, «το οποίο πρέπει με μεγάλη οξύτητα να τίθεται σε όλες τις διεθνείς συνομιλίες, διότι τα γεγονότα στην περιοχή αναπτύσσονται εξαιρετικά δυσμενώς για τους χριστιανούς: συνεχίζονται οι δολοφονίες, οι απαγωγές αρχιερέων και ιερέων».
Στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και έλληνες επισκόπους θα βρεθεί επίσης και η ανάπτυξη των προσκυνηματικών επισκέψεων και η συνεργασία σε έργα ελεημοσύνης.
Ο ρώσος πατριάρχης φθάνει στην Αθήνα στις 18:15 του Σαββάτου. Στο αεροδρόμιο θα τον υποδεχτούν ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος και άλλοι ιεράρχες.
Οι προκαθήμενοι των δύο Εκκλησιών θα συλλειτουργήσουν το πρωί της Κυριακής στο ναό του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών στην Αθήνα.
Τη Δευτέρα ο Κύριλλος θα επισκεφτεί την Ιερά Σύνοδο. Αργότερα, το μεσημέρι, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, και, στη συνέχεια, τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Το απόγευμα της Δευτέρας ο ρώσος Πατριάρχης και η συνοδεία του θα αναχωρήσουν για τη Θεσσαλονίκη και το Άγιο Όρος.

 

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ