Τον Απρίλιο του 2014 θα εξεταστεί νέα μείωση του χρέους, λέει ο Ντάισελμπλουμ

Αισιόδοξος ότι το 2014 η ελληνική οικονομία θα κινηθεί με θετικούς ρυθμούς εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις συνομιλίες με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Σημείωσε μάλιστα ότι ήδη υπάρχουν σημάδια αλλαγής του κλίματος στην οικονομία.

Από την αρχή της τοποθέτησής του, πάντως, ξεκαθάρισε ότι είναι κρίσιμο να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

Είπε ακόμα ότι σέβεται τις δύσκολες περιστάσεις στην Ελλάδα και συνεχάρη την κυβέρνηση και τον λαό για την επιμονή τους στην υλοποίηση των δημοσιονομικών μέτρων, τα οποία χαρακτήρισε «αναπόφευκτα».

Σχετικά με τις διαφορετικές εκτιμήσεις που διατυπώνει ο ΟΟΣΑ (ύφεση 1,2% το 2014), ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε πως ο ίδιος έχει υπόψη του τις προβλέψεις της Κομισιόν, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι θα επαληθευθούν.

Για το θέμα της περαιτέρω μείωσης του ελληνικού χρέους, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί -εφόσον παραστεί ανάγκη- τον Απρίλιο του 2014, υπό τις προϋποθέσεις της ύπαρξης πρωτογενών πλεονασμάτων και τήρησης των μεταρρυθμίσεων.

Σε ερώτηση για το δημοσιονομικό κενό που φαίνεται να υπάρχει για το 2015 και 2016, ο κ. Ντάισελμπλουμ αρκέστηκε να δηλώσει: «δουλεύουμε στη βάση των προγραμμάτων που λήγουν το 2014 και περαιτέρω μέτρα μπορεί να ληφθούν για όλες τις χώρες σε διαρθρωτική και δημοσιονομική βάση».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τις τράπεζες, υποστήριξε ότι η ανακεφαλαιοποίηση που είναι σε εξέλιξη στην Ελλάδα είναι κρίσιμη διαδικασία για την ανάκαμψη της οικονομίας.

«Στην ΕΕ διεξάγεται η συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπιστούν στο μέλλον οι προβληματικές τράπεζες. Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο» τόνισε.

Πάντως, σε ερώτηση για το αν η απόφαση που αναμένεται να ληφθεί στις 20 Ιουνίου για το μηχανισμό άμεσης ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό θα έχει «αναδρομική ισχύ», απάντησε: «η αναδρομική χρήση του μέτρου είναι ευαίσθητο ζήτημα. Η συζήτηση δεν έχει οριστικοποιηθεί.»

55286063216864816CE5DD39E8E89C4C

ΜΕ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

Τα προγράμματα ανεργίας, που ακόμη δεν έχουν λάβει την έγκριση της Κομισιόν, καθώς και ο ΦΠΑ στην εστίαση ήταν τα κύρια ζητήματα που έθεσαν  ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στο γεύμα που παρέθεσε νωρίτερα ο κ. Σαμαράς στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, η ελληνική πλευρά επισήμανε στον ολλανδό υπουργό Οικονομικών ότι οι αντοχές της κοινωνίας έχουν φτάσει στο όριό τους και ότι πρέπει να διασφαλιστεί όχι μόνο η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά και η βιωσιμότητα του προγράμματος προσαρμογής.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ακόμη ότι ο ΦΠΑ στην εστίαση και το χαράτσι ήταν μέτρα προσωρινού χαρακτήρα, τα οποία τώρα πρέπει να εγκαταλειφθούν και να αντικατασταθούν.

Στο γεύμα παρευρέθη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος. Είχε προηγηθεί κατ’ ιδίαν συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον κ. Ντάισελμπλουμ, η οποία σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι στο τραπέζι δεν έγινε συζήτηση για μείωση του χρέους.

Εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της Ευρωομάδας ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος παρευρέθη στο γεύμα που παρέθεσε ο πρωθυπουργός στον κ. Ντάισελμπλουμ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

 

 

 

 

Newsroom ΔΟΛ